Στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη απευθύνεται με ερώτησή του στη Βουλή με θέμα “Κυβερνητική εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου” ο βουλευτής και τομεάρχης (ΚΤΕ) Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.
Όπως σημειώνει, “την 30ή Οκτωβρίου 2020 ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ βύθισε στο πένθος και την καταστροφή το ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο. Τραγικά θύματα δυο νεαρά παιδιά, που καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο κτίριο. Εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις, εκκλησίες και δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και κατεδαφιστέα και εκατοντάδες επισκευάσιμα.
Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού, που έσπευσε την επόμενη ημέρα στη Σάμο, εγγυήθηκε πλήρη κρατική αρωγή για κάθε περίπτωση πληγέντων κατοίκων.
Σήμερα μετά από 40 μήνες οι υποσχέσεις αποδεικνύονται κενές περιεχομένου σαν τις ακάλυπτες επιταγές, όλα έχουν ξεχαστεί.
Οι πληγέντες Ακρίτες εγκαταλείφθηκαν στη μαύρη μοίρα τους.
Από τους 600 φακέλους ανακατασκευής και επισκευής κτιρίων ελέγχθηκαν και αδειοδοτήθηκαν μόνο 80, ποσοστό μόλις 14%!!!
Οι υπόλοιποι αραχνιάζουν στη ΔΑΕΦΚ, λόγω υποστελέχωσης και φόρτου εργασίας συνεπεία και άλλων φυσικών καταστροφών (σεισμός Αρκαλοχωρίου Κρήτης, καταστροφές Θεσσαλίας).
Η επιδότηση κατεδαφιστέων που εξαγγέλθηκε εξαφανίστηκε από το πλάνο ανασυγκρότησης του Νομού Σάμου.
Η νομοθετική ρύθμιση κατεδάφισης όλων των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, σε αντικατάσταση του αναχρονιστικού πλαισίου του 1929, που ισχύει και είναι ανεπαρκές πόσο μάλλον για παραδοσιακούς οικισμούς δεν υλοποιήθηκε δυστυχώς.
Το πενιχρό επίδομα ενοικίου των 300 ευρώ/μήνα και καταβλητέο ανά τρίμηνο, δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους εδώ και 14 μήνες, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξώσεις οι σεισμοπαθείς από τους εκμισθωτές.
Το παραπάνω γεγονός αποτελεί προκλητική πράξη κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης.
Στις 31 -10 – 2023 έληξε και η περίοδος καταβολής του επιδόματος ενοικίου και οι πληγέντες είναι σε απελπισία”, επισημαίνει.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Παρασκευαΐδης ρωτά τους τέσσερις υπουργούς:
1. Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να διεκπεραιωθούν άμεσα οι αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών;
2. Προτίθενται να ενισχύσουν άμεσα με υπαλλήλους και άλλα μέσα τη ΔΑΕΦΚ για την επιτάχυνση του έργου της και ποια είναι αυτά;
3. Προτίθενται να επεκτείνουν άμεσα την περίοδο καταβολής του επιδόματος ενοικίου πέραν της 31-10-2023 προβλέποντας και τις σχετικές απαραίτητες πιστώσεις, αφού με ευθύνη της πολιτείας δεν ολοκληρώθηκε εντός τριετίας το πλάνο πλήρους αποκατάστασης των κατοικιών;
4. Θα μεριμνήσουν για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών του επιδόματος ενοικίου μέχρι την 31-10-2023;
5. Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε το ύψος της επιδότησης – κρατικής αρωγής, καθώς και των σχετικών χαμηλότοκων δανείων για την ανακατασκευή-επισκευή των σεισμόπληκτων κτιρίων με δεδομένη και αναμφισβήτητη την τεράστια αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, εξαιτίας του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, όπως είχε υποσχεθεί ο τέως υπουργός Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής;