fbpx

Πανσαμιακή πανεργατική απεργία στις 21/9

Στην 24ωρη πανσαμιακή πανεργατική απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10:00 πμ στα γραφεία του ΕΚΣ καλούν τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.

Πιο αναλυτικά, στην απεργιακή του προκήρυξη το ΕΚΣ αναφέρει:

Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την χώρα μας και στο φινάλε των καταστροφικών και δολοφονικών πυρκαγιών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καίγοντας δεκάδες ανθρώπους και σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα, ήρθε 0 ώρα να πνιγεί στα νερό και τη λάσπη η Θεσσαλία και να μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους, χιλιάδες νεκρά ζώα, ανυπολόγιστες καταστροφές, χαμένους κόπους μιας ζωής για το λαό.

Για άλλη μια φορά φάνηκαν οι τεράστιες ευθύνες της αντιλαϊκής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που δεν προκρίνουν έργα υποδομής (αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά) και στο βαθμό που χρειάζονται, για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του λαού μας. Που δεν στελεχώνουν με προσωπικό και μέσα τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παντού, να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αντί να μας μιλήσει για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησής του τα προηγούμενα 4 χρόνια, που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, ανακοίνωσε μια πολιτική άγριας λιτότητας για τους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε πάγωμα μισθών και συντάξεων καθώς και ψίχουλα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Το λαό μας περιμένει ένας σκληρός χειμώνας με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Ακρίβεια που με βάση τις καταστροφές της αγροτικής και ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία θα εκτιναχθεί και άλλο για όλα τα βασικά τρόφιμα, το ψωμί, το γάλα, το λάδι, το τυρί κοκ.

Και σαν μη έφταναν όλα αυτά μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο βρήκε την ευκαιρία η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, την κατάργηση του διαλείμματος και της Κυριακής Αργίας σε μια σειρά νέους κλάδους. Μάλιστα το απαράδεκτα νομοσχέδιο-κτηνωδία για τα εργασιακά το συνοδεύει με επιχειρηματολογία που τα χαρακτηρίζει ως φιλεργατικό και προς τα συμφέρον των εργαζομένων.

Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου που συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023

Διεκδικώντας

– Να αποσυρθεί τα αντεργατικά τερατούργημα ΤΩΡΑ!

– Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

– Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικό είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.

– Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 την εξάδα του 1,5 L νερού,

– Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.

– Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

– Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες σε θάλασσα, στεριά και αέρα ενάντια στην πολιτική κόστους-οφέλους που βάζει το κέρδος των επιχειρηματιών και εφοπλιστών μπροστά από την ανθρώπινη ζωή.

– Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ Σάμου και όλη τη χώρα, να κλείσουν όλες οι υπερδομές – φυλακές. ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν εδώ. Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών. Απεμπλοκή της χώρας από της ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με συχνούς ελέγχους και στελέχωση τμήματος της επιθεώρησης εργασίας στο νομό μας.

– Αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό και να γίνουν έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

Το απεργιακό κάλεσμα του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ:

Απεργούμε Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη!

Συγκέντρωση στο Ε.Κ. Σάμου στις 10.00, στην Ικαρία στις 11.00 στον Εύδηλο

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας (στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος κι ο άγραφος και απλήρωτος χρόνο της μετακίνησης προς και από την εργασία).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσα από την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1152, αποτελεί ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο και το πενθήμερο, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα:

• Καταργεί το πενθήμερο και δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους υπάρχοντες εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται από τον υπ. Εργασίας ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)

• Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος με απειλή την απόλυση θα καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.

• Εισάγει για πρώτη φορά τις συμβάσεις «κατά παραγγελία», που αποτελούν συμβάσεις ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση.

• Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, με πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων και ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και τους χαμηλούς μισθούς.

• Συμπληρώνει το έκτρωμα Χατζηδάκη επιδιώκοντας να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα, ακόμα και όταν η απεργία έχει προκηρυχθεί νόμιμα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με το νομοσχέδιο έρχεται να την «νομιμοποιήσει».

Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο γιατί είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

– Πόσο προοδευτικό όμως θεωρείται το 2023 να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε έναν ή πολλαπλούς εργοδότες για να σου επιτρέπεται να ζεις; Είναι επιλογή του εργαζόμενου να έχει μισθό από τη δουλειά του, τέτοιο που δεν μπορεί να ζήσει, να καλύψει βασικές του ανάγκες και να αναγκάζεται να κάνει και 2η δουλειά;

– Πόσο οικειοθελής επιλογή είναι αυτή η επιλογή, η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

Είναι δε τόσο «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση ενώ το είχε όπως φαίνεται έτοιμο, δεν έλεγε κουβέντα πριν τις εκλογές…

Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι το κράτος πάντα από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς και αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Όλοι στον αγώνα! Όλοι στην απεργία!

Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες, για αυτό φέρνουν συνεχώς και νέους κατασταλτικούς νόμους.

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

• Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.

• Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

• Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

• Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.”

Η απεργιακή προκήρυξη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου:

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη απεργούμε, ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚ Σάμου στις 10 π.μ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια άλλων αντεργατικών νόμων, φέρνει για ψήφισε νέο νομοσχέδιο έκτρωμα. Ο εργασιακός μεσαίωνας ενισχύεται και όπως γνωρίζουμε καλά, οι αντιδραστικές αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα γρήγορα έχουν επιπτώσεις και στο δημόσιο.
Επιγραμματικά το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπει:

• Νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας, το δήθεν “δικαίωμα” του εργαζόμενου να έχει 2η δουλειά! Στην πράξη με νόμιμο τρόπο και χωρίς πληρωμή υπερωριών νομιμοποιείται η 13ωρη εργάσιμη μέρα, οι 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα.

• Φέρνουν νέες συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης, όπως αυτές των “μηδενικών ωρών” και τις “κατά παραγγελία”. Πρόκειται για χτύπημα στο σταθερό εργάσιμο χρόνο, στην ύπαρξη ΣΣΕ.

• Κατάργηση 5ημερης εργασίας όχι μόνο στις επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες επιχειρήσεις δουλεύουν 6 και 7 μέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε κλάδους όπως τα Τρόφιμα- Ποτά που απασχολούν περίπου 100000 εργάτες.

• Εισάγεται ο δοκιμαστικός χρόνος για τους συμβασιούχους, επομένως απελευθερώνεται η δυνατότητα να απολύονται πριν τη λήξη της σύμβασης.

• Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην προδηλώνουν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση, άρα μεγαλύτερη ευελιξία της εργοδοσίας στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

• Ο εργοδότης θα ενημερώνει τον εργαζόμενο για τον τρόπο και το χρόνο που θα δίνεται η κανονική άδεια.

• Μετά τους νόμους ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ δίνεται συνέχεια στην κατεύθυνση ενίσχυσης της καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης, χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, με ποινικοποίηση της περιφρούρησης απεργιακών αγώνων, έχοντας την απειλή βαρύτατων προστίμων και φυλάκισης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη απεργούμε ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικάτα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απεργούς σε όλη τη χώρα.

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ στο Ε.Κ. Σάμου στο Βαθύ στις 10 πμ“.

 

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!