Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας, 1ης Απριλίου, ο Σαμιώτης καθηγητής, μουσικολόγος και συγγραφέας Γεώργιος Αγγελινάρας.
Τη θλιβερή είδηση πως “Ὁ Δάσκαλος ἡμῶν…κεκοίμηται!” ανακοίνωσε η τοπική μητρόπολη:
“Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως καί τῆς κατ’ ἄνθρωπον θλίψεως ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σάμου και Ἰκαρίας ἀναγγέλει τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τοῦ ἐκλεκτοῦ τέκνου Αὐτῆς, Ἄρχοντος Μαΐστορος Πρωτοψάλτου τῆς ΜΧΕ, ἀοιδίμου τε Καθηγητοῦ Μέσης Ἐκπαιδεύσεως καί Διευθυντοῦ τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς-Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς Αὐτῆς, κυροῦ Γεωργίου Κ. Ἀγγελινάρα, κοιμηθέντος ἐν Κυρίῳ τήν πρωΐαν τῆς σήμερον 1ης Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ὅν καί θά προπέμψῃ εἰς τήν αἰωνιότητα, τήν Τετάρτην 3ην Ἀπριλίου 2024 καί ὥραν 16.00΄ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Βαθέος, εὐχομένη, ὅπως Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν ἀναπαύῃ τήν μακαρίαν αὐτοῦ ψυχήν ἐν χώρᾳ ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων, ἀνταποδίδων αὐτῷ, ἀνθ’ᾧν καί οὗτος πλέον τῶν ὀκτώ δεκαετιῶν καί πάντοτε ὁλοθύμως, προσήνεγκεν τῇ Ἐκκλησίᾳ και τῇ Πατρίδι”.
Ο Γιώργος Κ. Αγγελινάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Σάμου το 1934. Μαθητής Δημοτικού έζησε την κατοχή από τους Ιταλούς και γνώρισε την προσφυγιά στη Μέση Ανατολή όπου κατέφυγε με την οικογένειά του πριν η Σάμος καταληφθεί από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση φοίτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και εν συνεχεία σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κλασικό Φιλολογικό τμήμα. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τους μουσικοδιδασκάλους πρωτοψάλτες Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και Αντώνιο Σύρκα. Ήταν πτυχιούχος του Ωδείου Αθηνών.
Μετά τη θητεία του στο ναυτικό υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1962-1995) ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, διευθυντής λυκείου και αναπληρωτής διευθυντής Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Αθηνών. Μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στο γενέθλιο τόπο του τη Σάμο, όπου έζησε και προσέφερε αφειδώλευτα τις γνώσεις του αρθρογραφώντας στον τοπικό τύπο, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και διευθύνοντας χορούς ψαλτών ή χορωδίες μαθητών βυζαντινής μουσικής.
Επί σειρά ετών διετέλεσε κατηχητής, καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Εξυπηρέτησε επί δεκαετίες τα ιεροψαλτικά αναλόγια της Σάμου προθύμως και όλως αφιλοκερδώς.
Συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε πολλές μουσικολογικές συνάξεις στην Αθήνα και στη Σάμο. Ήταν αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου.
Υπήρξε κατά διαστήματα έκτακτος συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δημοσίευσε δοκίμια και μελέτες για την εκπαίδευση, τη γλώσσα, την αρχαία ελληνική γραμματεία, τη νεοελληνική λογοτεχνία, καθώς και μουσικολογικά βιβλία για την ψαλτική τέχνη. Αρκετές από τις μελέτες και άρθρα του για τη λογοτεχνία και τα εικαστικά έχουν εκδοθεί σε συγκεντρωτικούς τόμους. Ακαταπόνητος εργάτης του πνεύματος, συνέχισε και τα τελευταία χρόνια να δημοσιεύει άρθρα και μελετήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Είχε παρασημοφορηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Αθηναίων, την Ακαδημία Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, τον δήμο Σαμίων, την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 79 ΑΔΤΕ. Επίσης, τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφίκιο του άρχοντος μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Συγγραφικό έργο
1. Βιβλιογραφία των εμμέτρων νεοελληνικών μεταφράσεων της Αρχαίας Ελληνικής Ποιήσεως,ΕΚΠΑ , Αθήνα 1979 (με τον Γεώργιο Ν. Οικονόμου)
2. Το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας στη Σάμο (στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα)
3. Σχέσεις μουσικής και παιδείας κατά Πλάτωνα και Αριστοτέλη
4. Συνέχεια και ομοιογένεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης
5. Θρασύβουλος Στανίτσας, άρχων πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Κουλτούρα, Αθήνα 1991
6. Αφιέρωμα στον πρωτοψάλτη Γεώργιο Αντωνίου Σύρκα
7. Η ψαλτική παράδοση της Σάμου
8. Η γονιμότητα του πρωτοτύπου και η ακαρπία της διασκευής
9. Το εκφωνητικό σύστημα των λειτουργικών κειμένων
10. Βυζαντινή μουσική και νεοελληνική πεζογραφία
11. Η ψαλτική παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
12. Η εκθαμβωτική ακμή της βυζαντινής μελουργίας
13. Έκφρασις της Ψαλτικής Τέχνης, Άθως (Σταμούλη Α. Ε.) Αθήνα 2009
14. Η θεία λειτουργία, Εν Σάμω 2013
15. Φιλολογικά Γυμνάσματα Ένα φαντασία και λόγω, Απόπλους, Αθήνα 2020
16. Ιωάννου Κουκούλη Στοιχειώδης θεωρία της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εσπερινός της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ταχύρρυθμη διδασκαλία του γραφικού συστήματος της Βυζαντινής Παρασημαντικής, Σάμος 2020
17. Μουσικόν Απάνθισμα Περιέχον τα Ιδιόμελα και τα Δοξαστικά του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου έτι δε και άλλα συναφή Μελωδήματα, Σάμος 2020
18. Σαμιακά Ανάλεκτα, Απόπλους Σάμος 2023.
