Στη Σάμο βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, που είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και τη δημοτική Αρχή.
O υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη δομή φιλοξενίας στη θέση Ζερβού διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, παρά την αυξημένη μεταναστευτική και προσφυγική πίεση και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της δομής με την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο. Τόνισε ότι η νέα δομή της Σάμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο κ. Καιρίδης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι το υπουργείο θα είναι πάντα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και για τον σκοπό αυτόν διαπραγματεύεται ένα πακέτο μέτρων στήριξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συνέχεια συνάντησε τον διοικητή της 79 ΑΔΤΕ, ταξίαρχο Σπυρίδωνα Παπαγεωργίου, και συζήτησαν για τη συνεργασία και την υποστήριξη του Στρατού στο δύσκολο έργο της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Κατόπιν ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τον λιμενάρχη Σάμου, αντιπλοίαρχο Δημήτριο Τσινιά, είδε και εκπροσώπους των συνοριοφυλάκων.
Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη κ. Ευσέβιο και αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό.
Είχε συνάντηση και με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στη δομή και δήλωσε πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους και τους ευχαρίστησε για τη σημαντική προσφορά τους στο έργο του υπουργείου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Στάντζος υποστήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων. Παράλληλα, εξέφρασε στον υπουργό την εδραιωμένη πλέον ανησυχία του για τις αυξανόμενες ροές και τα προβλήματα που δημιουργούνται και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, την ενίσχυση σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους των υποστελεχωμένων υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων, ασφάλειας και διαχείρισης, ώστε να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα, οι ανθρώπινες ζωές, η ποιότητα ζωής και το μέλλον των κατοίκων των ακριτικών νησιών.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζει πως “είναι υπεύθυνο για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σύστημα δομών φιλοξενίας και ασύλου, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που της επιτρέπει να διαχειρίζεται τις ροές αποτελεσματικά και ανθρώπινα και με λιγότερη όχληση για τις τοπικές κοινωνίες. Το εθνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου συνεχίζει να ανταπεξέρχεται σε μια περίοδο αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης διεθνώς”.