fbpx

Εκλογές 2023: Οι “μονομάχοι” της Κυριακής στον Νομό Σάμου – Το μήνυμα που στέλνουν

Συνολικά 47 είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν τον έναν σταυρό από τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας Σάμου.

Ας δούμε το προφίλ των εκπροσώπων των σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων (η σειρά των κομμάτων είναι βάσει της ανακήρυξής τους από τον Άρειο Πάγο και των υποψηφίων αλφαβητικά)*:

Η Νέα Δημοκρατία

Αγγελόπουλος Μιχάλης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, πρώην δήμαρχος Σάμου

“Στις 21 Μαΐου, στις μοναδικές εκλογές που βάζουμε σταυρό στο ψηφοδέλτιο, διεκδικώ αυτήν την τιμή από τους ψηφοφόρους της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με αίσθημα ευθύνης και μια, όχι υπόσχεση, αλλά δέσμευση απέναντί τους.

Ότι με όλες μου τις δυνάμεις και γνώσεις θα προσπαθήσω για το καλύτερο του τόπου μας.

Με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ιδίως στα ακριτικά νησιά μας, μπορούμε μαζί να επιτύχουμε πολλά.

Με θέληση, προσπάθεια και, πάνω απ’ όλα, τεχνογνωσία το καταφέραμε και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στη Σάμο, την περίοδο 2014-19.

Αυτή τη φορά μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, για όλα τα νησιά του Νομού μας, με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και την πλούσια ιστορία τους.

Στις 21 Μαΐου, πάμε μαζί, με το βλέμμα μπροστά!”.

Μιχάλης Αγγελόπουλος – Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τις σπουδές μου αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles) και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών στο Παρίσι (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques).

Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για 9 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2004, και Επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, ανήκοντας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1986-1989).

Από το 2004 έως και το 2007 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σημειώθηκε αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΠΕΠ ΑΜΘ από το 13% στο 70% και παράλληλα εγκρίθηκαν 250 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 200.000.000 ευρώ.

Την ίδια περίοδο ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), στην οποία συμμετέχουν 160 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από το 2008 έως το 2009 ανέλαβα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ.

Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ).

Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκλέχτηκα Δήμαρχος Σάμου. Έως το 2019, όταν και συμμετείχα στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ως μοναδικός Αυτοδιοικητικός (90.000 σταυροί σε όλη την Ελλάδα) στον ενιαίο τότε Δήμο χρηματοδοτήθηκαν έργα ύψους 60.000.000 ευρώ -32.000.000 για το Καρλόβασι και 28.000.000 για το Βαθύ. Αναδείχθηκε σημαντικά το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα της Σάμου και υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν δεκάδες μελέτες με ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπήρξε, επίσης, σημαντική και ουσιαστική συνεργασία με τους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων, καθώς επίσης και μια σειρά από πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, όπως οι διεθνείς συμφωνίες με Δήμους του εξωτερικού και, φυσικά, η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της Σάμου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της. Από τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρξα επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί 200.000 αρχές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης από τις 47 χώρες-μέλη. Τον Οκτώβριο του 2016 εξελέγην και Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου όπως και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ).

Το 2019 ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ως μοναδικός εν ενεργεία αυτοδιοικητικός στο ψηφοδέλτιό της. Με σχεδόν 90.000 σταυρούς σε όλη την Ελλάδα ήμουν 13ος μεταξύ των 42 υποψηφίων, με το νησί μου να με τιμά με την πρώτη σχετική θέση στο ψηφοδέλτιο.

Σήμερα είμαι πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπός της σε Διεθνή Θέματα και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της παλαιότερης και πολιτικά πιο σημαντικής πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης, με μέλη σε 36 χώρες. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

Μιλώ αγγλικά και γαλλικά.

Είμαι παντρεμένος με την Έφη Χρυσοχοΐδου, δικηγόρο, και έχουμε έναν έφηβο γιο“.

Ευστρατίου Βασιλική, γιατρός, διευθύντρια Μικροβιολογικού – Αιματολογικού Νοσοκομείου Σάμου

“Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,

μας έμειναν ακόμα λίγα εικοσιτετράωρα για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

Κοιτάζοντάς σας στα μάτια, όπως όλα αυτά τα χρόνια με ειλικρίνεια, θάρρος, αλλά και επίγνωση για τη σοβαρότητα της ευθύνης που επιδιώκω να αναλάβω, ζητώ τη στήριξή σας την Κυριακή 21 Μαΐου.

