fbpx

Λογαριασμοί ύδρευσης: Τι απαντά στα περί παράνομων χρεώσεων ο δήμος Ανατ. Σάμου

Παράνομες χρεώσεις από τον δήμο Ανατολικής Σάμου σε λογαριασμούς ύδρευσης καταγγέλλει η δημοτική παράταξη “Ανατροπή”.

Απαντώντας, η δημοτική Αρχή σημειώνει αναλυτικά: “Τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήτοι στις 04/09/2019, λάβαμε το υπ’ αρίθμ. 86/04-09-2019 έγγραφο της υπηρεσίας εσόδων, όπου μας έκανε γνωστό τις ελλείψεις που υπήρχαν στην καταμέτρηση λογαριασμών ύδρευσης οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018.

Συγκεκριμένα, ακολουθεί απόσπασμα του εγγράφου:

ΤΟΠ. & ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ / ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

ΣΑΜΙΩΝ Β 2018

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Α 2019

ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2018

ΑΜΠΕΛΟΥ 2018

ΒΑΘΕΟΣ Β 2018

ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΕΣΟΚΑΜΠΟΥ 2017

ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ 2018

ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ 2018

ΜΑΝΩΛΑΤΩΝ 2018

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 2018

ΣΤΑΥΡΙΝΗΔΩΝ 2018

ΚΟΥΜΑΡΑΔΑΙΟΙ Α 2015

ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΟΙ 2017

ΜΕΣΟΓΕΙΑ Β 2017

ΜΥΛΟΙ Β 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ Β 2016

ΠΑΓΩΝΔΑΣ 2016

ΗΡΑΙΟΝ 2016

ΚΟΛΩΝΑ 2016

ΠΑΝΔΡΟΣΟ Β 2017

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ Α 2018

ΠΥΡΓΟΣ 2017

ΣΠΑΘΑΡΑΙΟΙ Α 2016

ΛΗΜΝΙΟΝΑΚΙ Α 2016

ΧΩΡΑ Α 2017

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Β 2018

Από τα παραπάνω διαλαμβανόμενα και για λόγους διευθέτησης των εσόδων του δήμου, ήταν επιτακτική ανάγκη να μετρηθούν και να βεβαιωθούν οι λογαριασμοί ύδρευσης παρελθόντων ετών, διότι η καθυστέρηση αυτή επέφερε μείωση των εσόδων.

Ως δημοτική αρχή ζητήσαμε να γίνει άμεσα η καταμέτρηση σε ετήσια βάση και όχι σε εξαμηνιαία (λόγω των ετών που είχαν να μετρηθούν), για να μπορέσουμε να φέρουμε τους λογαριασμούς στη σωστή τους σειρά όσον αφορά το έτος βάσης (όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι εξ αρχής).

Αυτό για να πραγματοποιηθεί έπρεπε να γίνει τροποποίηση του μηχανογραφικού συστήματος ώστε να αλλαχθεί το έτος, αλλά και η κλίμακα χρέωσης. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό συνεργάτη του συστήματος, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές (Μύλοι & 10 επιχειρήσεις στην περιοχή του Ποτοκακίου) έγινε αλλαγή έτους, αλλά όχι και κλίμακα χρέωσης, με αποτέλεσμα τη λανθασμένη χρέωση σε κάποιους λογαριασμούς ύδρευσης.

Με τη διαπίστωση του λάθους, δόθηκε εντολή στον εξωτερικό συνεργάτη να συντάξει νέες λίστες με τα διορθωμένα ποσά, σε συνεργασία με την υπηρεσία εσόδων, και όπου υπάρχουν λάθος χρεώσεις θα γίνει συμψηφισμός των λανθασμένων διαφορών.

