Με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σάμου συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στην Αθήνα, στο υπουργείο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Σπύρος Σταθούλης, ο πρώην δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, οι μεταφορές παράνομων μεταναστών από την Κρήτη προς τη Σάμο, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, πραγματοποιούνται αποκλειστικά για σκοπούς καταγραφής και διοικητικής διαχείρισης και δεν συνεπάγονται την παραμονή τους στη δομή του νησιού.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο παραμένει απολύτως δεσμευμένο στην αποφυγή επιβάρυνσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκαν σημαντική πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι έως τις 31 Αυγούστου 2026 καταγράφηκαν στη Σάμο περίπου 2.400 αφίξεις, ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.900 αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο αφίξεων και αποχωρήσεων να παραμένει αρνητικό.
Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι, όταν πραγματοποιούνται μεταφορές από την Κρήτη προς τη Σάμο, αυτές αφορούν αποκλειστικά τη διαδικασία καταγραφής και θα συνοδεύονται από αντίστοιχες αποχωρήσεις προς δομές της ενδοχώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πληρότητα της δομής της Σάμου θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην προκύψει νέα επιβάρυνση για το νησί και την τοπική κοινωνία.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο, η σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Περιφέρειας και των δύο δήμων της Σάμου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την προστασία των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, στη ο υπουργός μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι στην ΚΕΔ Σάμου δεν θα λειτουργήσει μονάδα ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών).
Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση και θα εξετασθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών η μοριοδότηση του υπηρετούντος προσωπικού της ΚΕΔ (Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή), ώστε να λαμβάνεται υπόψη στις προκηρύξεις προσλήψεων για μόνιμες θέσεις.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό του πλήρως εξοπλισμένου ιατρείου που υπάρχει εντός της ΚΕΔ με σκοπό την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Σάμου.




