fbpx

To Samos Voice παρουσιάζει τα σημαντικότερα μουσεία της Σάμου:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΘΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Βρίσκεται στην πόλη της Σάμου.

Τα ευρήματα του στεγάζονται σε δύο κτίρια:

α) Στο παλαιό Μουσείο. Πρόκειται για το “Πασχάλειο αρχαιοφυλάκειον” που κτίσθηκε το 1912.

Η είσοδος του παλαιού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Σάμου (Πασχάλειο αρχαιοφυλακείο)

 

β) Στο νέο Μουσείο. Εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 1987 και στεγάζει τη συλλογή της αρχαϊκής γλυπτικής. Κτίσθηκε με δαπάνη του μορφωτικού ιδρύματος της Volkswagen.

Οι συλλογές που περιλαμβάνει είναι οι ακόλουθες:

– Αρχαϊκή Γλυπτική

– Κεραμεική

– Χάλκινα

– Ελεφαντοστέινα

– Ξύλινα

– Κοροπλαστική

– Μικροτεχνία

Φωτογραφία από Reeldrone.gr
Φωτογραφία από Reeldrone.gr

Αναλυτική καταγραφή των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Σάμου υπάρχει στην ψηφιακή συλλογή της γενικής γραμματείας Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το γνωστότερο έκθεμα του μουσείου είναι ο ύψους 5 m κούρος της Σάμου, ο οποίος βρέθηκε σε ανασκαφές στο νησί το Σεπτέμβριο του 1980. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωζόμενο κούρο στην Ελλάδα.

Ο ύψους 5 m κούρος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου. Φωτογραφία από Reeldrone.gr

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Τρίτη-Κυριακή, 09:00-16:00 (Δευτέρα: κλειστό)

Τιμές εισιτηρίων: 3 € ολόκληρο, 2 € μειωμένο

Τηλέφωνο: +30 22730 27469

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου

 

Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2010 στο τουριστικό χωριό του Πυθαγορείου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, εμβαδού 2.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.500 τ.μ. αποτελούν τους εκθεσιακούς χώρους, και τα υπόλοιπα, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες και γραφεία.

Το μουσείο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και σε άλλες τοποθεσίες. Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Μέσα από τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου παρουσιάζονται στους μικρούς επισκέπτες οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.

Οι συλλογές που περιλαμβάνει είναι:

– Συλλογή αρχαϊκών στηλών

– Συλλογή πορτρέτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων

– Συλλογή νεκροδείπνων

– Κεραμεική (9ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.)

Πήλινα ειδώλια που αναπαριστούν Θεούς, Έρωτες, Νίκες αλλά και απλές ανθρώπινες μορφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.

Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι:

– Μαρμάρινο καθιστό άγαλμα του Αιάκη. Στην επιγραφή αναφέρεται ότι αφιερώθηκε στην Ήρα από τον Αιάκη, πατέρα του Πολυκράτη, από τα κέρδη που είχε από την πειρατεία. Βρέθηκε στο Πυθαγόρειο. Γύρω στο 540 π.Χ.,

– Μεγάλη μαρμάρινη μνημειακή σαρκοφάγος στον τύπο ναόσχημου οικοδομήματος. Δεύτερο μισό 6ου αιώνα π.Χ.,

– Μικρή πώρινη επιτύμβια στήλη με ανθεμωτή επίστεψη και επιγραφή: ΔΙΑΓΟΡΟ ΤΟ ΓΔΗΛΟ. 530 π.Χ.,

– Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με ανθεμωτή επίστεψη. Βρέθηκε στη Χώρα, 500/490 π.Χ.,

– Μαρμάρινο άγαλμα του αυτοκράτορα Τραϊανού, υπερφυσικού μεγέθους. Ύψος 2.71 μ.,

– Μαρμάρινο πορτρέτο Αυγούστου, ύψους 0,49 μ.,

– Μαρμάρινο πορτρέτο Κλαυδίου, ύψους 0,53 μ.

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Τρίτη-Κυριακή, 09:00-16:00 (Δευτέρα: κλειστό)

Τιμές εισιτηρίων: 4 € ολόκληρο, 2 € μειωμένο

Τ.Κ. 83103, Πυθαγόρειο (Νομός Σάμου)

Τηλέφωνο: +30 22730 61400

Fax: +30 22730 61400

Email: amp@culture.gr

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Είσοδος του Μουσείου Σαμιακού Οίνου

Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και παρουσιάζει με όμορφο τρόπο την ιστορία του σαμιακού κρασιού και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

Το κτίριο του μουσείου στο παρελθόν στέγαζε ένα  ιδιωτικό οινοποιείο και αργότερα αποθήκη και βαρελοποιείο της Ένωσης. Ακόμα και οι μεγάλες ξύλινες δεξαμενές, εκθέματα σήμερα του μουσείου, ήταν κάποτε χρηστικές.

