Να μη χρησιμοποιούν φωτιά σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, Τετάρτη 18 Μαρτίου, και μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ζητεί από τους πολίτες η Πυροσβεστική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, “παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε εισέλθει επίσημα στην αντιπυρική περίοδο, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που θα πνέουν τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπάρχει επικινδυνότητα για έναρξη πυρκαγιάς, από τις εργασίες που γίνονται στην ύπαιθρο με χρήση γυμνής φλόγας.
Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους αγρότες, μελισσοκόμους αλλά και σε όποιον άλλον εκτελεί εποχικές εργασίες διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων (όπως καύση υπολειμμάτων από κλαδέματα, καθαρισμός κτημάτων, κλπ.) των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υπαρκτός.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια, ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα (όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4855/2021) και θα σχηματίζεται σε βάρος του σχετική δικογραφία, ενώ επιπρόσθετα θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο.
Για τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου, η πυροπροστασία είναι υπόθεση όλων μας”, τονίζει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.


