ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου: Έντονη αντίδραση για το νέο Χωροταξικό Τουρισμού

Την έντονη αντίδρασή του για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εκφράζει το ΤΕΕ – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Λήμνος δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για ώριμους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

- Advertisement -

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 12 Αυγούστου, το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου επαναφέρει τις παρατηρήσεις που είχε καταθέσει από τη διαβούλευση του 2024 και υποστηρίζει ότι βασικές προτάσεις του δεν ενσωματώθηκαν στην τελική ΚΥΑ.

Στην ίδια ομάδα με Ρόδο και Κέρκυρα η Σάμος

Όπως αναφέρει, τα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου εντάσσονται στην ίδια Ομάδα Ι με τη Ρόδο και την Κέρκυρα, παρά τις σημαντικές διαφορές ως προς το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, τις υποδομές, την πρόσβαση, το μέγεθος και τον κατακερματισμό της ιδιοκτησίας.

Το ΤΕΕ επισημαίνει μάλιστα ότι η τελική ΚΥΑ προβλέπει ειδική εξαίρεση για τη Ρόδο και την Κέρκυρα σε σχέση με τους Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Δεν μπορεί ένα νησί που προσπαθεί ακόμη να αναπτύξει τον τουρισμό του να αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους με έναν ήδη ώριμο και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αιχμή για τα 8 στρέμματα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΤΕΕ στο ζήτημα της αρτιότητας των εκτάσεων για νέες τουριστικές επενδύσεις.

Το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου είχε ζητήσει ειδικά για την περιοχή όρια από 4 έως 8 στρέμματα, ανάλογα με την περιοχή, καθώς και δυνατότητα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να προσαρμόζουν τα όρια στις πραγματικές συνθήκες κάθε τόπου.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η τελική ΚΥΑ διατηρεί αυξημένα όρια αρτιότητας, μεταξύ των οποίων και τα 8 στρέμματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών.

Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η ιδιοκτησία είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη και η τουριστική δραστηριότητα στηρίζεται σημαντικά σε μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι απαιτήσεις για μεγάλες ενιαίες εκτάσεις περιορίζουν τη δυνατότητα μικρών ιδιοκτητών και επιχειρηματιών να επενδύσουν στον τόπο τους.

Στο επίκεντρο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Το ΤΕΕ επαναφέρει επίσης την ανάγκη προστασίας των μικρών μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, τα οποία χαρακτηρίζει σημαντικό κομμάτι της τουριστικής οικονομίας των νησιών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η τουριστική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο συνδέεται άμεσα με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αλλά και με υποδομές όπως η ύδρευση, η ενέργεια και η διαχείριση λυμάτων.

Όπως υποστηρίζει, το νέο Πλαίσιο περιλαμβάνει κατευθύνσεις για τις υποδομές, χωρίς όμως συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Θετική εξέλιξη για μικρές νησίδες και βραχονησίδες

Το ΤΕΕ αναγνωρίζει πάντως και μία θετική εξέλιξη στην τελική ΚΥΑ.

Όπως αναφέρει, η οριζόντια απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένες μικρές νησίδες και βραχονησίδες των παραμεθόριων περιοχών, στην αρχική της μορφή, δεν διατηρήθηκε στην τελική ΚΥΑ.

Το Επιμελητήριο χαρακτηρίζει την εξέλιξη θετική και εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διαβούλευση είχαν αποτέλεσμα. Παράλληλα, ζητά να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εφαρμογής της νέας ρύθμισης για τα νησιά κάτω των 1.000 στρεμμάτων.

Αιχμές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου αφήνει, τέλος, σαφείς αιχμές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την οποία κατηγορεί για απουσία ουσιαστικής και δημόσιας θεσμικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα Χωροταξικό Πλαίσιο που επηρεάζει άμεσα τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία και τη Λήμνο και θα καθορίσει για πολλά χρόνια τους όρους ανάπτυξης του τουρισμού.

«Σε ένα θέμα τέτοιας σημασίας για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών μας, θα περιμέναμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να έχει διεκδικήσει με την ίδια επιμονή τις αναγκαίες αλλαγές και να έχει υπερασπιστεί θεσμικά τις ιδιαιτερότητες των νησιών που εκπροσωπεί», σημειώνει το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με τον συνοπτικό πίνακα που συνοδεύει την ανακοίνωση, από τα 13 διακριτά αιτήματα που είχε καταθέσει το ΤΕΕ πριν από την έγκριση της ΚΥΑ, κανένα δεν υιοθετήθηκε πλήρως, ενώ σε μία περίπτωση, όπως υποστηρίζει, η τελική ρύθμιση κινείται σε δυσμενέστερη κατεύθυνση.

Το ΤΕΕ – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου Ειδικού Χωροταξικού και να παρεμβαίνει θεσμικά, ζητώντας κανόνες που να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των νησιών και να συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη στήριξη της μικρής ιδιοκτησίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Google

Προτιμώμενη Πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα του SamosVoice.gr στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles