fbpx

“Ανατροπή”: Νερό για όλους με επάρκεια και ποιότητα – Λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή” για τον δήμο Ανατολικής Σάμου εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου – Υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Νερό για όλους με επάρκεια και ποιότητα

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ανατολικής Σάμου είναι η υδροδότηση. Σε ένα νησί με ποσοτική επάρκεια είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανεπάρκεια στην παροχή νερού και αμφίβολη ποιότητα. Η έλλειψη εκσυγχρονισμένων δικτύων, η μη συντήρηση και δημιουργία νέων δεξαμενών, η απουσία έργων, η μη δημιουργία μαστεύσεων και ο καθαρισμός αυτών είναι τα κυριότερα αίτια του προβλήματος. Επιπρόσθετα, είναι αδιανόητο να γίνονται απρογραμμάτιστες διακοπές νερού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προτείνουμε:

1. Αξιοποίηση του νερού των πηγών κατ’ αποκλειστικότητα στο δίκτυο ύδρευσης και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, συμπλήρωση από το απόθεμα των γεωτρήσεων. 

2. Έρευνα του υδροφόρου ορίζοντα για δημιουργία νέων γεωτρήσεων, ενώ στις ήδη υπάρχουσες που έχουν πρόβλημα θα εγκατασταθούν κατάλληλα φίλτρα, ώστε το νερό να γίνει κατάλληλο.

3. Ετήσιο καθαρισμό των δεξαμενών και σωστή χλωρίωση αυτών, μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου. Επιπρόσθετα, τυχόν διακοπή ύδρευσης θα γίνεται μόνο από προσωπικό του Δήμου, με ευθύνη του Δήμου και υποχρεωτικά κατόπιν ενημερώσεων των κατοίκων.

4. Αντικατάσταση παλαιωμένων και προβληματικών δικτύων, καθώς και συντήρηση και επανακαθορισμός των αρδευτικών δικτύων και δημιουργία νέων όπου κρίνεται απαραίτητο. 

5. Άκρως επιτακτική κρίνεται η περιοδική ανάλυση του νερού τις χρονικές περιόδους που ορίζει η νομοθεσία και η ανάρτηση των αναλύσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά και σε κομβικά σημεία της κοινότητας, ώστε να νιώθει ο δημότης ασφαλής για το νερό που καταναλώνει. 

6. Θα τεθεί σε εφαρμογή ευνοϊκή τιμολόγηση για τις ευάλωτες ομάδες και κατοίκους των μικρών κοινοτήτων.

Το νερό αποτελεί πρωτεύων αγαθό και πρέπει να διατίθεται σε αφθονία και απολύτως ασφαλές σε όλους. Ειδικά τους θερινούς μήνες που το νησί μας αποτελεί τουριστικό θέλγητρο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επάρκεια νερού, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες μας.

Λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων

Η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων είναι από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία αφού στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, σε σύνολο 20 κοινοτήτων υπάρχουν μόνο 5 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι  η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, λόγω της λανθασμένης διαχείρισης των αστικών λυμάτων, αλλά και η επιβολή βαρύτατων προστίμων, λόγω αυτής της κωλυσιεργίας στα θέματα διαχείρισης λυμάτων.

Οι προτεραιότητές μας για λύση του προβλήματος ως νέα δημοτική αρχή είναι: α) η σωστή λειτουργία όλων των υπαρχουσών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και η αναβάθμισή τους, β) η μεταφορά λυμάτων από κοινότητες που δεν έχουν μονάδα, στην πλησιέστερη λειτουργική μονάδα και γ) η μελέτη δημιουργίας νέων μονάδων με προτεραιότητα των μεγάλων κοινοτήτων που δεν καλύπτονται. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει μελέτη για τη διάθεση των βοθρολυμάτων στις ήδη υπάρχουσες μονάδες, έναντι αντιτίμου.

Ειδικά για το θέμα του βιολογικού στην πρωτεύουσα του νησιού θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και του τουριστικού προϊόντος της πόλης της Σάμου. Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι ο διαχειριστικός έλεγχος όλων αυτών που έχουν γίνει, ώστε να αποδοθούν, αν υπάρχουν, ευθύνες και η άμεση λειτουργία του βιολογικού, μόνο με τις υπάρχουσες και ήδη ενταγμένες και υπό χρηματοδότηση μελέτες. Σε περίπτωση αναποτελεσματικότητας των παραπάνω, προτείνουμε ενεργοποίηση αναγκαίων μέτρων, όπως προσωρινή προώθηση των λυμάτων έξω από το λιμάνι και δρομολόγηση μελέτης και κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων σε κατάλληλη, προσβάσιμη και πρακτικά βιώσιμη θέση.

Η σωστή λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, διότι η λανθασμένη και αναποτελεσματική διαχείριση των αστικών λυμάτων αποτελεί μια υγειονομική βόμβα για τον τόπο μας. Επιπρόσθετα, υποβιβάζεται αισθητά η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και το τουριστικό προϊόν που είναι άκρως απαραίτητο για την ευμάρεια του νησιού μας.

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας, δημιουργία για το μέλλον!

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!