“Στη Σάμο δεν θα αλλάξει τίποτα στη δομή της υπηρεσίας” δηλώνει για την Πυροσβεστική ο βουλευτής του Νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σχετικά με τη μεταφορά της έδρας του συντονιστή επιχειρήσεων του ΠΣ από τη Σάμο στην Κρήτη – η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.
Όπως εξηγεί μετά και από επικοινωνία του με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, “απεναντίας, θα εγκατασταθεί ταξίαρχος (αρχιπύραρχος), θα παραμείνει το πεζοπόρο αερομεταφερόμενο τμήμα, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ΠΥ της Σάμου (στελέχωση, εξοπλισμός) και θα εγκατασταθεί και κλιμάκιο της νεοσύστατης υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.)”.
Ο βουλευτής ενημερώνει πως σε διαδοχικές επικοινωνίες του με τον αρμόδιο υπουργό, “μου διευκρινίστηκε ότι η μετεγκατάσταση του στρατηγείου στην Κρήτη θεωρήθηκε επιβεβλημένη, όχι για πολιτικούς, αλλά για υπηρεσιακούς λόγους, που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου το καλοκαίρι.
Μου επεσήμανε ότι στην Κρήτη υπηρετεί σε διάφορες υπηρεσίες μεγάλος αριθμός πυροσβεστών (περίπου 1.000)”, αναφέρει ο κ. Στεφανάδης, που υπενθυμίζει ότι “το στρατηγείο εγκαταστάθηκε στη Σάμο τον Μάιο του 2020, από την κυβέρνηση της ΝΔ (και όχι από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ)”.
Ο υφυπουργός
Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για τη μεταφορά της έδρας συντονιστή από τη Σάμο στη Κρήτη, διερωτήθηκε “είναι πιο λογικό η Σάμος να ελέγχει την Κρήτη;”.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως “θα έχουμε μόνιμα ένα ελικόπτερο που θα επεμβαίνει σε όποιο νησί υπάρχει πρόβλημα” και πως “σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται η Σάμος, καθώς ο αντίστοιχος αρχιπύραρχος θα εδρεύει στο νησί”.
Ο Πάρης Παπαγεωργίου
Σε σχετική δήλωσή του για το θέμα, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, σημειώνει πως “η θωράκιση του νησιού μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς αποτελεί πρώτιστο και κυρίαρχο μέλημα του δήμου Ανατολικής Σάμου, αλλά και όλων των αρμόδιων αρχών και επίσης των πολιτών του τόπου.
Η αναμέτρηση του νησιού μας με τεράστιες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τη συνεχή ενίσχυσή του με δομές, προσωπικό και τα αναγκαία μέσα.
Η απομάκρυνση της έδρας δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ευελπιστούμε ότι δεν θα επηρεάσει τόσο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όσο και την ταχύτητα αποτελεσματικής παρέμβασης σε συμβάντα.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτιστο μέλημα παραμένει η θωράκιση του νησιού μας και το πάγιο αίτημα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου”.
Ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, επισημαίνει πως “η Σάμος ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες οικονομικές, οικολογικές και περιβαλλοντικές ζημιές.
Σ’ όλες αυτές τις πυρκαγιές προστέθηκε και ο μεγάλος σεισμός του 2020, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές, οι οποίες ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν τους κατοίκους του νησιού.
Η Σάμος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των καιρικών φαινομένων.
Η εγκατάσταση στη Σάμο του συντονιστή Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της.
Υπόψη δε ότι η Σάμος έχει κεντρική θέση στο ανατολικό Αιγαίο και η επέμβαση του συντονιστή είναι σχεδόν άμεση. Μετά βεβαιότητας θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επέμβει ο συντονιστής σε εκδήλωση καιρικού φαινομένου από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Λήμνο ή τη Μυτιλήνη.
Πιστεύουμε ότι η έγκριση της εγκατάστασης της έδρας του συντονιστή στη Σάμο ήταν η ενδεδειγμένη.
Υπόψη δε ότι μέχρι το 2018 κατά την αντιπυρική περίοδο είχαν τη βάση τους 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη (Canadair) στο αεροδρόμιο Σάμου. Από τότε και μέχρι σήμερα κατά την ανωτέρω περίοδο εδρεύουν στο αεροδρόμιο 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Θα θέλαμε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να παραμείνει στη Σάμο”.