Με ιδιαίτερη επιτυχία και έντονη παρουσία συμμετείχε η ομάδα Aegean Robotics του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην A&R Expo 2026, τη 2η Έκθεση Αυτοματισμού και Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, όπου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύνολο ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Εργίνα Καβάλλιεράτου, Prof. Dr.-Eng, διευθύντρια Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, επικεφαλής της ομάδας Aegean Robotics, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Καρλόβασι, η παρουσία της ομάδας ανέδειξε τη δυναμική του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον χώρο της εφαρμοσμένης ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης σε εθνικό επίπεδο.
Η ερευνητική ομάδα Aegean Robotics, η οποία για την παρούσα περίοδο αποτελείται από τους Αθανασία Γρηγορίδου (ΥΔ), Δήμητρα Λίτσα, Γιώργο Μανωλιάδη και Χρήστο Πούλιο, παρουσίασε:
Την υποβρύχια πατέντα (Kalypso), η οποία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επισκέπτες και επαγγελματίες του χώρου.
Ένα ανθρωποειδές ρομπότ (Leonardo), το οποίο κατασκευάστηκε από προηγούμενo συνδυασμό της Aegean Robotics και τελειοποιήθηκε από την τρέχουσα ομάδα. Ο Leonardo αξιοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (μέσω του μοντέλου Gemini) για την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες και την ξενάγησή τους στο περίπτερο.
Ένα σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης, το οποίο αναπτύχθηκε από τον προπτυχιακό φοιτητή Α. Νανόπουλο.
Την ομάδα συμπλήρωσαν φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος, οι οποίοι παρουσίασαν εργασίες εξαμήνου από το μάθημα Ρομποτική και Υπολογιστική Όραση, που αφορούν εφαρμογές κοινωνικής υποστήριξης.
Τα συστήματα μεταπτυχιακών που παρουσιάστηκαν είναι:
Το σύστημα Grandparent Guardian των Θ. Μεϊμαράκη και Κ. Νικολάου, σύστημα ανίχνευσης πτώσης ηλικιωμένων.
Το Prescription Medicine Organization Device του Γ. Διάκου, σύστημα αυτόματης οργάνωσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Το Pharos των Σταματίας Γκίνα και Χρήστου Στεμιτσιώτη, σύστημα που περιγράφει τον χώρο, δέχεται αιτήματα, εντοπίζει αντικείμενο και καθοδηγεί προς αυτό.
Το Shequard των Ε. Μαυρογιάννη και Κ. Σταθούλη, σύστημα που ανιχνεύει πιθανή παρενόχληση.
Η παρουσίαση κάθε συστήματος συνοδευόταν από ειδικά σχεδιασμένη αφίσα και σχετικό βίντεο, ενώ το περίπτερο πλαισιώθηκε από δύο κεντρικά banners, που ανέδειξαν το σύνολο των δράσεων της ομάδας, καθώς και τη συμβολή των χορηγών.
Η συνολική εικόνα του περιπτέρου ανέδειξε την ποιότητα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
Η συμμετοχή στην έκθεση αποτέλεσε μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία για τους φοιτητές, προσφέροντας δυνατότητες δικτύωσης με εταιρείες και άλλους ερευνητικούς φορείς, ανταλλαγής ιδεών και επαφής με σύγχρονες τεχνολογίες.
Όπως τονίζει η κ. Καβάλλιεράτου, όπως προκύπτει και από τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων, τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την καινοτομία και την αγορά εργασίας, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και το κίνητρο των φοιτητών για περαιτέρω εξέλιξη. Η συνολική εμπειρία επιβεβαίωσε τον καθοριστικό ρόλο τέτοιων δράσεων στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στην ανάδειξη του έργου των φοιτητών και των ερευνητικών ομάδων του.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο αποτέλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση μαθητή, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να σπουδάσει στο Τμήμα της Σάμου, γεγονός που αναδεικνύει την απήχηση και τη δυναμική της παρουσίας της ομάδας Aegean Robotics.
Η συμμετοχή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Δ. Παπαγεωργίου.