Μία από τις αίθουσες του Μουσείου Σαμιακού Οίνου

 

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές της και τα όργανα χημείου, αλλά και η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν, μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου τον αιώνα. Έγγραφα, βραβεία, φιάλες οίνου, φωτογραφίες και αντικείμενα γραφείου συμπληρώνουν το ιστορικό παζλ. Κορυφαίας έμπνευσης είναι η αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες (όπως συνηθίζεται στο νησί), που απεικονίζει πως φυτρώνει και αναπτύσσεται το αμπέλι μέχρι την στιγμή του τρύγου. Δεν λείπουν και οι κάβες, μια βαρελιών και μία φιαλών και μάλιστα εν χρήσει, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο χώρο, συνδέοντάς τον με το παρόν.

Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος, για χρήση από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ή άλλους φορείς. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ή και να αγοράσουν τα κρασιά της ΕΟΣΣ, στο ειδικό κατάστημα του Μουσείου.

Πληροφορίες:   

Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου,

Μαλαγάρι, 83100, Σάμος

Γραμματεία: 22730-87511

info@samoswine.gr

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου βρίσκεται στους Μυτιληνιούς Σάμου και δημιουργήθηκε με τη φροντίδα του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη. Το μουσείο δεν θα λειτουργήσει το 2021.

Το κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου στους Μυτιληνιούς Σάμου

 

Σκοποί του Ιδρύματος είναι:

– Η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών και η απονομή βραβείων προς νέους επιστήμονες που ασχολούνται στο χώρο της Φυσικής Ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

– Η διοργάνωση συνεδρίων, η διαφώτιση του κοινού επί της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος.

– Η στενή συνεργασία του Ιδρύματος με άλλα παρόμοια ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη προώθηση του σκοπού της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου χωρίζονται σε 5 τομείς:

1) Παλαιοντολογικό

Τα απολιθώματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Μυτιληνιοί πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια.

2) Ζωολογικό

Στο τμήμα αυτό εκτίθεται ένας σημαντικός αριθμός από ζώα και πουλιά της Σάμου, της Ελλάδος, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.

Στο τμήμα αυτό εκτίθενται περίπου 300 ορυκτά και πετρώματα από τη Σάμο, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι σπάνια.

Στο τμήμα αυτό εκτίθενται περίπου 150 όστρακα από την Ελλάδα και τον κόσμο, ομοιώματα ψαριών και επίσης χαρακτηριστικά μοντέλα πλοίων του Αιγαίου (τρεχαντήρι, σφουγγαράδικο).

Το βοτανολογικό τμήμα του Μουσείου έχει, μέχρι τώρα, μία συλλογή περίπου 3000 δειγμάτων της χλωρίδας της Σάμου και του Αιγαίου με τη μορφή του Herbarium.

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας (Απρίλιος – Οκτώβριος): Δευτέρα έως Σάββατο 09.00-14.00 και Κυριακή 10.00-14.00.

Από 1 Νοεμβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου είναι ανοικτό μετά από προσυνεννόηση, κυρίως για ομάδες επισκεπτών.

Το μουσείο δεν θα λειτουργήσει το 2021.

Ταχυδρομική & ηλεκτρονική διεύθυνση:

Μυτιληνιοί Σάμου ΤΚ. 83101

Τηλ: 2273052055

Fax: 2273052094

Email:nhmsam@otenet.gr

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

Το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου του Πνευματικού Ιδρύματος “Νικόλαος Δημητρίου” ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί έως το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Στην προσπάθεια εξοικείωσης του επισκέπτη μ’ αυτό τον τρόπο ζωής, δημιουργήθηκαν προθήκες και εργαστήρια όπου ξαναζωντανεύουν εικόνες από το παρελθόν.

Τα γεωργικά εργαλεία κατέχουν κεντρική θέση στο Μουσείο. Συνοδεύουν το γεωργό σε κάθε καλλιεργητική του δραστηριότητα κι αλλάζουν ανάλογα με το προϊόν, τις συνθήκες και τις εποχές. Σε ειδική προθήκη, ο επισκέπτης γνωρίζει τον κύκλο του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και το συμβολικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι χωρικοί. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης τα σύνεργα του τσοπάνη, που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, ειδικές προθήκες για τον ψαρά, τον τσαγκάρη, τον καλαθοποιό, και το μελισσοκόμο. Στον ίδιο χώρο, θα συναντήσει κανείς κι ένα κουρείο από την εποχή της ηγεμονίας της Σάμου.

Δείγματα της αστικής ζωής του νησιού, εργόχειρα, ενδυμασίες, υφαντικά και διάφορα αντικείμενα του παλιού αστικού σπιτιού είναι εκτεθειμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Το Μουσείο έχει οργανωθεί με μουσειολογικά και επιστημονικά κριτήρια και στηρίζεται στο επτάτομο έργο του λαογράφου Νικολάου Δημητρίου. Τα εργαστήρια του Mουσείου συχνά λειτουργούν με παλιούς τεχνίτες, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή του κοινού με τα εκτιθέμενα και τη χρήση τους.

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 13.30 (Θερινό), Μετά από συνεννόηση (Χειμερινό)

Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Doryssa Bay, Λαογραφικό Μουσείο, Πυθαγόρειο Σάμου, 83103

Τηλ.: 2273088383, 2273062286

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!