Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, του προέδρου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, Γιάννη Σκούτα, και του βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη, στην Αθήνα, για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στο νησί αλλά και την επίδρασή τους στις αγροτικές καλλιέργειες και το σαμιακό αμπελώνα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής μίλησε για “απόγνωση” των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες.
Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Σάμου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων, καθώς η φετινή αμπελουργική χρονιά στιγματίζεται από κλιματολογικές αλλαγές που προκάλεσαν πρωϊμότητα τρύγου, μείωση παραγωγής και μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες του μοσχάτου.
Η συζήτηση με τον υπουργό επικεντρώθηκε στην ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων που θα προστατεύσουν την τοπική αγροτική παραγωγή και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών.
Ο κ. Σκυλακάκης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση μελέτης για τον πληθυσμό και τη διασπορά των αγριογούρουνων στη Σάμο, με σύντομο χρονικό άξονα ολοκλήρωσής της, ώστε να εξευρεθούν οι πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης.
Μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν σε διερεύνηση είναι η επικήρυξη των θηλυκών αγριόχοιρων προκειμένου να περιοριστεί η αναπαραγωγή τους, η προσέλκυση κυνηγετικών ομάδων από συλλόγους εκτός νομού, η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για το συγκεκριμένο είδος και άλλα.
“Η συνεργασία μας με το υπουργείο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και του σαμιακού αμπελώνα. Είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς και θα προστατεύσουν το περιβάλλον”, δήλωσε ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μετά το πέρας της συνάντησης.
“Θεωρώ πως η συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ήταν γνώστης του θέματος και κινήθηκε με αμεσότητα, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, με σκοπό την προστασία της τοπικής παραγωγής, αλλά και της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου, που είναι το μοσχάτο σταφύλι”, σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Σάμου, Γιάννης Σκούτας.