Την παράταση κατά 3 μήνες της διαβούλευσης για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000” της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η σχετική επιστολή που έστειλαν στον υπουργό οι υπεύθυνοι του ΤΕΕ Σάμου αναφέρει αναλυτικά:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τ.Ε.Ε. αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εκπόνησή των ΕΠΜ σε όλη τη χώρα καθώς και τη σημαντικότητά τους ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ε.Ε. Η ΕΠΜ 7 που αφορά το Βόρειο Αιγαίο και κατ’ επέκταση τα νησιά της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών βγήκε σε διαβούλευση στις 5 Δεκεμβρίου του 2024.
Στη συνέχεια διενεργήθηκε ημερίδα στο επιμελητήριο της Μυτιλήνης στις 16 Δεκεμβρίου 2024 από την ανάδοχο εταιρεία «Enviroplan Α.Ε.» με θέμα τη διαβούλευση επί των προτάσεων της μελέτης για τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την οποία παρακολουθήσαμε απομακρυσμένα και ουσιαστικά πήραμε μια πρώτη ενημέρωση για την μελέτη και την διαβούλευση που θα ακολουθήσει.
Στο διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της συζήτησης στις 15 Ιανουαρίου του 2025 καλούμαστε να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας επί της μελέτης, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αρμονία με τη λειτουργία των κοινωνιών της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε ένα τόσο μικρό διάστημα εντός του οποίου μάλιστα παρεμβάλλονται οι διακοπές των Χριστουγέννων. Αντιλαμβανόμενοι την σημαντικότητα του θέματος και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουμε ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους και της κοινωνίας θεωρούμε απαραίτητο να γίνει σε βάθος μελέτη της ΕΠΜ 7 για την οποία απαιτούνται αρκετές εργατοώρες από συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι αδύνατο σε ένα τόσο μικρό διάστημα να γίνει αυτό με την σοβαρότητα και την επιστημοσύνη που απαιτείται στην παρούσα συνθήκη.
Bάσει των παραπάνω αποφασίζουμε ομόφωνα να ζητήσουμε την παράταση της διαβούλευσης για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών από τις 15 Ιανουαρίου, ήτοι έως τις 15 Απριλίου 2025, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας.
Θεωρούμε ότι συμμερίζεστε την σημαντικότητα της συμμετοχής του Τ.Ε.Ε. στις παρούσες συνθήκες και κατανοείτε τους παραπάνω προβληματισμούς μας“.