fbpx

Φεστιβάλ θεάτρου: “Η Σάμος συναντά τον Θ. Τριαρίδη – Τρεις Ματιές στο Μέλλον” 12-14/12

Ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο έργο του σημαντικού σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη υποδέχεται για πρώτη φορά η Σάμος.

Τρεις θεατρικές ομάδες του νησιού ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρία χαρακτηριστικά έργα του δημιουργού, σε μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του νησιού.

Το πρόγραμμα

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Περιφέρειας Σάμου, από 12 έως 14 Δεκεμβρίου, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου – “Lebensraum”, ώρα 21:00, Θεατρική Ομάδα Παναγιώτη Μελκονίδη

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα “στραβώνουν” και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν “θεατές”;

Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσεις έναν φυλακισμένο να δραπετεύσει είναι να βεβαιωθείς ότι ποτέ δεν θα μάθει πως είναι σε φυλακή…

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Συμβαίνει μια παράξενη μεταστροφή, σύμφωνα με την οποία μεγάλες μερίδες του πληθυσμού ασχολούνται λιγότερο με την φτωχοποίηση τους και περισσότερο μ’ αυτό που αντιλαμβάνονται ως πολιτιστική “παρεκτροπή”, λόγω του φεμινισμού, της queer κοινότητας, της μετανάστευσης κ.τ.λ.

Σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη θεωρία, κομμάτι της οποίας εκφράζεται με την παραπάνω σκέψη, η νεοφιλελεύθερη πρακτική δεν συνεπάγεται χαλάρωση του κρατικού ελέγχου.

Απεναντίας, απαιτεί εντονότερο έλεγχο και καταστολή για να περιοριστούν οι αντιδράσεις στην επιθετική επέκταση της αγοράς. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο θα περίμενε κανείς μια μαζική αντίδραση.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είναι ακριβώς η απουσία μίας τέτοιας δυναμικής. Παρά τις σημαντικές δράσεις των ανθρώπων που αγωνίζονται, η πλειοψηφία παραμένει αδιάφορη, υπάκουη και αδρανής, παγιδευμένη σε θεαματικά δίκτυα πληροφορίας και επικοινωνίας, κυρίαρχα αφηγήματα και ατομικές φιλοδοξίες, που, όλα αυτά, μας αφήνουν σ΄ έναν κόσμο που πάει από το κακό στο χειρότερο και γίνεται όλο και πιο βίαιος, πιο άσχημος, πιο ζεστός.

Η πλειοψηφία στη Δύση θυμίζει τον ναρκισσιστή νεαρό του Lebensraum, ο οποίος ανακαλύπτει ότι έχει μπει σ΄ ένα βαθύ και σκοτεινό τούνελ. Η ώρα περνάει και το τούνελ δεν λέει να τελειώσει. Η ταχύτητα του πειράματος που συμμετέχει αυξάνει…Μπροστά στην ερώτηση “του μηχανοδηγού” , χειριστή του πειράματος “Τι θα κάνεις;”, ο νεαρός σηκώνει τους ώμους και σχεδόν με μακάβρια ιλαρότητα απαντάει “ΤΙΠΟΤΑ”.

Ηθοποιοί: Παναγιώτης Μελκονίδης, Μπέντζαμιν Χατζηγρηγορίου

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μελκονίδης

Βοηθός σκηνοθεσίας: Ελένη Μετζογιαννάκη

Φωτισμοί, video & ειδικές κατασκευές: Μιχάλης Βουρλάκος

Κατασκευή σκηνικού: Μπέντζαμιν Χατζηγρηγορίου

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου – “Το μαιευτήριο”, ώρα 20:00, Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Φίλων Μαραθοκάμπου

“Το Μαιευτήριο” εδράζεται σε μια δυστοπία σχεδόν χειροπιαστή. Ερωτήματα όπως «τι θα ανταλλάσσαμε για την πληροφόρηση του μέλλοντος, θα δίναμε τη ζωή του παιδιού μας;» και «γιατί τα 16 είναι σημείο καμπής ενηλίκου και παιδιού, σκληρότητας και αθωότητας;» αναβλύζουν από τις επαναλήψιμες εμπειρίες και φωνές που ταλανίζουν κυλιόμενα ζευγάρια ανθρώπων.