Με σταθερότητα και τόλμη προχωράμε μπροστά έχοντας πλέον έναν νομό ασφαλή και τα εθνικά μας σύνορα απόρθητα.

Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοχεύουμε για τη νέα τετραετία σε καλύτερες αμοιβές για όλους με δίκαιη φορολογία.

Βελτίωση του πρωτογενούς τομέα και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τον νομό μας.

Συνεχίζουμε πλέον μαζί την προσπάθεια.

Κάνοντας τον τόπο μας σπουδαίο ξανά”.

Βασιλική Ευστρατίου – Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 20/10/1973 στη Σάμο. είναι έγγαμη.

Σπούδασε την περίοδο 1992 – 1998 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου “GR.T. POPA” στο Ιάσιο της Ρουμανίας, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της. Το 2000 η ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου της αυτού αναγνωρίστηκε από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία, με διδακτορική διατριβή, εργασίες και δημοσιεύσεις.

Είναι μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηρωμάτωσης, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων.

Μιλάει Ρουμάνικα και Αγγλικά.

Στεφανάδης Χριστόδουλος, βουλευτής Σάμου και εκ νέου υποψήφιος, καθηγητής Καρδιολογίας

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τετραετία που πέρασε έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό έργο σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα, εάν αυτό το έργο συγκριθεί με το ανάλογο της προηγούμενης διακυβέρνησης από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Και αυτό το έργο πραγματοποιήθηκε εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εν μέσω μεγάλων φυσικών καταστροφών, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης και με έναν πόλεμο που εξελίσσεται στην Ευρώπη.

Ειδικότερα για τη Σάμο, με αποτελεσματικές δικές μου παρεμβάσεις, επισημαίνονται περιληπτικά τα εξής:

 • η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον Νομό μας με πλέον των 140 εκατομμυρίων ευρώ για αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και για εξέλιξη έργων υποδομής
 • Οι δήμοι του Νομού Σάμου χρηματοδοτήθηκαν με περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ
 • Επιλύθηκε σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, με δημιουργία νέας μονάδας προσφύγων μεταναστών, με αποτέλεσμα η Σάμος να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης του μεγάλου  αυτού προβλήματος.
 • Επιτέλους, επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα του χωροταξικού, ένα πρόβλημα που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού
 • Βελτιώθηκε ουσιαστικά η λειτουργία, από πλευράς στελέχωσης και υποδομών, των μονάδων υγείας του Νομού
 • Εγκαταστάθηκε το Στρατηγείο Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο, ένα γεγονός πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία όχι μόνο της Σάμου, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου.
 • Ενισχύθηκε ο τουρισμός με διάφορες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, όπως παραδείγματος χάρη το Samos Pass
 • Ενισχύθηκαν οι δομές παιδείας σε στελέχωση και υποδομές
 • Δρομολογήθηκαν εμβληματικά λιμενικά έργα στον Νομό και πολλά άλλα.
 • Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για προσέλευση φοιτητών στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν στο Καρλόβασι.

Σε όλα τα παραπάνω συνέβαλαν η προώθηση της εξωστρέφειας, που αποτέλεσε για εμάς πρωταρχικό στόχο. Με παρεμβάσεις μου, επισκέφθηκαν τη Σάμο για να δουν επί του πεδίου τα προβλήματα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο φορές ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεκατέσσερις επιπλέον υπουργοί και υφυπουργοί, που κάλυπταν όλες τις κυβερνητικές αρμοδιότητες.

Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα αναθέσει εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας μας.

Πιστεύω, επίσης ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τη μονοεδρική του Νομού Σάμου. Εφόσον οι συμπολίτες μου με εκλέξουν εκ νέου για να τους εκπροσωπήσω, υπόσχομαι ότι στο νέο σταθερό περιβάλλον που θα υπάρξει για την πατρίδα μας η Σάμος θα είναι στο επίκεντρο και στην προτεραιότητα της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των υποδομών, της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Βαρδαρός Σταμάτης, πρώην αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας, σύμβουλος προέδρου

“Γιατί είμαι υποψήφιος;

Γιατί ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις πολιτικές και τα πρόσωπα της χρεοκοπίας της χώρας, να αναλάβουμε συλλογικά τις ευθύνες μας και να αγωνιστούμε για περισσότερη δικαιοσύνη παντού. Μακριά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, μακριά από λογικές πολιτικού προσωπικού που του χρωστά η ιστορία. Δεν μας χρωστά η ιστορία. Εμείς της χρωστάμε.

