fbpx

Μεγάλη έκθεση από 15/6 στο Πυθαγόρειο για τα 200 χρόνια από τη ναυμαχία της Σάμου

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία της Σάμου (1824-2024), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος”, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα) διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο: “Ότι επιμένει διά την Σάμον ο εχθρός δεν είναι αμφιβολία. Πορεία προς την ανεξαρτησία”.

Η έκθεση, που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, θα παρουσιαστεί στο Art Space Pythagorion και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στη Σάμο προς τιμήν της επετείου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 19:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν:
– ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος”, Ανδρέας Αξιώτης
– ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου
– η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Κονδύλη

Για την έκθεση θα μιλήσει ο επιμελητής της και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Γιώργος Νικολάου.

Μέσα από αυθεντικά τεκμήρια, αναπαραγωγές και οπτικοακουστικό υλικό από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό ναυτικό και την καθοριστική του συμβολή στην απώθηση κάθε απόπειρας εισβολής στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η ανάγκη προστασίας του νησιού, ως τελευταίου προπύργιου της Επανάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις καταστροφές της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών, αποτυπώνεται στον τίτλο της έκθεσης ο οποίος περιέχει φράση από επιστολή του Ανδρέα Μιαούλη προς τους τους προκρίτους της Ύδρας στις 26 Σεπτεμβρίου 1826.

Η έκθεση ξεκινά με έναν χάρτη που παρουσιάζει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση στις αρχές του 19ου αι. και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιγράφει περιληπτικά τις συνθήκες στα οθωμανικά Βαλκάνια και την πολυεπίπεδη προετοιμασία του Γένους για τον ξεσηκωμό (πνευματική, πολιτική, στρατιωτική), η δεύτερη επιχειρεί να αναδείξει τη δράση του ελληνικού στόλου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης, ενώ η τρίτη, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Σάμο, σκιαγραφεί τη διαδρομή του νησιού σε όλο τον 19ο αι., από τις πολιτικές ζυμώσεις την πρώτη δεκαετία και τη συμμετοχή του στον Αγώνα, μέχρι το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας και την ένωσή του με την Ελλάδα το 1912.

Τα στοιχεία της έκθεσης:

Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο 83103, Σάμος
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 20.00-23.00
Είσοδος ελεύθερη

Δείτε παρακάτω μερικά ενδεικτικά εκθέματα της ιστορικής αυτής έκθεσης:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!