19. Μουσικόν Εκλόγιον Στιχηραρίου, Σάμος 2023
20. Έκφρασις Ψαλτικής Τέχνης, τόμ. Β΄, Άθως 2024.
Πηγή περιοδικό Απόπλους, τεύχος 89-90
Π. Παπαγεωργίου: Του οφείλουμε πολλά
Με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, δήλωσε πως “πολύ μεγάλη θλίψη προκάλεσε σε όλους μας η είδηση του θανάτου του Γεώργιου Αγγελινάρα. Φιλόλογος, μουσικοδιδάσκαλος και συγγραφέας, υπήρξε πάντα ευρυμαθής, προσηνής, φιλομαθής και προσέφερε τα μέγιστα στον πολιτισμό, στον χώρο της εκπαίδευσης και της μουσικής.
Υπήρξε πολυγραφότατος και δεν έπαψε στιγμή να είναι ένας άοκνος εργάτης και ένας οραματιστής.
Επί σειρά ετών κόσμησε τα ιεροψαλτικά αναλόγια της Σάμου, πάντα αφιλοκερδώς.
Η Σάμος έχασε έναν σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο και έναν εξαιρετικό δάσκαλο.
Του οφείλουμε πολλά. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη”.
Θ. Παπαθεοφάνους: Τεράστιο κενό στο κοινωνικό & εκπαιδευτικό γίγνεσθαι
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, τονίζει πως “η απώλεια του καθηγητού Γιώργου Αγγελινάρα, ενός λαμπρού στυλοβάτη της σύγχρονης σαμιακής διανόησης, αφήνει ένα τεράστιο κενό στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του νησιού μας.
Το συγγραφικό έργο του θα παραμείνει πνευματική διαθήκη για τις επόμενες γενιές και ιδιαίτερα όσους υπηρετούν τις βυζαντινές και θρησκευτικές καταβολές της ιστορίας μας.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.
Η ΜΟΥ.ΣΑ.
Και ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Σάμου “Η Μούσα των Σαμίων” (ΜΟΥ.ΣΑ.) “στέκεται με σεβασμό μπροστά στην απώλεια ενός μεγάλου ανδρός της Σάμου, του Γεωργίου Κων. Αγγελινάρα, ο οποίος άφησε πίσω του μια λαμπρή πορεία ζωής.
Γεννημένος στην πανέμορφη πόλη της Σάμου το 1934, ο Γεώργιος Κων. Αγγελινάρας ανέπτυξε μια σπουδαία πνευματικότητα και γνώση που θαυμάζαμε όλοι.
Από πολύ νωρίς στη ζωή έδειξε μια εξαιρετική αφοσίωση στη γνώση και την παιδεία. Οι σπουδές του στην κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκαν ως αφετηρία μιας εξαιρετικής πορείας στο χώρο της παιδείας.
Ως εκπαιδευτικός, ήταν μια πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του και για όλους όσοι τον περιτριγυρίζαμε. Η αφοσίωσή του στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος και στην ευαισθητοποίηση των νέων γενεών ήταν εμφανής σε κάθε του κίνηση και λέξη.
Η προσφορά του στον πολιτισμό και την εκπαίδευση ήταν πολυδιάστατη. Εκτός από την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, υπήρξε ο μουσικοδάσκαλος που ανέδειξε την ομορφιά της Βυζαντινής μουσικής και ο πρόεδρος μιας βιβλιοθήκης που αποτέλεσε πηγή γνώσης και εμπνεύσεων για την κοινότητά του.
Η απώλεια του Γεωργίου Κων. Αγγελινάρα αφήνει ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας.
Ας τιμήσουμε τη μνήμη του με τη συνεχή δέσμευσή μας στις αξίες και τις γνώσεις που αγάπησε και μοιράστηκε μαζί μας.
Με βαθιά συλλυπητήρια και αγάπη,
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΥ.ΣΑ”.