fbpx

Τα έθιμα της Κυριακής των Βαΐων στη Σάμο

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζει σήμερα η Ορθοδοξία. Με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε ποια είναι τα παραδοσιακά έθιμα της ημέρας αυτής στη Σάμο.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νικόλαου Δημητρίου “Λαογραφικά της Σάμου”, “οι Σαμιώτες τη μέρα αυτή παίρνουν βάγια από το χέρι του παπά, αλλά όταν γυρίζουν στο σπίτι τα αφήνουν έξω από αυτό. Μετά το φαγητό παίρνουν μερικά κλωνάρια από βάγια και πηγαίνουν στα κτήματά τους όπου ρίχνουν ένα κλωναράκι στο καθένα, για να “βαΐσουν” και αυτά.

Όσα βάγια μείνουν, τα παίρνουν τη άλλη μέρα στο σπίτι, τα βάζουν μέσα σε μικρά κεντητά ή πλεκτά σακουλάκια, τα “βαϊουσάκλα”, και τα τοποθετούν δίπλα στις εικόνες στο εικονοστάσι. Τα φυλάνε εκεί όλο το χρόνο, για το κάπνισμα των τυχόν αβασκαμένων και βλαστημημένων αρρώστων.

Τα βάγια τα κουβαλούν από τις ρεματιές στην εκκλησιά οι νιόγαμπροι της χρονιάς. Οι λεύτεροι και οι λεύτερες παίρνουν τα βάγια με το αριστερό τους χέρι, χωρίς να φιλήσουν το χέρι του παπά. Αντίδωρο δεν παίρνουν ούτε μιλούν σε κανένα. Φεύγουν για το σπίτι τους και όποιο όνομα πρωτοσυναντήσουν ή πρωτοακούσουν, τέτοιο όνομα θα έχει και ο μέλλων (ή η μέλλουσα) σύζυγός τους“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!