Με κάθε επισημότητα θα τιμηθεί και φέτος στη Σάμος η επέτειος της Ύψωσης της Σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης της 8ης Μαΐου 1821, από τον δήμο Δυτικής Σάμου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 στο Καρλόβασι και είναι αφιερωμένες στους πρωταγωνιστές της Σαμιακής Επανάστασης, τον Λυκούργος Λογοθέτης και τον Μητροπολίτης Κύριλλος.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Παρασκευή 8 Μαΐου
11:00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβασίου
11:45: Τελετή στην πλατεία “8ης Μαΐου”:
– Ύψωση της σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης
– Επιμνημόσυνη δέηση
– Κατάθεση στεφάνων
– Εκφώνηση πανηγυρικού από την αντιπεριφερειάρχη Σουλτάνα Ανδρεάδου
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής
– Ανάκρουση Σαμιακού και Εθνικού Ύμνου
12:15: Παρέλαση μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων και τμήματος Στρατού.
Απογευματινή εκδήλωση (19:30)
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δυτικής Σάμου θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση με θέμα την Επανάσταση της 8ης Μαΐου 1821, η οποία περιλαμβάνει:
1. Χαιρετισμούς προσκεκλημένων.
2. Πρώτο μέρος ομιλίας με θέμα: “Η Επανάσταση της 8ης Μαΐου του 1821 στη Σάμο και οι βασικοί πρωταγωνιστές της” από την Σουλτάνα Ανδρεάδου, αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες Παιδείας των ΠΕ Χίου, Σάμου και Ικαρίας και προώθησης προϊόντων των ΠΕ Σάμου και Ικαρίας, Μεταφορών και Προώθησης Προϊόντων των ΠΕ Σάμου και Ικαρίας.
3. Επετειακά τραγούδια από τη μαθητική χορωδία του κατηχητικού της ενορίας του Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβασίου:
▪ Δεν προσκυνώ κατακτητή.
▪ Σαμιακός Ύμνος.
▪ Τώρα Τώρα.
▪ Ωδή εις Σάμον.
4. Δεύτερο μέρος ομιλίας με θέμα “Η Επανάσταση της 8ης Μαΐου του 1821 στη Σάμο και οι βασικοί πρωταγωνιστές της” από την αντιπεριφερειάρχη, Σουλτάνα Ανδρεάδου.
5. Επετειακό μουσικό πρόγραμμα από μερικό σύνολο της Φιλαρμονικής Καρλοβασίου “Κλεάνθης ο Σάμιος”.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβλέπονται επίσης:
1. Γενικός σημαιοστολισμός Δημοτικών Καταστημάτων, Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών και Οικιών από τις 08:00 πρωινής ώρας της 7ης Μαΐου μέχρι της δύσης του ηλίου της 8ης Μαΐου 2026.
2. Φωταγώγηση οδών, πλατειών και Δημοσίων Καταστημάτων τις βραδινές ώρες της 8ης Μαΐου 2026.
3. Πανηγυρικός διάκοσμος οδών και πλατειών με τη μέριμνα του δήμου.


