O Ιωάννης Σοφιανός, ειδικός ρευματολόγος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευθείς στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, απαντά σε 5+1 απλές ερωτήσεις:
Τι είναι ρευματολόγος;
Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με:
- τις διάφορες μορφές αρθρίτιδας
- τις μη-τραυματικές και μη-χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος
- τα αυτοάνοσα νοσήματα
- την οστεοπόρωση.
Η ειδικότητα της ρευματολογίας ασχολείται με την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση περισσοτέρων από 200 διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας και μυοσκελετικών διαταραχών, που είναι οι πιο συχνές αιτίες ανικανότητας/αναπηρίας στην κοινωνία.
Τι είναι οι μυσκελετικές παθήσεις;
Τα όργανα που στηρίζουν και κινούν το σώμα μας αποτελούν ένα πολύπλοκο σύστημα. Οστά, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, μεσοσπονδύλιοι δίσκοι,αλλά και (το πιο σύνθετο όλων) η άρθρωση ταλαιπωρούνται από την καθημερινή χρήση. Επιπλέον, η έλλειψη άσκησης, που συνοδεύει το σύγχρονο τρόπο ζωής, προδιαθέτει σε οξείες αλλά και χρόνιες παθήσεις των δομών αυτών. Πόνοι και δυσκολία στην κίνηση στους ώμους, στα γόνατα, στα ισχία, στα χέρια ή στα πόδια, στη μέση ή τον αυχένα, μπορεί να υποκρύπτουν μυοσκελετικές παθήσεις. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η περιαρθρίτιδα του ώμου, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου ή της σπονδυλικής στήλης κ.α.
Τι είναι η αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή της άρθρωσης. Εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα, θερμότητα, δυσκαμψία και κάποιες φορές ερυθρότητα.
Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα των ρευματικών νοσημάτων όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό των ρευματοπαθειών.
Εκτός από τις αρθρώσεις, μύες, τένοντες και τα οστά μπορούν να προσβληθούν και άλλα συστήματα του οργανισμού όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το έντερο, το ήπαρ, τα νεύρα, ο εγκέφαλος, τα αγγεία, τα μάτια, το δέρμα κ.α.
Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι προγραμματισμένο να δείχνει ανοχή στα στοιχεία του ίδιου του οργανισμού. Απορρύθμιση της φυσιολογικής αυτής λειτουργίας οδηγεί σε αυτοανοσία. Αν αυτή εκφραστεί με συμπτώματα οδηγεί σε αυτοάνοσο νόσημα.
Τι είναι η οστεοπόρωση;
Πρόκειται για μια νόσο κατά την οποία η οστική πυκνότητα και μάζα ελαττώνονται. Αυτό σε συνδυασμό με δομικές αλλαγές στο οστό τελικά οδηγούν σε μειωμένη αντοχή και προδιαθέτουν σε κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι βασική αιτία πόνου και αναπηρίας στο δυτικό κόσμο.
Πότε να επισκεφθώ ρευματολόγο;
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας (2009) εάν κάποιος παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει το συντομότερο να δει ρευματολόγο:
- Αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις)
- Αρθρίτιδα (πόνος, πρήξιμο, θερμότητα σε άρθρωση)
- Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από φλεγμονή στα μάτια
- Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από εξάνθημα στο δέρμα
- Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από πόνο στη μέση
- ∆υσκαμψία στο σώμα ή τις αρθρώσεις
- Πόνους στον αυχένα, στο θώρακα, στη μέση ή στη λεκάνη
- Πόνο στις αρθρώσεις που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών
- Πόνο στους μύες που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών
- Πόνο στα οστά που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ένα ρευματικό νόσημα.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ενοχλήματα όπως:
- πόνοι ή άλλες φλεγμονές σε ασθενή με δερματική ψωρίαση
- πόνοι ή άλλες φλεγμονές σε ασθενή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα)
- φαινόμενο Raynaud (“πάγωμα” των δακτύλων στο κρύο).
Επιπλέον, πολλά άλλα συμπτώματα που μπορεί να παραμένουν ανεξήγητα όπως πυρετοί, τριχόπτωση, συχνές άφθες στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, τριχόπτωση, χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια, ξηροφθαλμία ή ξηροστομία, οστεοπόρωση/οστεοπενία χρήζουν ελέγχου και από ρευματολόγο.
Έχουν θεραπεία τα ρευματικά νοσήματα;
Ναι.
Στο παρελθόν οι ασθενείς υπέφεραν για χρόνια, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημά τους.
Ρευματικό νόσημα σήμαινε αναπηρία.
