Αίτημα παράτασης της διαβούλευσης σχετικά με τη διαχείριση και ανάπτυξη στις περιοχές Natura 2000 για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου υπέβαλαν διαδοχικά οι τοπικοί φορείς, μετά και το αντίστοιχο του ΤΕΕ.
Πιο αναλυτικά, ο αντιπεριφερειάρχης, Ελ. Μαυρατζώτης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητεί την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων έως τις 15 Απριλίου 2025, αναφέροντας:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία και το ενδιαφέρον μας για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, ειδικότερα αναφορικά με την εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης και τις πιθανές αλλαγές χρήσεων γης στις εν λόγω περιοχές, καθώς και την ανάγκη για έναν ουσιαστικό και διαφανή διάλογο.
Οι περιοχές Natura αποτελούν σημαντικό πυλώνα για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η προστασία τους δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και ηθικό καθήκον για τη διατήρηση της φύσης και της ποιότητας ζωής των μελλοντικών γενεών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρουσίαση του σχεδίου του υπουργείου πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2024 στη Μυτιλήνη και ακολούθησαν οι διακοπές των Χριστουγέννων, οι τοπικοί φορείς δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσουν και να αξιολογήσουν το σχέδιο. Η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου 2025 αφήνει ανεπαρκή χρονικό περιθώριο για την υποβολή ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων. Επιπλέον, έχουμε σοβαρές ενστάσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου, για τις οποίες χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να τις καταθέσουμε.
Για τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων έως τις 15 Απριλίου 2025. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν πλήρως στη διαδικασία διαβούλευσης, μελετώντας διεξοδικά το Σχέδιο Διαχείρισης και καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις.
Η παράταση αυτή θα συμβάλει στη διαμόρφωση καλύτερων αποφάσεων, που θα εξισορροπούν την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποφεύγοντας λάθη και παραλείψεις, που θα είναι ζημιογόνα για τα νησιά μας.
Παράλληλα, θα διασφαλίσει ότι οι οικονομικοί κλάδοι που στηρίζουν τα νησιά μας δεν θα πληγούν αδικαιολόγητα, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε θετικά το αίτημά μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συμβάλουμε με προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους κοινούς μας στόχους”.
Οι ξενοδόχοι
Με τη σειρά της, η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, με επιστολή της προς τον ΥΠΕΝ, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τα χρονικά περιθώρια της διαβούλευσης που σχετίζονται με την αναπτυξιακή στρατηγική του περιβαλλοντικού τομέα στην περιοχή μας.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρός της, Μάνος Βαλής, “το Βόρειο Αιγαίο, που απαρτίζεται από τα νησιά Σάμο, Ικαρία και Φούρνοι-Κορσεών, έχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη και συμμετοχική προσέγγιση που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.
Η διαβούλευση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενσωμάτωσή των απόψεων και αναγκών των τοπικών φορέων, και πιστεύουμε ότι η παράταση της διαβούλευσης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη στρατηγικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας.
Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για την παράταση της περιόδου διαβούλευσης έως τις 15 Απριλίου 2025, ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία αυτής της ολοκληρωμένης μελέτης και να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις και τις ιδέες μας.
Η συνεργασία μας είναι ουσιώδης για την επιτυχία των σχεδίων που θα επηρεάσουν το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή και τη στήριξή σας”.
Τα δημοτικά συμβούλια
Στο μεταξύ, ενημερωτικές συζητήσεις ενόψει της κατάθεσης παρατηρήσεων επό της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 οργανώνουν οι δύο δήμοι του νησιού, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6μμ, στις αίθουσες συνεδριάσεων των δύο δημοτικών συμβουλίων.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αναφέρει σχετικά:
“Η δημόσια διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ολοκληρώνεται Τετάρτη στις 15 Ιανουαρίου 2025. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των σχεδίων ΠΔ και των ΥΑ για τα σχέδια διαχείρισης.
Ήδη έχουν έρθει σε γνώση όλων κείμενα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση, την εκτίμηση και σύνθεση των στοιχείων, την αξιολόγηση και οριοθέτηση των περιοχών και του προστατευόμενου αντικειμένου, όσο και τη διαχείριση του προστατευόμενου αντικειμένου, καθώς και οι διατάξεις που λήφθηκαν υπόψη για τη ζωνοποίηση και τον ορισμό χρήσεων στις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης και της εξασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρας, χρειάζεται απαραίτητα η κατάθεση τεχνικών εκθέσεων, απόψεων και μελετών, εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και αρμοδίων επιστημόνων και συμβούλων, ούτως ώστε η δημόσια διαβούλευση να είναι ουσιαστική, να δημιουργεί ένα συγκροτημένο πλαίσιο προστασίας, αλλά και δέσμης μέτρων – προτάσεων για την αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου.
Οι φορείς της Σάμου είναι προφανές ότι, εκτός από τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν, μπορούν να συνεισφέρουν στη σωστή ισορροπία μεταξύ προστασίας και ανάπτυξης.
Τον Οκτώβριο του 2015 ο ενιαίος δήμος Σάμου, με τη συνέργεια των υπηρεσιών και των ειδικών επιστημόνων και με την αξιοποίηση των συγκυριών, συνέβαλε στην ανατροπή και ακύρωση μιας τότε πρωτοβουλίας για τη σύνταξη χωρικών σχεδίων που η σύλληψή του και η εκπόνησή τους ήταν «αναπτυξιοκτόνα» για τον τόπο.
Με την υπάρχουσα εμπειρία, την κατάθεση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των προτάσεων των φορέων και των δύο δήμων Σάμου και την εκπόνηση των ΤΧΣ (Τοπικών Χωρικών Σχεδίων) υπάρχουν οι τεχνοκρατικές και επιστημονικές προϋποθέσεις για να συνδυαστούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τις περιοχές Natura.
Η έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του δήμου Δυτικής Σάμου με αποκλειστικό θέμα αυτή τη διαβούλευση (στο οποίο και θα συζητηθούν και οι προτάσεις τροποποίησης που παρουσιάζονται ολοκληρωμένες και λεπτομερείς, αποτελώντας τη βάση για την κοινή προσέγγιση) είναι μια καίρια παρέμβαση για τη συναντίληψη που πρέπει να υπάρχει στα σχέδια αυτά με τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι στρατηγικής σημασίας η σύμπλευση των δημοτικών αρχών στη συμμετοχή τους στη δημόσια διαβούλευση, αναδεικνύοντας τα σημεία στα σχέδια αυτά που φαίνονται ανεδαφικά, προβληματικά ή και χρήζουν διευκρινίσεως.
Η διαβούλευση αυτή που γίνεται σε όλη την Ελλάδα αφορά τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Πριν τις 15 Ιανουαρίου 2025 όλοι οι φορείς (Περιφέρεια, δήμοι, Επιμελητήριο κλπ) θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μείζον αυτό θέμα”.
Χωροταξικό & περιοχές Natura Σάμου: Έως 5/1/25 η δημόσια διαβούλευση – Και συζήτηση