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Σάμου, του τόπου καταγωγής μου (Ικαρία), ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στη νησιωτική Ελλάδα και να εργαστούμε ώστε τα νησιά μας να έρθουν στο προσκήνιο αποτελώντας ουσιώδεις πόλους ανάπτυξης. Ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2015-2019 άλλωστε, είχα την τύχη να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στο όραμα ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ενίσχυσης των δομών υγείας στα  νησιά μας, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ, μιας μεταρρύθμισης που εξελίχθηκε παρά τις ασφυκτικές μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αντίστοιχα σήμερα πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιστραφεί η νοοτροπία ταύτισης της περιφέρειας με μια εικόνα υποβάθμισης, που ζωντανεύει τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό, αλλά είναι σε χειμέρια νάρκη όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Στην βάση αυτής της προσέγγισης μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια στον τόπο μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα μέτρο που ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα υγείας που προτείνουμε για τα νησιά, το «υγειονομικό ισοδύναμο», οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στις μεταφορές, προκειμένου να είναι προσιτές και τακτικές, οι φορολογικές παρεμβάσεις για την εκτόνωση της «νησιωτικής» ακρίβειας,  είναι σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες-δεσμεύσεις, για τις οποίες είμαι έτοιμος να αγωνιστώ.

Α) Ήδη η πρότασή μου για ένα υγειονομικό ισοδύναμο που θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην φροντίδα υγείας στα νησιά μας έχει ενσωματωθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το υγειονομικό ισοδύναμο συνίσταται σε:

 • Ισχυρές δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας, με κίνητρα στελέχωσης και παραμονής των ανθρώπων του ΕΣΥ στα νησιά.
 • Αξιοποίηση υπηρεσιών ιδιωτικού τομέα, ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών, όταν ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη
 • Ανάληψη από την Πολιτεία του κόστους πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας όταν χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους
 • Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας στα φάρμακα, με τη θεσμοθέτηση μηδενικής συμμετοχής στην αποζημίωση των φαρμάκων για τους χρόνια πάσχοντες που κατοικούν στα νησιά

Β)   Διασφάλιση της πρόσβασης από και προς τα νησιά μας με καλύτερες (τακτικές και ασφαλείς) και πιο προσιτές συγκοινωνίες. Μπορούμε να πετύχουμε την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης, με απευθείας ελάφρυνση στο κόστος εισιτηρίων τη στιγμή της αγοράς και με κάλυψη περισσότερων ωφελούμενων που κατοικούν στα νησιά, όπως εργαζόμενοι και φοιτητές, αλλά και νησιώτες με δευτερεύουσα κατοικία στη νησιωτική χώρα.

Γ) Διεκδίκηση, με αφορμή όσα δεν έγιναν μετά τον σεισμό του 2020, μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον νομό μας, τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή δηλαδή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης προκειμένου να:

 • Αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις δημόσιες υποδομές και να αναπτύξουμε νέες ανάλογα με τις ανάγκες (πχ νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, πανεπιστημιακά τμήματα, συγκοινωνιακές υποδομές
 • Αναπτύξουμε την Οικονομίας της Φροντίδας που συνίσταται στην ανάπτυξη δομών, υποδομών και υπηρεσιών που θα καλύπτουν ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι δεν νιώθουν ασφαλείς να επισκεφθούν ή να ζήσουν στον τόπο μας, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, χρόνιοι ασθενείς, διαμορφώνοντας έναν προορισμό αξιοπρέπειας και ασφάλειας.
 • Διαμορφωθεί ένα νέο τοπικό brand, που θα συνδυάζει τοπική παραγωγή, πολιτισμό, ιστορία, φυσικό περιβάλλον στην κατεύθυνση παροχής επιλογών εναλλακτικού τουρισμού. Η βούληση συνεργασίας παραγωγικών φορέων, αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους είναι αυτονόητη προϋπόθεση.

Είμαι αρκετά νέος ώστε να πιστεύω στη δύναμη των ιδεών, κυρίως της ισότητας και της δικαιοσύνης και να παλεύω για αυτές, αρκετά έμπειρος ώστε να ξέρω πως μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές που θα κάνουν πράξη αυτές τις ιδέες και αρκετά ρεαλιστής ώστε να έχω κατανοήσει την αξία της συνεργασίας με όσους και όσες θέλουν να πάνε τον τόπο μπροστά. Βρισκόμαστε στην άκρη της χώρας, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε στο περιθώριο”.

Σταμάτης Βαρδαρός – Βιογραφικό

Γεννήθηκα το 1980 και κατάγομαι από την Ικαρία

Είμαι παντρεμένος με τη φιλόλογο Έφη Κοντογιάννη και είμαι πατέρας μιας κόρης.

Είμαι αριστούχος πολιτικής επιστήμης, με μεταπτυχιακό στην κοινωνική πολιτική και υποψήφιος διδάκτορας στην πολιτική υγείας.

Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών

Διετέλεσα Αν. Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2016-2019

Από το 2020 είμαι σύμβουλος για θέματα πολιτικής υγείας του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα

Από το 2006 είμαι επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας)

Έχω εργαστεί στο ΚΕΘΕΑ, στη ΜΚΟ PRAKSIS, καθώς και στην Οικονομική, Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος.

Δεμερτζή Ελπινίκη (Πένη), εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου

Οι κάτοικοι της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων βιώσαμε με ιδιαίτερη ένταση τις  συνέπειες που είχαν στις ζωές μας οι πολιτικές εγκατάλειψης και αδιαφορίας για τα νησιά μας τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. 

Πολιτικές που αδιαφόρησαν για τις τραγικές ελλείψεις γιατρών και ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, πολιτικές που απαξίωσαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πολιτικές που δεν «γνώριζαν» για το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, πολιτικές που γύρισαν την πλάτη στις νέες και τους νέους που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια  στα νησιά μας, πολιτικές που παραδίδουν τα νησιά μας έρμαια στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και οδηγούν στο μαρασμό τον πρωτογενή τομέα, πολιτικές που υψώνουν πατριωτικές κορώνες αλλά σιωπούν προκλητικά στην κατοχύρωση από την Τουρκία του σήματος της Turkaegean, πολιτικές που 2,5 χρόνια μετά το φονικό σεισμό έχουν παρατήσει στο έλεος και την εγκατάλειψη ανθρώπους και υποδομές.

Πώς απαντάμε σε όλα αυτά που μας πληγώνουν και μας θυμώνουν:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επεξεργαστεί στο κυβερνητικό του πρόγραμμα προτάσεις και λύσεις που θα ανατρέψουν και θα αντιστρέψουν όλη αυτή τη δυστοπία.

Για την υγεία  καθιερώνει το υγειονομικό ισοδύναμο :

 • Ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά, με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μόνιμες προσλήψεις και εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.
 • Αξιοποίηση και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών.
 • Πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίας υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους με κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.
 • Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενειών.

Για την Παιδεία και την στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης:

 • Από την φετινή χρονιά καταργείται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που στέρησε σε χιλιάδες νέους την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οδήγησε σε μαρασμό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ
 • Ίδρυση κεντρικού φορέα για τη σχολική στέγη ώστε να ανακατασκευαστούν με αξιοπιστία και ταχύτητα τα σχολικά κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό (Σάμος) ή από τις κακοτεχνίες (Ικαρία) και θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές/-τριες να κάνουν τα μαθήματά τους σε ασφαλή κτίρια και όχι σε κοντέινερ ή κτίρια που πλημυρίζουν και πέφτουν σοβάδες.
 • Ενίσχυση της ειδικής αγωγής με δημιουργία Τμημάτων Ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ώστε να πάψουν οι γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για την εκπαίδευση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Πρόσληψη 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, και λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για αναπληρωτές/-τριες και νεοδιόριστους/-ες  ώστε τα νησιά μας να γίνουν ελκυστικοί τόποι δουλειάς και όχι τόποι τιμωρίας για τους εκπαιδευτικούς.

Για τις μεταφορές και το κόστος των εισιτηρίων

 • Μειώνουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία
 • Αποκαθιστούμε το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες, διευρύνουμε τους δικαιούχους και επαναφέρουμε την κανονικότητα στις πληρωμές.

Για τη στήριξη της νέας γενιάς και των νέων ζευγαριών

 • Μισθοί αξιοπρέπειας-δουλειές με δικαιώματα για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας.
 • Αύξηση του επιδόματος ενοικίου για νέες/νέους από 24 μέχρι 44 ετών.
 • Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για απόκτηση οικονομικά προσιτών κατοικιών.
 • Επίδομα μητέρας και δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

 Για βιώσιμο τουρισμό σε βιώσιμους προορισμούς

 • Με ένα νέο, διαφοροποιημένο, ποιοτικό τουριστικό μοντέλο που θα προστατεύει το φυσικό και το πολιτιστικό κεφάλαιο των νησιών μας, θα προσφέρει ικανοποιητικά εισοδήματα και θέσεις εργασίας, θα σέβεται και θα εξασφαλίζει την ευημερία και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Για τον πρωτογενή τομέα

 • Με κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπαίδευση αγροτών, την χορήγηση μικροπιστώσεων και την στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 • Στις 21 Μάη οι νησιώτισσες και οι νησιώτες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων γυρίζουμε την πλάτη στις πολιτικές που για τέσσερα χρόνια μας εμπαίζουν και μας τιμωρούν.
 • Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

για να γίνουν τα νησιά μας η λύση και όχι το πρόβλημα”.

Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή  – Βιογραφικό

Έχω γεννηθεί το 1963, είμαι παντρεμένη με τον Νίκο Ζάχαρη και έχουμε δύο παιδιά.

Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σαν φοιτήτρια δραστηριοποιήθηκα στη νεολαία του Ρήγα Φεραίου και είχα συνδικαλιστική δράση ως μέλος στο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου και της Γ.Σ. του Τμήματος Φυσικής.

Είμαι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου και οργανωτικός γραμματέας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Συμμετείχα στο Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου (2015-2019) και διετέλεσα αντιπρόεδρος Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δ/θμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Σάμου.

Ήμουν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Είμαι μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κάρλας Μανώλης, γιατρός, πρώην Νομάρχης Σάμου, περιφερειακός σύμβουλος

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Αμουργιανός Κωνσταντίνος-Νικόλαος, ηλεκτρολόγος μηχανικός

Θάνου Ουρανία (Ράνια), πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος Σάμου της Τράπεζας της Ελλάδος

Καρράς Σταμάτιος, φαρμακοποιός, Ικαρία

Το ΚΚΕ

Βαρδαρός Λεωνίδας 

902.GR

Ο Λεωνίδας Βαρδαρός, από την Ικαρία, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, με πλούσιο κινηματογραφικό, θεατρικό και ερευνητικό έργο μέσα από ντοκιμαντέρ, αλλά και πολύχρονη προσφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου.

Βρυνιώτη Βάσω, οικονομολόγος, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου

Μαρούπας Βαγγέλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

“Στις κρίσιμες εκλογές που έχουμε μπροστά μας το δίλημμα από τη σκοπιά των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, της νεολαίας είναι το εξής:

Το κατά πόσο θα βρεθούμε από καλύτερες θέσεις για να αντιπαλέψουμε μια πολιτική αποδεδειγμένα αντιλαϊκή. Και πόσο αδύναμα θα είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τα «συμπληρώματά» τους.

Από αυτή τη σκοπιά, ακόμα και αν κάποιος δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας η απάντηση είναι μία: ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ!

Ισχυρό ΚΚΕ έτσι ώστε:

 1. Την επόμενη μέρα να έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για να αντισταθούμε.
 2. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να έχουμε κατακτήσεις, αφού δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή τη χαμοζωή για μας και τα παιδιά μας.
 3. Για να συγκεντρώσουμε δυνάμεις που θα στρατευτούν για να γίνει υπόθεσή τους η πρόταση εξουσίας- διακυβέρνησης που έχει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ και στο νομό Σάμου έκανε μια προεκλογική εκστρατεία που επιβεβαιώνει ότι έχει επεξεργασίες για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του λαού και της νεολαίας. Είναι και αυτό μια απάντηση σε αυτούς που λένε ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει. Ενδεικτικά πέρα από τα ζητήματα του μεροκάματου, της ακρίβειας, της φοροληστείας, της παιδείας, των ελληνοτουρκικών, τις επιπτώσεις του σεισμού που ακόμα βασανίζουν το νησί μας κλπ το ΚΚΕ σε Σάμο και Ικαρία οργάνωσε το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες για κρίσιμα μέτωπα: για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πάλη κατά των ναρκωτικών, το περιβάλλον και τους σχεδιασμούς για τις ανεμογεννήτριες, την υγεία. Κανένα άλλο κόμμα δεν ασχολήθηκε με τέτοια κρίσιμα προβλήματα προεκλογικά (και όχι μόνο).

