Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε την Τρίτη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Πάρη Παπαγεωργίου. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ και ζητήθηκε η συνδρομή του υφυπουργού σε ζητήματα όπως η διαχείριση των υδατικών πόρων του Δήμου και η αγροτική οδοποιία.
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του τόνισε την σημασία να προτεραιοποιηθεί το ζήτημα των υδατικών πόρων και να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι μείζον θέμα που εμείς ιεραρχούμε ως πρώτο». Έμφαση έδωσε στο μέτρο που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και ανθεκτική αγροτική παραγωγή, να έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση και να παράξουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας ενώ τόνισε ότι αυτό θα συμβάλλει και στον τουριστικό τομέα καθώς θα προσφέρονται προϊόντα υψηλής αξίας και ασφαλή.
Τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων αναφέρθηκαν διεξοδικά στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει για έργα που αφορούν την άρδευση αλλά και την αγροτική οδοποιία σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που θα συνδράμουν τον αγροτικό τομέα του νησιού.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Βουλευτής Σάμου Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Χατζηκωνσταντής καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Κυριαζής, Βαγγέλης Καρβελάς και Μαρία Κονδύλη.
Επίσκεψη Σταμενίτη στον ΕΟΣΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, μετά από σχετική παρέμβαση του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη, πραγματοποίησαν την Τρίτη ενημερωτική συνάντηση και με τα μέλη του Δ.Σ του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.
Συζήτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στον αμπελώνα του Μοσχάτου, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμένων ενεργειών από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο.
“Η συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και τους αγρότες αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία των προσπαθειών μας”, τόνισε ο υφυπουργός. “Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και το εισόδημα των αμπελουργών, προστατεύοντας παράλληλα τον αμπελώνα του μοσχάτου Σάμου, που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του ακριτικού νησιού”, είπε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, εξέθεσε σε σχετικό υπόμνημα τις ανησυχίες όλων των αμπελουργών σχετικά με τη γεωμετρική αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, που προκαλούν ζημιές στους αμπελώνες αλλά και όλες τις αγροτικές καλλιέργειες (ελιές, ανθοκομικές καλλιέργειες, κηπευτικά και άλλα). Παράλληλα έθεσε μια σειρά θεμάτων και προτάσεων που στοχεύουν στην ύπαρξη μιας «επόμενης μέρας» για το Συνεταιρισμό αλλά και όλο το νησί. Μεταξύ αυτών η διατήρηση και ανακατασκευή αναβαθμίδων, η υποστήριξη συμμετοχής σε συστήματα ποιότητας καθώς και η αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων και παρεμβάσεων στα συστήματα σήμανσης.
Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών ελέγχου του πληθυσμού των αγριογούρουνων και στη Σάμο, ενώ παράλληλα, ανταποκρινόμενος και στα λοιπά μείζονα αιτήματα του Ε.Ο.Σ Σάμου τόνισε πως ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί επί της ουσίας, με κύριο γνώμονα την υποστήριξη του Συνεταιρισμού και του αγροτικού εισοδήματος.
Στη Δυτική Σάμο
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή κ. Στεφανάδη, επισκέφθηκαν και τον δήμο Δυτικής Σάμου.
Ενημέρωσαν τον δήμαρχο, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, για τις πρωτοβουλίες και τους στόχους των παρεμβάσεων του υπουργείου στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και της προώθησης αγροτικών προϊόντων, της αξιοποίησης των σύγχρονων θερμοκηπιακών καλλιεργειών, της αγροτικής οδοποιίας και των προγραμμάτων εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μελλοντικά έργα που αφορούν στην αναβάθμιση λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αλιέων της Δυτικής Σάμου και αποβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.