Μπαράζ αφίξεων παράτυπων μεταναστών στη Σάμο, μετά και το ναυάγιο με τις 4 νεκρές, για το οποίο ο 21χρονος συλληφθείς διακινητής απολογείται την Παρασκευή.
Τη φορά αυτή, μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, ενημερώθηκε η τοπική λιμενική Αρχή ότι κατά τη διάρκεια περιπολίας ενός περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκε ένα ύποπτο ταχύπλοο να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές προς τις βόρειες ακτές της Σάμου.
Ο χειριστής του σκάφους δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού κι ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία ο χειριστής του ταχύπλοου επιχείρησε να εμβολίσει το Π.Λ.Σ.
Στη συνέχεια, ο 47χρονος αλλοδαπός χειριστής του ταχύπλοου προσέγγισε την ακτή της Σβάλας Βουρλιωτών, όπου αποβιβάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Σε περαιτέρω έλεγχο, στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου εντόπισαν στην ακτή 26 παράτυπους μετανάστες (11 άνδρες, 5 γυναίκες και 10 ανήλικα), όλους καλά στην υγεία τους, και τους μετέφεραν στην ΚΕΔ της Ζερβού.
Από το λιμεναρχείο Σάμου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 47χρονος για παράνομη είσοδο στη χώρα, διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο, επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων και απείθεια.
Κατασχέθηκαν το σκάφος και μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Και άλλο περιστατικό
Σε άλλη περίπτωση, επίσης μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, ταχύπλοο έπλεε με ταχύτητα προς τις νοτιοανατολικές ακτές του Αγαθονησίου προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές.
Αμέσως στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, και το εντόπισε να προσεγγίζει την ακτή.
Στη θέα των λιμενικών, τρεις από τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες πήδηξαν στη θάλασσα και βγήκαν στην ξηρά.
Στη συνέχεια, το Π.Λ.Σ. ακινητοποίησε το ταχύπλοο και περισυνέλεξε 16 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου και στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου για να μεταφερθούν στην ΚΕΔ.
Σε περαιτέρω έλεγχο εντοπίστηκαν στην ξηρά από στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού Αγαθονησίου οι τρεις αλλοδαποί που είχαν εξέλθει μόνοι τους στην ακτή.
Ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 17 ετών, αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής της λέμβου και συνελήφθη. Κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.
Σύλληψη και από την ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, συνελήφθη την Τρίτη τη Σάμο, από αστυνομικούς της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, 26χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο συλληφθείς πρωινές ώρες χθες, επιβαίνοντας ως χειριστής σε λέμβο η οποία απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια με άλλους 26 υπηκόους τρίτων χωρών, διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά τους στη Σάμο.
Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε και σε βάρος των 26 αλλοδαπών, για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης
Μιλώντας την Τετάρτη στον “ΣΚΑΪ”, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραδέχθηκε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ροές έχουν αυξηθεί. Η αυξητική τάση έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου έτους και συνεχίζεται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, κι αυτό ασφαλώς προβληματίζει.
Το σύστημά μας αντέχει επί του παρόντος, εκτός δραματικού απροόπτου. Ένα δραματικό απρόοπτο που ίσως δεν είναι και τόσο απρόοπτο είναι μία ακόμα μεγαλύτερη ανάφλεξη στον Λίβανο, όπου εκεί ασφαλώς, και αν αρχίζουν να γενικεύονται οι συγκρούσεις, θα έχουμε άλλη μια επιπλέον ροή προς τα Δυτικά, μέσω της Μεσογείου. Θα πιεστεί εξαιρετικά πάρα πολύ η Κύπρος, αναμένεται να πιεστεί και η Ελλάδα και η Τουρκία.
Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Νέα Υόρκη, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Ερντογάν, και ήταν βασικό θέμα της συζήτησής τους, είναι ότι σε αυτό το κομμάτι, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, Ελλάδα και Τουρκία έχουν να κερδίσουν και οι δύο εάν συνεργαστούν”.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Σάμου, σημείωσε πως “δείχνει το πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι, έστω και αν είναι σύντομο, 1 με 2 μίλια απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι τα νησιά μας. Εάν το ταξίδι αυτό γίνεται με ένα πολύ γρήγορο ταχύπλοο σε θαλασσοταραχή, το ταχύπλοο δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα και όταν το κάνει, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών.
Δεν μπορούν να κρυφτούν αυτά τα σκάφη όταν μεταφέρονται προς τα παράλια, το ταχύπλοο δεν κρύβεται. Είναι πιο οργανωμένο και εν πάσει περιπτώσει μεταφέρεται και κάνει τη δουλειά του στα πλαίσια της λειτουργίας μιας εγκληματικής οργάνωσης ή πολλών, που είναι οι διακινητές. Εκεί λοιπόν πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Δεν μιλάμε πολύ για τα κυκλώματα των παρανόμων διακινητών, αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, τους παίρνουν φαντάζομαι ό,τι έχουν και δεν έχουν, γιατί για να μαζέψεις λεφτά από τις χώρες που έρχονται, φαντάζομαι ότι πρέπει να πουλήσεις όλα τα υπάρχοντά σου για να κάνεις το ταξίδι. Και φυσικά τους βάζουν σε κίνδυνο ζωής, τους μεταφέρουν απέναντι με 5 και 6 μποφόρ και ταχύπλοο έχει σοβαρό κίνδυνο να ανατραπεί και να προκληθεί ναυάγιο”.
Το ΕΚΣ
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του για το προχθεσινό ναυάγιο στη Σάμο, το τοπικό Εργατικό Κέντρο (ΕΚΣ) σημειώνει:
“Το ναυάγιο που έγινε στη Σάμο και είχε ως θύματα 4 ανθρώπους νεκρούς, εκ των οποίων ένα παιδί, είναι συνέχεια του εγκλήματος που διαπράττεται για χρόνια στις θάλασσές μας εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης που βιώνουν εκατομμύρια ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες από τον τόπο τους.
Η σφαγή και το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή θα αυξήσουν και άλλο τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και όλων όσων κυβέρνησαν, που είναι σε πλήρη σύμπνοια με αυτή της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί δικαιώματος του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ να αμύνεται, δείχνει ότι οι νεκροί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Κανένας νησιώτης, νέος, εργαζόμενος, συνταξιούχος, καμιά γυναίκα, να μην δεχτεί ως «κανονικότητα» τους νεκρούς στις θάλασσές μας και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας με τις ευλογίες Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, για τους ανταγωνισμούς και τα κέρδη των μονοπωλίων, για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους, για φθηνό εργατικό δυναμικό. Να μη δεχτεί ως κανονικότητα την προσφυγιά, την πολιτική των «κλειστών συνόρων» με τους φράχτες και τις «επαναπροωθήσεις».
Καλούμε το λαό των νησιών μας να δυναμώσει την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Να απαιτήσει απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Επιτροπές ασύλου στην Τουρκία, να εφαρμοστεί η συνθήκη της Γενεύης και να καταργηθεί το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Με τους αγώνες του να πάει κόντρα στην πολιτική και στο σύστημα που γεννάει πρόσφυγες και μετανάστες, που κάνει τους λαούς να πεινάνε και να ξεριζώνονται και τα μονοπώλια να ευημερούν”.