fbpx

Λύκειο Ελληνίδων Σάμου: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το “ξεσπίτωμα”

Και το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου διαμαρτύρεται για την επικείμενη υποχρεωτική αλλαγή στέγης του, θέμα που, όπως και άλλων τοπικών συλλόγων, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου την Τετάρτη 18/12.

Σε σχετικό ψήφισμα-κάλεσμα διαμαρτυρίας, αφενός επισημαίνει πως είναι ένα “θεσμοθετημένο σωματείο με νόμο του κράτους από το 1911 με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και ανά την υφήλιο όπου υπάρχει ελληνισμός” και πως στη Σάμο “από την ίδρυσή του το 1936 έχει αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για πολλές γενιές, παρέχοντας όχι μόνο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη δημιουργία ενός ζωντανού κοινωνικού χώρου για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Αποτελεί μια ιστορική και πολιτιστική οντότητα που έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμο έργο στην τοπική κοινωνία, διατηρώντας και προάγοντας τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, τη γυναικεία δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση”.

Αφετέρου, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες το εν λόγω ψήφισμα εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους για τις εισηγήσεις της δημοτικής συμβούλου Σταματίας Θωμασούλη, οι οποίες τίθενται προς ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με:

1. Ανάκληση της με αριθ. 223/2017 απόφασης παραχώρησης χρήσης του πρώτου ορόφου του 2ου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου.
2. Παραχώρηση χρήσης χώρου στο ισόγειο του 2ου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Λύκειο Ελληνίδων, έναντι ανταλλάγματος, τις δύο αίθουσες δεξιά για διοικητικό γραφείο και βεστιάριο και κοινή χρήση προαυλίου με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σάμου.

3. Την από 25/11/2024 αίτηση Φιλαρμονικής για παραχώρηση χώρου, εκκένωση κτηρίου Γερογιαννάκη, παραχώρηση χρήσης του πρώτου ορόφου του 2ου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, έναντι ανταλλάγματος.

Όπως εξηγεί, “η τυχόν αποδοχή των ανωτέρω εισηγήσεων θα οδηγήσει στην έξωση, στον κατακερματισμό του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου και στην αναστολή των λειτουργιών του, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινότητα του νησιού.

Οι συνέπειες της διάσπασης αυτής αφορούν τόσο στην καθημερινή δραστηριότητα του Παραρτήματος, στις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις που προσφέρει, όσο και στους πολίτες που ωφελούνται από αυτές.

Με το παρόν ψήφισμα καλούμε:

1. Τις τοπικές αρχές και τη διοίκηση να επανεξετάσουν την εισήγηση αυτή και να εξεύρουν λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της δράσης του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου.

2. Τους πολίτες, συλλόγους και φορείς του νησιού να ενωθούν στην υποστήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου, υπερασπίζοντας τον πολιτισμό και την τοπική κληρονομιά.

3. Την πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες για την αναγνώριση και διατήρηση των πολιτιστικών δομών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων και στην ενίσχυση της πολιτισμικής και κοινωνικής τους ταυτότητας.

Με την υπογραφή μας ζητούμε να ληφθεί υπόψη η σημασία του έργου του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου για την τοπική και εθνική πολιτιστική κληρονομιά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου αξίζει να παραμείνει ζωντανό, καθώς αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να γνωρίζουν, να σέβονται και να προάγουν την πλούσια παράδοση του τόπου τους”.

Σύλλογος Καρκινοπαθών ΕυΠο: Διαμαρτυρία για τη στέγαση με αντίτιμο σε άλλον χώρο

“Καπετάν Λαχανάς”: Διαμαρτυρία για συστέγαση – “υποβάθμιση του ιστορικού συλλόγου” Βαθέος Σάμου

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!