Όμως, τα τελευταία χρόνια η έρευνα πάνω στα ρευματικά νοσήματα έχει δώσει καρπούς και οι ασθενείς μπορούν να πάρουν πίσω τη ζωή τους με την κατάλληλη αγωγή.
Ο ρευματολόγος είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που έχει εκπαιδευτεί να χορηγεί τέτοιες θεραπείες και να στέκεται ανά πάσα στιγμή κοντά στον ασθενή που πάσχει από ρευματικό νόσημα.
Γιάννης Σοφιανός,
Ρευματολόγος
Σάμος, ☎22730 86970
https://www.facebook.com/IoannisSofianosRheumatologist/
Ισμήνη Λασηθιωτάκη BSc, MD, PhD – Ιατρείο Πόνου & Ιατρικού Βελονισμού
Με καταγωγή από Σάμο και Κρήτη, η Ισμήνη Λασηθιωτάκη είναι απόφοιτος Βιολογίας ΕΚΠΑ, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι αναισθησιολόγος εκπαιδευμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”, με μετέπειτα εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Αλγολογία και τον Ιατρικό Βελονισμό.
Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή. Επίσης, ενεργό μέλος πολλών πανελληνίων, πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων συνεδρίων, με συνεχή μετεκπαίδευση, όπως και επιστημονική συγγραφέας και reviewer σε πολλά έγκριτα ιατρικά περιοδικά.
- σύνδρομα πόνου (ινομυαλγία, πόνος από μυοσκελετικά νοσήματα/ από ρευματικά νοσήματα, πονοκέφαλος και ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδα, μεθερπητική νευραλγία κ.α.)
- διακοπή καπνίσματος
- αντιμετώπιση ναυτίας/εμέτου
- υπογονιμότητα
- ίλιγγος
- γυναικολογικές και δερματολογικές διαταραχές
- άγχος
- αναστολή όρεξης/ μείωση σωματικού βάρους, κ.α.
Ταυτόχρονα, η ιατρός – βελονίστρια είναι ειδικά εκπαιδευμένη στις τεχνικές του αισθητικού ιατρικού βελονισμού, ο οποίος αφυπνίζει τις δυνάμεις του δέρματος, μέσω του φυσικού λίφτινγκ με βελόνες (αντιμετώπιση ρυτίδων μέσω της αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου, σύσφιξη δέρματος σε ολόκληρο το σώμα και ανόρθωση προσώπου), χωρίς την εισαγωγή φαρμάκων στο δέρμα.
Σύνδρομα πόνου
Ο οξύς πόνος είναι η άμεση προειδοποίηση του οργανισμού προς τον άνθρωπο ότι προκαλείται κάποια βλάβη, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τον πόνο, για παράδειγμα πονάω όταν ακουμπάω κάτι καυτό και πρέπει να αποσύρω το χέρι μου. Ο πόνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία ιατρικής βοήθειας παγκοσμίως. Ο οξύς πόνος είναι περιορισμένης διάρκειας και ελέγχεται συνήθως καλά με κατάλληλα αναλγητικά. Ο χρόνιος πόνος (δηλαδή πόνος που μας ταλαιπωρεί για περισσότερο από τρεις μήνες) μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, ενώ μειώνει την παραγωγικότητα του ανθρώπου, καταστρέφει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του, τον επηρεάζει ψυχολογικά και συχνά προκαλεί κατάθλιψη, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο οικογενειακό και εργασιακό του περιβάλλον. Όμως, ο χρόνιος πόνος είναι από μόνος του μια νόσος. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της γης υποφέρει από χρόνιο πόνο, δηλαδή πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. Στόχος των Εξειδικευμένων Ιατρείων Πόνου είναι η βελτιστοποίηση της ζωής των ανθρώπων που ζούνε με πόνο. Ένα από αυτά είναι και το Ιατρείο Πόνου και Ιατρικού Βελονισμού της κυρίας Ισμήνης Λασηθιωτάκη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποιο είδος πόνου οξύ ή χρόνιο και πολλοί από εμάς ενδεχομένως να έχουμε βρεθεί σε δίλλημα σε ποιο ιατρό (ειδικότητα) να απευθυνθούμε. Το σημαντικότερο είναι να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ο οξύς πόνος να μετατραπεί σε χρόνιο: δηλαδή ένας πόνος που μας ταλαιπωρεί, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, για περισσότερο από τρεις μήνες. Και αυτό διότι πλέον ο πόνος μετατρέπεται ο ίδιος σε «πάθηση», που χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία.