Το ΚΚΕ να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά.

 • Γιατί δε θα μπει σε αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
 • Γιατί είναι το μόνο κόμμα που όντως πολέμησε με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή βάρβαρη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με απεργιακούς αγώνες, κινητοποιήσεις, ακυρώσεις πλειστηριασμών κλπ. Και αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 50% των νόμων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%! Ενώ δε συζητάμε ότι τα πολυάριθμα μέλη τους, όχι μόνο δεν μπήκαν μπροστά να οργανώσουν μια κινητοποίηση, αλλά συχνά έμπαιναν εμπόδιο.

Και αυτοί που λένε ότι «το ΚΚΕ θα πάει καλά, αλλά το θέμα είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» θα φάνε τα μούτρα τους. Γιατί είναι καλό ότι το ΚΚΕ θα πάει όντως καλά και δείχνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις να πάει καλύτερα. Ας κάνουμε τους εφιάλτες τους πραγματικότητα, για να μπορούν τα όνειρά μας να πάρουν εκδίκηση.

ΥΓ. Η νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές δείχνει το δρόμο. Ενώ το γεγονός ότι τα αστικά ΜΜΕ την έκρυψαν επιβεβαιώνει το φόβο τους. Γιατί όσα χρόνια έβγαινε πρώτη η ΔΑΠ φρόντιζαν να μας ενημερώνουν, τώρα έπαθαν αφωνία. Ας πάθουν κολούμπρα τα αστικά ΜΜΕ και οι μεγαλοκαπιταλιστές ιδιοκτήτες τους και με το αποτέλεσμα του ΚΚΕ το βράδυ της 21ης Μάη”.

Η Ελληνική Λύση

Βέττας Γιάννης, κτηνοτρόφος

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤ. ΣΑΜΟΥ

“Αγαπητοί μου συμπολίτες, της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων.

Τις εβδομάδες που πέρασαν πολιτευτήκαμε με χαμηλούς τόνους, με ψυχραιμία και με επιχειρήματα.

Δουλεύοντας σκληρά, αποφεύγοντας την ανούσια προβολή, με επαφές πόρτα πόρτα, χωριό χωριό, νησί νησί και χωρίς περιττές δημόσιες σχέσεις, έξω από πολυτελή σαλόνια, με ήθος και ειλικρινές βλέμμα αφουγκράστηκα την αγωνία των συμπολιτών μου. Αυτό που εισέπραξα ως ανταμοιβή ήταν αυτή η απεριόριστη αγάπη των συμπολιτών μου και η συσπείρωσή τους δίπλα μου.

Βέβαια αυτό κερδίζεται από έναν αγώνα που δίνεται για πολλές δεκαετίες τώρα, χωρίς λόγια, αλλά με έργα και με δράση.

Αυτό που απομένει τώρα είναι το νικηφόρο ραντεβού στην κάλπη.

Απομένει την Κυριακή όλοι μαζί να διώξουμε τους ψεύτικους σωτήρες και όλους τους επαγγελματίες πολιτικούς, που χρησιμοποίησαν τον τόπο μας ως σκαλοπάτι της προσωπικής τους καριέρας.

Ραντεβού την Κυριακή με την Ελπίδα και ένα μεγάλο Ευχαριστώ από καρδιάς”.

Γιάννης Βέττας – Βιογραφικό

Ο Γιάννης Βέττας, είναι επαγγελματίας κτηνοτρόφος.

Γεννήθηκε στη Σάμο και είναι πολύτεκνος.

Πέρα από τη βασική του εκπαίδευση, αποφοίτησε, όπως λέει, από το Πανεπιστήμιο του Βουνού, δίπλα στα ζώα του.

Έχει διατελέσει για τέσσερα χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, για έναν χρόνο δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ανατολικής Σάμου και για 21 χρόνια πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Σάμου.

Υπηρέτησε ως έφεδρος υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων και είναι πτυχιούχος αλεξιπτωτιστής.

Είναι εθνοφύλακας, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εθελοντής πυροσβέστης.

* Το Samos Voice απευθύνθηκε σε όλα τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας δήλωση και βιογραφικό από τους/τις υποφηφίους/ες.

 

Related Articles

error: Content is protected !!