fbpx

Το εργαστήριο για τα εμβληματικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης “Σάμος”

Διήμερο θεματικό εργαστήριο με θέμα “Τα εμβληματικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης “ΣΑΜΟΣ” ως συστατικά ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος” υλοποίησε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣΣ το Κέντρο Ανάπτυξης Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Σάμου Α.Ε. (ΚΑΑΕΚΤ Σάμου).

Στο εργαστήριο συμμετείχαν επιχειρηματίες του επισιτισμού, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι παραδοσιακών καφενείων, ταβερνών, εστιατορίων, τουριστικών καταλυμάτων αγροτουρισμού, επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα και του τομέα της μεταποίησης και τυποποίησης τοπικών προϊόντων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Ν. Σάμου.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπειρίες, ενημερώθηκαν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, για τις δυνατότητες που δίνει ο γαστρονομικός τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία της περιοχής.

Μέσα από το πρόγραμμα έγινε χάραξη του γαστρονομικού χάρτη της Σάμου, ο οποίος θα αποτελέσει για το νησί αντικείμενο εξερεύνησης των τοπικών προϊόντων όπως είναι το κρασί, το λάδι, το μέλι, τα τυροκομικά προϊόντα κ.α που με την εξέλιξή τους σε σύγχρονα τουριστικά προϊόντα, θα ευνοήσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας LOCAL TOUR, Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ο ΕΟΣΣ αναφέρει σχετικά με το διήμερο θεματικό εργαστήριο με θέμα “Τα εμβληματικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης “ΣΑΜΟΣ” ως συστατικά ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος”:

“Tη Δευτέρα 20 Μαΐου, οι εργασίες ξεκίνησαν στο Μουσείο Οίνου του Συνεταιρισμού Σάμου, με διακεκριμένους ομιλητές οι οποίοι απευθύνθηκαν σε ένα εξαιρετικό κοινό, αποτελούμενο από ανθρώπους της εστίασης αλλά και του αμπελουργικού κόσμου.

Για την ελιά & το ελαιόλαδο μίλησε διεξοδικά Θοδωρής Χαρμπής, Γεωπόνος – ιδιοκτήτης επιχείρησης εμφιάλωσης και εμπορίας λαδιού. Σχετικά με το αμπέλι και το κρασί, μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες ο Εμπορικός Διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, Τίτος Φραντζής. Ο Κωνσταντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος και κριτής προϊόντων οίνου και ελαιολάδου καθώς και γενικός διευθυντής εταιρείας επικοινωνίας αναφέρθηκε στα διακριτά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων κάνοντας αντίστοιχα ενδιαφέρουσες προτάσεις εισαγωγής τους στη γαστρονομία, ενώ ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, σύμβουλος και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, καθώς και γενικός διευθυντής δημιουργικού γραφείου τόνισε την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης στο marketing των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία ετικέτας .

Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων των συμμετεχόντων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ στη συνέχεια η ομάδα των επιμορφούμενων ξεναγήθηκε στο Μουσείο Οίνου και ενημερώθηκε για την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του σαμιακού αμπελώνα, ο οποίος με τα 2500 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας, αποτελεί στοιχείο «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της χώρας μας.

Την Τρίτη 21 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ελαιώνα και μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιολάδου στην περιοχή των Κουμέικων. Ακολούθησε επιμορφωτική μετάβαση στην ορεινή αμπελοοινική ζώνη, κάτι που αποτέλεσε μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στην ορεινή αμπελουργική ζώνη βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, με ανάλυση όλων των ειδικών τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας αλλά και οινοποίησης.

Από βιοδυναμικούς αμπελοκαλλιεργητές και μέσα στους αμπελώνες τους έγιναν διεξοδικές αναφορές στη δύναμη που ασκούν τα βαρυτικά πεδία, στην φυτοπροστατευτική δράση των εκχυλισμάτων βοτάνων, την ευεργετική επίδραση του ζεόλιθου αλλά και στην ενίσχυση του εδάφους με προσθήκη κομπόστ. Ακόμη, οι καλλιεργητές μίλησαν για τους γαιοσκώληκες και την καταλυτική επίδραση τους στην αποικοδόμηση της αποσυντιθέμενης οργανικής ύλης και τη μετατροπή της σε ένα πολύτιμο οικολογικό λίπασμα. Η βιοδυναμική καλλιέργεια αποτελεί μια νέα και ανατρεπτική προσέγγιση πρακτικών στο αμπέλι, που χρησιμοποιείται από αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του σταφυλιού και τη γενικότερη διατήρηση του υγιούς αμπελώνα.

Στη συνέχεια, σε ορεινά χωριά με πλούσια παράδοση στα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε γευσιγνωστική δοκιμή των κυριότερων προϊόντων αγροτοδιατροφής της Σάμου, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχουν τα μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Αναδείχθηκε η υψηλή αξία διασύνδεσης του τουριστικού τομέα με την παραγωγική διαδικασία και τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου, τα οποία ταυτοποιούν διακριτά έναν προορισμό.

Κατά γενική ομολογία, το εργαστήριο έδωσε σημαντικές γνώσεις στους επιμορφούμενους, ενώ καταγράφησαν ουσιαστικά συμπεράσματα ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με τον οινοδιατροφικό και τουριστικό τομέα.”

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!