fbpx

Γεωπονικός Σύλλογος: “Άμεση λήψη μέτρων εξάλειψης του αγριόχοιρου από τη Σάμο”

Επιστολή με την οποία ζητά τη λήψη γενναίας λύσης στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στη Σάμο απέστειλε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου.

Δείτε τι αναφέρει η επιστολή:

Θέμα: Αναζήτηση γενναίας λύσης στο κρίσιμο ζήτημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στο νησί της Σάμου – Λήψη μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας, της άυλης κληρονομιάς και της οικονομίας του νησιού.

Στη Σάμο ο πληθυσμός των αγριόχοιρων είναι πλέον μη διαχειρίσιμος και βαίνει αυξανόμενος σε επικίνδυνο βαθμό. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1999, με σχετική απόφαση (αριθ. 1364/10-9-99) απαγορεύτηκε το κυνήγι αγριόχοιρου προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός του (!!!). Δυο χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα της τραγικής απόφασης ήταν πλέον ορατά και υπό την πίεση της αύξησης του αριθμού των ζώων και της πρόκλησης ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες, δημοσιεύτηκε απόφαση άρσης τής απαγόρευσης κυνηγιού (αριθ. 1159/3-8-01, ΦΕΚ 1120Β’). Είκοσι τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα είναι τραγική. Οι αγριόχοιροι αναπαράγονται ανενόχλητοι στο νησί και το περιστασιακό κυνήγι από λίγους κυνηγούς δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό.

Ο αγριόχοιρος δεν είναι ενδημικό είδος της άγριας πανίδας της Σάμου, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επικουρικά αναφέρουμε δημοσιευμένη ομιλία του Προϊσταμένου των Γενικών Αρχείων Νομού Σάμου, σε ανύποπτο χρόνο, σχετικά με τα επικίνδυνα ζώα του 1901 αιώνα, στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για το είδος αυτό (Πρακτικά επιστημονικής διημερίδας “Το φυσικό περιβάλλον της Σάμου’, Σάμος 2016). 0 αγριόχοιρος έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, προερχόμενος είτε από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας (μεμονωμένα ζώα), είτε με παράνομη εισαγωγή και διασπορά (σημαντικός αριθμός ζώων υπό καθεστώς ιδιότυπης “προστασίας”). Εφ’ όσον δεν υπάρχουν μεγάλα αρπακτικά στο νησί, δεν υπάρχει απολύτως κανένας φυσικός θηρευτής για να ελεγχθεί ο πληθυσμός με φυσικό τρόπο. Αυτός ο παμφάγος εισβολέας διαταράσσει μέρα με τη μέρα το οικοσύστημα του νησιού μας. Καταναλώνει ανεξέλεγκτα καρπούς, ρίζες, ενδημικά φυτά, έντομα, μικρά Θηλαστικά, σπάνια ερπετά, αυγά από φωλιές πουλιών που βρίσκονται στο έδαφος.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Σάμου χαρακτηρίζεται από πλούτο ειδών και ποικιλότητα. Η αυτοφυής χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 1.444 είδη αγγειοφύτων, με τα 12 από αυτά να απαντώνται αποκλειστικά στο νησί (Thymus samius, Αlyssum samium, Asperula samia κλπ). Στη Σάμο συναντώνται 4 είδη αμφιβίων και 27 είδη ερπετών, τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο απειλούμενων ειδών του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου. Η εντομοπανίδα είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με 2 καταγεγραμμένα ενδημικά είδη της Σάμου και πολλά απειλούμενα και προστατευόμενα είδη. 0 κατάλογος της ορνιθοπανίδας της Σάμου ξεπερνά τα 245 είδη, με τα περισσότερα να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η ευέλικτη διατροφή των αγριόχοιρων προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού.

Επιπροσθέτως σας θέτουμε υπόψιν ότι οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του σαμιακού τοπίου, τις πατρογονικές πεζούλες (ξερολιθιές). Η οικονομική και οικολογική αξία των ξερολιθιών στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, τον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών, τη δημιουργία εξαιρετικά σημαντικών μικρών οικοσυστημάτων είναι αναγνωρισμένη.

Η τέχνη της ξερολιθιάς έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015, ενώ το 2018 εγγράφηκε και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). Οι αγριόχοιροι στην προσπάθειά τους να τραφούν με έντομα και σαλιγκάρια που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές, προξενούν τεράστιες ζημιές. Παρατηρούμε καθημερινά να καταστρέφονται όσα οι πρόγονοι μας, με την εφευρετικότητα και τον κόπο τους έκτισαν προκειμένου να καλλιεργήσουν στις πλαγιές. Τέλος, έχουμε υποχρέωση να αναφερθούμε στο Θέμα των μεγάλων οικονομικών ζημιών στον πρωτογενή τομέα του νησιού. Καθημερινά ο Σύλλογος δέχεται παράπονα για ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές, τις οποίες και δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες του ακριτικού νησιού μας είναι πλέον σε απόγνωση. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου κατέγραψε κατά το φετινό τρύγο ζημιές σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερο από τετρακόσιους τόνους μοσχάτων σταφυλιών. Ελαιώνες, κηπευτικά, Θερμοκήπια και ανθοκομικές καλλιέργειες υφίστανται καθημερινά μεγάλες ζημιές. Οι αγρότες δεν μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους. Η ηλεκτρική περίφραξη αφενός είναι κοστοβόρα και μερικώς μόνο αποτελεσματική, αφετέρου δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στον πολυκερματισμένο κλήρο, στις αναρίθμητες αναβαθμίδες και στο ορεινό ανάγλυφο του νησιού.

Για όλους τούς ανωτέρω λόγους παρακαλούμε για την άμεση λήψη μέτρων οριστικής εξάλειψης του αγριόχοιρου από το οικοσύστημα της Σάμου. Αν δεν ληφθούν σήμερα γενναίες αποφάσεις, στο σύντομο μέλλον Θα βρεθούμε υπόλογοι για:

– την αμέλειά μας να αποτρέψουμε την αναμενόμενη εξαφάνιση πολλών φυτών και ζώων,

– την ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπίου μας και της άυλης κληρονομιάς μας

– την οικονομική εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου του νησιού μας.

Προκειμένου να προστατευτεί η Σάμος, η επικήρυξη του αγριόχοιρου είναι πια επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν η παρουσία τους να στρέφεται εναντίον της βιοποικιλότητας και της οικονομίας του νησιού. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει σχέδιο δράσης για την εξάλειψη των επιζήμιων αγριόχοιρων που βρίσκονται μπροστά μας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τέτοια σχέδια για την προστασία της χώρας μας από ξενικά είδη. Δεν είναι δυνατόν η Σάμος από 13/11/24 να είναι οριοθετημένη ζώνη για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda και να προσπαθεί να τον εξαλείψει, ενώ ο “επιβλαβής” αγριόχοιρος συνεχίζει να κατατρώει ανενόχλητα τα πάντα στο νησί μας.

Αναμένοντας τις περαιτέρω ενέργειες από την Κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!