fbpx

Πάτμος-Σάμος προσεχώς και με υδροπλάνα

Έγκριση για πτήσεις με υδροπλάνα έλαβε η Πάτμος, που γίνεται ο πρώτος προορισμός της Hellenic Seaplanes στα Δωδεκάνησα.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η εταιρεία “Υδατοδρόμιο Πάτμου ΙΚΕ”, θυγατρική της Hellenic Seaplanes, έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων στο λιμάνι της Σκάλας, από όπου θα πραγματοποιούνται πτήσεις, σε πρώτη φάση από τα αεροδρόμια Λέρου και Σάμου, καθώς και προς το υδατοδρόμιο της Τήνου και της Σίφνου, που πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα. Σε δεύτερο στάδιο, εφόσον εγκριθεί, θα γίνει διασύνδεση με την Αττική όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία υδατοδρομίου στο παράλιο μέτωπο εντός των επόμενων ημερών.

Ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πεντές, τόνισε την ετοιμότητα της Πάτμου να υποδεχτεί τα υδροπλάνα: “Χωρίς καμία αμφιβολία, οι πτήσεις με υδροπλάνα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Η προσθήκη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εμπλουτισμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρει ένας ποιοτικός νησιωτικός προορισμός σαν την Πάτμο”.

Υδατοδρόμιο Πάτμου
Υδατοδρόμιο Πάτμου

Μετά και την έλευση του πρώτου υδροπλάνου της Hellenic Seaplanes, η εταιρεία συνεχίζει και ενισχύει το δίκτυο υποδομών της, ώστε να ξεκινήσει τα αεροπορικά της δρομολόγια και να εξυπηρετήσει πλήρως τους επιβάτες της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους, υπογράμμισε τη σημασία που φέρνουν οι εγκρίσεις για πτήσεις με υδροπλάνα: “τη Hellenic Seaplanes είμαστε ικανοποιημένοι που προσθέσαμε ακόμη ένα προορισμό, την Πάτμο, γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα υδροπλάνα στο νησί, εξυπηρετώντας πλέον τους επιβάτες και αεροπορικώς, αφού ως γνωστόν το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Έχουμε ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων σε όλη τη χώρα και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα φτερά μας και να υποδεχτούμε επιβάτες μας το συντομότερο δυνατό. Τα υδροπλάνα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και θα δώσει νέα πνοή στην αεροπλοΐα και στις μεταφορικές δυνατότητες σε όλους τους προορισμούς”.

Cessna Caravan C208, το πρώτο υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes

30 υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει στο Νότιο Αιγαίο 30 υδατοδρόμια, που θα ενώνουν μεταξύ τους τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την ηπειρωτική χώρα. Η Πάτμος κάνει την αρχή στις εγκρίσεις των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου κι αναμένονται σύντομα περισσότεροι.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, “σήμερα το δίκτυο υδατοδρομίων του Νοτίου Αιγαίου έχει μεγαλώσει, καλωσορίζοντας την Πάτμο. Η Πάτμος είναι ένα νησί με ιστορία και πολλές προοπτικές αναφορικά με την αναβάθμιση της τουριστικής του ταυτότητας. Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στην Πάτμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ανοίγει τον χορό» και για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ώστε να αποκτήσουν υδατοδρόμιο. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Πάτμου θα παίξει ρόλο κλειδί για τη διασύνδεση με τα υπόλοιπα υδατοδρόμια των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Αλλά μπορεί παράλληλα να αναβαθμίσει τα τουριστικά της προϊόντα όπου πλέον στηρίζεται πολύ η χώρα μας, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο συνδυασμός του με τις περιηγητικές πτήσεις των υδροπλάνων”.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Με την έλευση του πρώτου αεροσκάφους της Hellenic Seaplanes στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε η εταιρεία να αποκτήσει το πιστοποιητικό αερομεταφορέα για να νηολογήσει περισσότερα υδροπλάνα στον στόλο της, καθώς και Άδεια Αεροπορικής Εκμετάλλευσης. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) αποτελεί το Α-Ω στη διαδικασία αυτή, καθώς είναι ο φορέας που εκδίδει το Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα (AOC), επιβεβαιώνοντας ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει την επαγγελματική ικανότητα να διασφαλίσει την ασφαλή πτητική λειτουργία της.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αδειοδότησης από την πλευρά της Α.Π.Α., που υπολογίζεται στα τέλη Οκτωβρίου, είναι αυτή που θα ανάψει το “πράσινο φως” στη Hellenic Seaplanes ώστε να είναι σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις μέσα στο 2023, ζεσταίνοντας στην ουσία τις μηχανές της για την προσεχή τουριστική σεζόν.

Πρώτες εκπαιδεύσεις προσωπικού

Η Hellenic Seaplanes προετοιμάζεται και για την επιμόρφωση των εργαζομένων στα υδατοδρόμια της χώρας.

Ειδικότερα, για τα υδατοδρόμια σε Σκύρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Τήνο, Πάτμο, Χαλκίδα, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο, Χίο, Ψαρά, Οινούσσες Καλαμάτα, Κυλλήνη, Αμφιλοχία και Σίφνο δρομολογείται ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τα άτομα που θα στελεχώσουν τα πρώτα υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία.

Η διαδικασία επιμόρφωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2023.

 

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!