Η εξουσία – ευλαβική, συγκεντρωτική, μυστήρια, επιστημονοφανής – απουσιάζει αλλά είναι ορατή, απτή και αδυσώπητη. Πώς η αέναη επαναληψιμότητα της ζωής κάνει τον άνθρωπο γρανάζι και ανταλλακτικό; Πως ζούμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά;

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Για όσα μας πόνεσαν,

για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας

και δεν το λέμε με το όνομά του,

για τον τσακωμό που κάνουμε μεταξύ μας

και όχι με την απάνθρωπη εξουσία…

Για αυτά που κακώς ανεχόμαστε πριν την όποια δυστοπία, την όποια ευγονική, την όποια ψευδοεπιστημοσύνη…

Για την αληθινή επιστήμη που πεθαίνει

μέσα στα ποδοπατήματα της καπήλευσής της από πολιτικάντηδες της δεκάρας…

Για εμάς και τα παιδιά μας, για αυτά μιλάμε, φωνάζουμε, ανεβαίνουμε στη σκηνή.

Πάντα.

Σκηνοθεσία: Ισμήνη Λασηθιωτάκη

Παίζουν: Λίτσα Κατσίκη, Νόλια Λέφα, Γεωργία Μακέδα, Αγγέλα Κάρλα, Μαρία Κολόζη, Ματίλντα Παριανού, Χρύσα Καππή

Σκηνικά-κοστούμια: η ομάδα μαζί με την Μαρία Μισκεδάκη

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξάνδρου- Ισμήνη Λασηθιωτάκη

Φώτα/ήχος: Δημήτρης Αλεξάνδρου

Αφίσα: Ισμήνη Λασηθιωτάκη

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου – “Το πλυντήριο 2”, ώρα 20:00, Θεατρική Ομάδα Σάμου

Σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων, δύο φαινομενικά διαφορετικές γυναίκες συναντιούνται. Από τους διαλόγους των ηρωίδων εξερευνάται ο τρόπος με τον οποίο η βία, η ενοχή, η συνήθεια και η εξουσία ανακυκλώνονται μέσα στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Το πλυντήριο ρούχων λειτουργεί ως ένας μικρόκοσμος όπου τα ρούχα “καθαρίζουν” (ή λερώνουν), παράλληλα με τις ψυχές και τις ζωές των πρωταγωνιστριών.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Μάρκου

Παίζουν: Δέσποινα Κάιλα, Παρθενόπη Αρμενάκη

Σκηνικά: Παρθενόπη Αρμενάκη, Νίκος Αγγελής

Επιλογή μουσικής: Στέλιος Μάρκου

Υποβολείο- Επιμέλεια: Ελένη Καραπατσούδη

Επεξεργασία ήχων- Κονσόλα φωτισμού: Χρήστος Ζιάβρος

Κονσόλα ήχων: Ανέστης Σαραντίδης

Αφίσα: Γιάννης Μανδουραράκης

Ο ίδιος ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης θα παρευρεθεί στη Σάμο για να παρακολουθήσει και τις τρεις παραστάσεις. Μετά από κάθε έργο θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα, των συντελεστών και του κοινού, ενισχύοντας τον διάλογο γύρω από τη σύγχρονη δραματουργία και τις θεματικές που θίγουν τα έργα του.

Είσοδος – στήριξη

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και θα διατίθεται στην είσοδο του αμφιθεάτρου πριν από κάθε παράσταση. Δεν υπάρχει δυνατότητα προπώλησης.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν εξ ολοκλήρου στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση Π.Ε Σάμου “Η Μέλισσα”, στηρίζοντας το πολύτιμο κοινωνικό του έργο.

Οι διοργανωτές καλούν το κοινό του νησιού να συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, τιμώντας τόσο τον ίδιο τον δημιουργό, όσο και τις τοπικές θεατρικές ομάδες, που υπηρετούν με αφοσίωση την τέχνη.

“Η μούγκα είναι απανθρωπιά” – Θανάσης Τριαρίδης.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!