fbpx

“Για τον δήμο που αξίζουμε”: Οι προγραμματικές θέσεις για Πολεοδομία – Χωροταξία

Οι θέσεις του συνδυασμού “Για τον δήμο που αξίζουμε” με υποψήφιο δήμαρχο Δυτικής Σάμου τον Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

  • Αναθεώρηση – Τροποποίηση ΓΠΣ περιοχής Καρλοβάσου. Παρήλθαν οι προθεσμίες χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την τροποποίηση και εναρμόνισή του στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου, όπως έχουμε δικαίωμα (αλλά και υποχρέωση) σύμφωνα με το Νόμο. Οφείλουμεσυνεπώς να δώσουμε όλη την προσοχή μας στο Πρόγραμμα Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης και στο Νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Δυτική Σάμου, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την εγκατάσταση του μελετητή, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ανάπλαση και αξιοποίηση των Πολεοδομικών Ενοτήτων της περιοχής Καρλοβάσου α) Λιμάνι Καρλοβάσου, β) Μεσαίο Καρλόβασι, γ) Παραλιακή Ζώνη Καρλοβάσου, δ) Κεντρικός πυρήνας οικισμού Καρλοβάσου.
  • Τροποποίηση του Εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως Καρλοβάσου και αναθεώρησή του, ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν με καλύτερο τρόπο η δομική εκμετάλλευση των οικοπέδων και οι όροι διαβίωσης των πολιτών – κατοίκων της περιοχής Καρλοβάσου.
  • Σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των στόχων που τέθηκαν (από τον Απρίλιο του 2022) με την ψήφιση του ΣΧΟΑΠ της Δ.Ε. Μαραθοκάμπου (π.χ. επέκταση και πολεοδόμηση οικισμών όπως ο Κάμπος Μαραθοκάμπου, ο Όρμος Μαραθοκάμπου, ο Όρμος Κουμαιΐκων κλπ), περιοχές που δέχονται οικιστικές πιέσεις για δομική εκμετάλλευση και παρουσιάζουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.
  • Ορισμός αιρετού εκπροσώπου (Αντιδήμαρχος ή Εντεταλμένος Σύμβουλος), με αρμοδιότητες σχετικές με την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου.
  • Σύσταση ομάδας εργασίας Χωροταξίας – Πολεοδομικών θεμάτων, με σκοπό την εξέταση αιτημάτων πολιτών για θέματα πολεοδομικού περιεχομένου και προώθησή τους στην Υπηρεσία Δόμησης για διεκπεραίωση αρμοδίως.
  • Σύσταση ομάδας για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δυτικής Σάμου. Έχει ξεκινήσει ε όλη την Ελλάδα το μεγάλο πρόγραμμα της πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει την εκπόνηση περίπου 230 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ), ώστε να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η Χώρα, ήτοι το 70% της Ελληνικής Επικράτειας που σήμερα δεν έχει. Ήδη έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα ΤΠΣ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 01.06.2026, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για Φούρνους και Ικαρία και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή των συμβάσεων για τον Δήμο Δυτικής και Ανατολικής Σάμου. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη φορά την ευκαιρία της αναμόρφωσης του Χωροταξικού Σχεδίου του Δήμου μας και του νησιού μας, που τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στην ανάπτυξή του. Οφείλουμε να παρακολουθήσουμε στενά τη σύνταξη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δυτικής Σάμου από τον μελετητή, με τη δημιουργία ομάδας ειδικών, που θα μελετήσει τις ειδικές ανάγκες του τόπου, θα αναδείξει τα λάθη του παλαιού Χωροταξικού, που τόσα προβλήματα μας δημιούργησε και θα έχει στενή συνεργασία με τον μελετητή, με τεκμηριωμένες προτάσεις, αφού πρώτα με διαβούλευση και με τις Κοινότητες λάβει τις προτάσεις τους. Πρέπει αυτή τη φορά να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος που αδρανοποίησαν από πλευράς ανάπτυξης μεγάλες περιοχές του νησιού και ειδικότερα της Δυτικής Σάμου. Ήδη αυτές οι προετοιμασίες έπρεπε να έχουν γίνει και να είμαστε έτοιμοι, με συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Η καθυστέρηση ειδικά στο ζήτημα αυτό μέχρι σήμερα είναι ανεπίτρεπτη γι’ αυτό και μια από τις πρώτες επείγουσες αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής θα πρέπει να αφορά το εξαιρετικά επείγον αυτό ζήτημα.

 

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!