Σε ένα ιατρείο πόνου, η θεραπεία περιλαμβάνει τόσο εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και μη-φαρμακευτική προσέγγιση, όσο και παρεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Η θεραπεία του χρόνιου πόνου, συγκεκριμένα, είναι αναγκαία διότι έχει σοβαρές ψυχο-κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Η εξειδικευμένη Αναισθησιολόγος – Ιατρός Πόνου Ισμήνη Λασηθιωτάκη BSc, MD, PhD συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με ιατρούς Ορθοπεδικούς, Νευροχειρουργούς, Ογκολόγους, Αγγειοχειρουργούς, Ρευματολόγους, καθώς και με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Φυσιοθεραπευτές για μια πολυδιάστατη προσέγγιση στα οξέα και χρόνια επώδυνα σύνδρομα για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Τα σύνδρομα πόνου είναι πολλά, αναφέρονται μερικά εδώ μερικά για ενημέρωση, όμως μη διστάσετε να ρωτήσετε την Αναισθησιολόγο Ισμήνη Λασηθιωτάκη για διευκρίνιση σχετικά με οποιοδήποτε σύνδρομο πόνου σας απασχολεί.
Σύνδρομα πόνου, μεταξύ άλλων, είναι: αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αρθρίτιδα, άτυπος πόνος προσώπου, αυχεναλγία, αυχενική σπονδύλωση, αχίλλειος τενοντίτιδα, γλωσσοφαρυγγική νευραλγία, γοναλγία, διαβητική νευροπάθεια, διάμεση κυστίτιδα, δυστονία, δισκοπάθεια, εκφυλιστικές καταστάσεις πόνου, έρπης ζωστήρας και μεθερπητική νευραλγία, ημικρανία, θυλακίτιδα, ιερολαγονίτιδα, ινομυαλγία, ισχιαλγία, κοκκυγοδυνία, καρκινικός πόνος, κεφαλαλγία, μαστωδυνία, μετατραυματική νευραλγία, μετεγχειρητικός πόνος, μυοπεριτονιακό σύνδρομο, νευραλγία τριδύμου, νευραλγία άνω λαρυγγικού νεύρου/ ινιακού νεύρου κ.α., νευροπάθεια, νευροπαθητικός πόνος, οσφυαλγία, οφθαλμοπληγική νευραλγία, περιφερική αγγειοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια (διαβητική και μη), περιοχικό επώδυνο σύνδρομο, πόνο από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνο από σπονδυλική στένωση, πόνο από σπονδυλίτιδα, πόνο από κατάγματα, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη, πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία), πόνο στο γόνατο, πόνος από ρευματκά νοσήματα, πυελικό άλγος, πόνος μέλους φάντασμα, ραιβόκρανο, συμπαθητική αντανακλαστική δυστροφία, σύνδρομο απιοειδούς, σπαστικότητα, στοματοπροσωπικό πόνο, ψυχογενή πόνο.
Βελονισμός
Μία από τις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις του Ιατρείου Πόνου αποτελούν οι τεχνικές Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, περιλαμβανομένου και του βελονισμού. Ο βελονισμός αποτελεί μια πανάρχαια μέθοδο ιατρικής, με ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από ιατρούς εξειδικευμένους, κατόπιν 2ετούς εκπαίδευσης. Ο βελονισμός είναι συμπληρωματική και όχι εναλλακτική θεραπεία. Μπορεί να εφαρμοσθεί ταυτόχρονα με φαρμακευτική αγωγή / φυσικοθεραπεία / χημειοθεραπεία / ακτινοβολίες ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Η μέθοδος του βελονισμού περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελόνων (οπότε δεν προκαλεί πόνο) μέσω του δέρματος σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κάνοντας διέγερση του σημείου, κυρίως για την ανακούφιση του πόνου. Με τεχνικές απλού βελονισμού, ηλεκτροβελονισμού και ωτοβελονισμού, που εφαρμόζονται στο Ιατρείο Πόνου και Ιατρικού Βελονισμού της Ισμήνης Λασηθιωτάκη, μπορούν να αντιμετωπιστούν (μεταξύ άλλων):
ινομυαλγία, πόνος από μυοσκελετικά νοσήματα/ από ρευματικά νοσήματα, πονοκέφαλος και ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδα, μεθερπητική νευραλγία κ.α.
Ο Αισθητικός Ιατρικός Βελονισμός αφυπνίζει τις δυνάμεις του δέρματος, μέσω του φυσικού λίφτινγκ με βελόνες (αντιμετώπιση ρυτίδων μέσω της αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου, σύσφιξη δέρματος και ανόρθωση προσώπου).
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ισμήνη Λασηθιωτάκη
Γοργύρας και Σοφούλη, Νέο Καρλόβασι & Πυθαγόρα 9, Βαθύ Σάμου
Τηλέφωνο: (+30) 22730 35243