Στη σημερινή θλιβερή επέτειο – συμπλήρωση 4 ετών από τον φονικό – καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο αναφέρονται με μηνύματά τους οι τοπικοί φορείς.
ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τέσσερα χρόνια από τον φονικό σεισμό της Σάμου
O μητροπολίτης Σάμου για την επέτειο 4 ετών από τον καταστροφικό σεισμό
Πιο αναλυτικά:
Χριστόδουλος Στεφανάδης, βουλευτής Νομού Σάμου:
“Τέσσερα χρόνια μετά… «Μαύρη» επέτειος σήμερα… Που οι ανεξέλεγκτες καταστροφικές δυνάμεις της φύσης επέλεξαν να «χτυπήσουν» τη Σάμο.
Οι μεγάλες καταστροφές, παρά τις καθυστερήσεις, «επουλώνονται» σταδιακά.
Το πένθος όμως του τραγικού θανάτου των δύο νέων παιδιών, πάντα θα υπάρχει στη συλλογική μας συνείδηση…
Ο Churchill είχε πει ότι «Ο αισιόδοξος άνθρωπος βλέπει μια ευκαιρία μέσα από μια καταστροφή».
Ας είμαστε αισιόδοξοι.
Το πρόγραμμα «Σάμος 2030. Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» με βάση τη μελέτη του Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδος, μας δίνει αυτό το δικαίωμα…
Αναμένουμε…”.
Πάρης Παπαγεωργίου, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου:
“Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου του 2020 που έπληξε το νησί μας, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, αλλά κυρίως στερώντας τη ζωή από δύο νέα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη.
Εκατοντάδες συμπολίτες μας έκτοτε αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τις ζημίες στα σπίτια τους, ενώ και στις δημόσιες υποδομές οι πληγές είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Παρ’ ότι οι διαδικασίες προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είναι απόφασή μας οι προσπάθειες να συνεχιστούν στους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου όλες οι πληγές να επουλωθούν.
Η μέρα δεν προσφέρεται ούτε για απολογισμούς, ούτε για ευχολόγια.
Με σεβασμό στη μνήμη των δύο παιδιών που χάθηκαν, ελπίζουμε να μη βιώσει ο τόπος μας ξανά τέτοια καταστροφή”.
Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, δήμαρχος Δυτικής Σάμου:
“Πριν τέσσερα χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, ο φονικός σεισμός που έπληξε το νησί μας, ο μεγαλύτερος σε ένταση τα τελευταία εκατό χρόνια στον Αιγαιακό χώρο, άφησε πίσω του αθεράπευτες πληγές.
Την απώλεια δύο νέων παιδιών που δεν αναπληρώνεται. Την απώλεια στέγασης σε συμπολίτες μας. Την τεράστια καταστροφή που έπληξε πληθώρα ιερών ναών. Τις ζημιές στα σχολεία μας. Τις βλάβες στο λιμάνι μας.
Την απώλεια αξιοπιστίας σε όσους και για όσα μας υποσχέθηκαν”.
Δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. με επικεφαλής τον Γιώργο Στάντζο:
“30 Οκτωβρίου, 4 χρόνια από τον σεισμό των 7R και του τσουνάμι. Η Σάμος πενθεί για τα παιδιά της. Τον Άρη και την Κλαίρη. Θυμάται, οφείλει να είναι ενωμένη και συνεχώς να διεκδικεί. Οι πληγές μεγάλες ακόμα, για πολλούς ανθρώπους μας ο θυμός, η παραίτηση και η μοναξιά της εγκατάλειψης περισσεύει.
Ιδιαίτερη και βάσιμη ανησυχία υπάρχει για τη δημόσια ασφάλεια από το ζήτημα των σεισμόπληκτων κτιρίων τα οποία βρίσκονται σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης της Σάμου, καθώς και των κοινοτήτων. Κτιρίων για τα οποία δεν υπάρχει καμία έως τώρα έναρξη εργασιών αποκατάστασης και για τα οποία μόνο ο δήμος έχει λάβει μέτρα αποκλεισμού και προστασίας. Η κατάσταση αυτή κρίνεται επείγουσα διότι τα κτίρια αυτά βρίσκονται σε πολυσύχναστα εμπορικά σημεία και σε οδικές αρτηρίες από τις οποίες διέρχονται μόνιμοι κάτοικοι, επισκέπτες και δυστυχώς και μαθητές κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τις σχολικές μονάδες. Τα κτίρια αυτά επιβαρύνονται συνεχώς από νέους σεισμούς, καθώς και από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων, αυξάνοντας την επικινδυνότητα και πιθανώς μεταβάλλοντας τον χαρακτηρισμό των μετασεισμικών αυτοψιών της ΔΑΕΦΚ.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά δημοσίως το λιγοστό προσωπικό του δήμου μας, που για μήνες λειτούργησαν τον οργανισμό κυριολεκτικά μέσα σε σκηνές, θέτοντας προτεραιότητα ζωής την αρωγή στους πληττόμενους συνδημότες.
Επίσης, όλους τους απλούς ανθρώπους, τους εθελοντές, τους επιστήμονες, τους κρατικούς λειτουργούς, τους δήμους, την Περιφέρεια, τα ΜΜΕ, τους διεθνείς οργανισμούς, τους πολιτειακούς, πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες που στάθηκαν δίπλα μας.
Υποχρέωσή μας να οργανώσουμε συλλογικά τον αγώνα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την υλοποίηση από την κυβέρνηση του υπεσχημένου σχεδίου για τη Σάμο.
Η γραφειοκρατία, οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού ξεπερνιούνται μόνο με βούληση, σχέδιο και πράξεις, όχι με αφορισμούς, ευχές και συμπάθεια.
Δουλειά, λοιπόν, αγώνας με δύναμη, ενότητα και οργάνωση”.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Σάμου για τα 4 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό στο νησί