fbpx

Λαϊκή Συσπείρωση: Οι απαντήσεις Τριαντόπουλου δεν αντιστοιχούν στο ελάχιστο με τις ανάγκες

Τη σύσκεψη υπό τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, στον δήμο Ανατολικής Σάμου, όπου προσκλήθηκε και συμμετείχε, αποτιμά η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όπως επισημαίνει, “εκφράσαμε την αγανάκτηση των σεισμόπληκτων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που υπάρχουν 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό. Προβλήματα που καταγράψαμε και αναφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο τις προηγούμενες ημέρες και ενημερώσαμε τους συνδημότες μας με δελτίο τύπου.

Ζητήσαμε την άμεση και χωρίς διακοπές στο μέλλον χρηματοδότηση μέσω της αρωγής σε όλους τους τομείς, όπως επιδότηση ενοικίου, αποκατάσταση κατοικιών κτλ.

Ζητήσαμε άμεσα να λυθεί το θέμα της έγκρισης φακέλων που έχουν υποβληθεί στη ΔΑΕΦΚ .

Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσληφθούν μηχανικοί και το απαραίτητο προσωπικό, να απλουστευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που κατά την άποψή μας είναι έντεχνες και μεθοδευμένες.

Απαιτήσαμε την άμεση επισκευή των σχολείων και δημοσίων κτηρίων που δεν έχουν προσβασιμότητα. Την άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων που είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα κατοίκων και διερχόμενων.

Καταγγείλαμε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που, εφαρμόζοντας την πολιτική κόστους-κέρδους στην αποκατάσταση των προβλημάτων, αλλά και στις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων, έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα βάζει εμπόδια στις ελάχιστες αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών και υποδομών.

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν αντιστοιχούν στο ελάχιστο με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο υπουργός για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι η χρηματοδότηση περίπου 1.000.000 για την επισκευή των σχολείων, ποσό που κατά την άποψή μας είναι ανεπαρκές.

Στο θέμα των προσλήψεων μηχανικών που θα βοηθούσε στην έγκριση των αιτήσεων, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία γραφείου στη Σάμο που θα ενημερώνει τους ιδιώτες μηχανικούς για την πορεία των εγκρίσεων.

Στο μεγάλο πρόβλημα των επικινδύνων κτηρίων στο μόνο που δεσμεύτηκε είναι η πιθανή τροποποίηση του νόμου ώστε οι δήμοι να μπορούν να προβαίνουν σε κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτηρίων όπως κάνουν με τα μη σεισμόπληκτα επικίνδυνα κτήρια.

Ζητήσαμε να μας βεβαιώσει για το ποσό των 140.000.000 που είναι υποτίθεται δεσμευμένο για τη Σάμο, όπως μας έλεγαν οι εδώ τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι κανένα ποσό δεν είναι δεσμευμένο.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν και θα επιδεινώνονται καθημερινά, οι συνδημότες μας θα συνεχίσουν επί μακρόν να ταλαιπωρούνται μέσα στο γραφειοκρατικό πλέγμα, αλλά και την αναλγησία της κυβέρνησης. Τα δημόσια κτήρια θα είναι απροσπέλαστα και οι λαμαρίνες θα αποτελούν το ντεκόρ των χωριών και της πόλης.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δίνουμε τη μάχη μας όπου χρειαστεί για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Καλούμε όμως ταυτόχρονα και τους συνδημότες μας να ενισχύσουν αυτόν τον αγώνα.

Καταθέσαμε στον υπουργό υπόμνημα στο οποίο αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Καταγγείλαμε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στην κάλυψη των προβλημάτων που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές”.

Υπόμνημα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του Οκτώβρη του 2020.

Περισσότερα από 3,5 χρόνια πέρασαν και ελάχιστες ενέργειες αποκατάστασης έχουν γίνει για την πλειοψηφία των σχολείων που τα περισσότερα στεγάζονται σε κοντέινερ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Εκκλησιών και των δημοσίων κτηρίων που επληγησαν και χαρακτηρίστηκαν μη προσβάσιμα.

Επίσης μικρό ποσοστό ιδιωτών έχει λάβει οικονομική βοήθεια για την επισκευή των κατοικιών τους, ενώ η επιδότηση ενοικίου για τους σεισμοπλήκτους έχει σταματήσει να δίνεται.

Σήμερα έχουν κατατεθεί 775 φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την επισκευή κατοικιών και έχουν εγκριθεί μόνο περίπου 100, η δε προθεσμία υποβολής των φακέλων λήγει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα έχουν τον χρόνο να καταθέσουν φακέλους και σε όσους έχουν καταβληθεί χρήματα ίσως να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Η απαράδεκτη υπηρεσιακή κατάσταση που μεθοδευμένα έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση, προσβάλλει, ταλαιπωρεί και αδικεί συνδημότες μας με στόχο να αποζημιωθούν στο ελάχιστο όσοι προλάβουν.

Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στα επί μέρους προβλήματα που έχουν προκύψει και προκύπτουν καθημερινά επιδεινούμενα από την κρατική αδιαφορία. Τα γνωρίζετε διότι εκπροσωπείτε την κυβέρνηση ως καθ’ υλην αρμόδιος υπουργός από την επομένη του σεισμού.

Οι συμπολίτες μας βιώνουν αυτόν τον εμπαιγμό αλλά και την αγανάκτηση που προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης παρά τις αρχικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις υπουργών και αρμόδιων.

Η πολιτική του κόστους-οφέλους εφαρμόζεται και στη Σάμο όπως σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν υπάρξει καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Στην εξίσωση αυτή αναζητείται ο άγνωστος Χ να εμπεριέχει το μέγιστο επιχειρηματικό όφελος, αντί της κοινωνικής υποχρέωσης που απαιτεί κόστος προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του λαού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου εκφράζει την αγανάκτηση των πληγέντων για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και απαιτούμε την αρωγή συνολικά και σε όλους τους τομείς στους συνδημότες μας όπως επίσης την πλήρη αποκατάσταση των κτηρίων και υποδομών.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!