Η παράταξη του κου Χατζηχριστοδούλου «Ανατροπή», παρότι συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως δημοτικός σύμβουλος θα μπορούσε να έρθει στην υπηρεσία μαζί με τον δημοτικό του σύμβουλο, του οποίου επισυνάπτει και λανθασμένο λογαριασμό ύδρευσης, και να ερωτήσει, να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχει ήδη προχωρήσει ο δήμος του, αλλά και να διευθετηθεί το θέμα (όπως πράττουν και οι δημότες μας), επέλεξε για προφανείς λόγους να δημοσιοποιήσει το θέμα και ακόμη περισσότερο να αποστείλει καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου , την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη, με όποια επιβάρυνση μπορεί αυτό να επιφέρει στον δήμο, τους υπαλλήλους και κατ’ επέκταση στους δημότες”.

“Ανατροπή”: Παράδοξο & παράνομη κοστολόγηση

Είχε προηγηθεί η καταγγελία της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, που επισήμανε: “Μελετώντας τους λογαριασμούς τελών ύδρευσης που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια από τη νυν δημοτική αρχή, παρατηρούμε διάφορα τεχνάσματα και αλχημείες, που όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτηματικά (με ποιες αποφάσεις γίνονται και αν πραγματοποιούνται σωστές μετρήσεις), καταλήγοντας σε μια άδικη κοστολόγηση εις βάρος των δημοτών.

Συγκεκριμένα:

1. Πώς τυχαίνει η κατανάλωση να παραμένει ακριβώς ίδια κάθε χρόνο σε πολλές παροχές;

2. Γιατί αλλού εκδίδονται εξαμηνιαίοι λογαριασμοί, ενώ αλλού ετήσιοι;

3. Πώς γίνεται να εκδίδεται σήμερα ένας λογαριασμός και να αφορά την κατανάλωση που έγινε από 2 έως και 3 χρόνια πριν;

Αποδεικνύεται περίτρανα, εδώ και τόσα χρόνια, σε ένα τόσο σημαντικό αγαθό, αλλά και οικονομικό ζήτημα, η έλλειψη οργάνωσης, διαφάνειας και συνέπειας της δημοτικής αρχής”.

Η “Ανατροπή” έκανε λόγο για “παράνομη κοστολόγηση” σε λογαριασμούς τελών ύδρευσης.

Όπως ανέφερε, “έχει μελετήσει δειγματοληπτικά κάποιους λογαριασμούς (εκδόθηκαν στη νυν δημοτική περίοδο και αναφέρονται στην κοινότητα των Μύλων), οι οποίοι, ενώ έχουν εκδοθεί ως ετήσιοι (ενώ η απόφαση του δήμου είναι ανά εξάμηνο), η κλιμακωτή κοστολόγηση έχει γίνει με βάση την απόφαση της εξαμηνιαίας κοστολόγησης. Ως εκ τούτου, περισσότερα κυβικά κοστολογούνται παράνομα με μεγαλύτερες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμό που εκδόθηκε στις 29/11/2019 για ετήσια κατανάλωση, ζητήθηκαν από τον δημότη 513,62€, ενώ αν είχε εκδοθεί ετήσια και σωστά (όπως έχει γίνει με αναλογικό τρόπο σε άλλους λογαριασμούς) ή εξαμηνιαία, ο δημότης θα έπρεπε να είχε πληρώσει 273,90€. Σε άλλη περίπτωση, στη 1/10/2020 ζητήθηκαν 569,62€, ενώ ο δημότης θα έπρεπε να είχε πληρώσει 296,06€.

Ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, ο δήμος με τέτοιες μη σύννομες τακτικές να ζητάει εδώ και χρόνια περισσότερα χρήματα από τους δημότες του. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ζήτησε παραπάνω 239,72€ ή 87,52% και 273,56€ ή 92,4% αντίστοιχα.

Η «Ανατροπή» ήδη έχει καταγγείλει εγγράφως αυτές τις λανθασμένες υπερχρεώσεις στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και ζητάει τη διερεύνηση, τον έλεγχο και τον καταλογισμό ευθυνών.

Συγκεκριμένα αιτείται:

1. Να ελεγχθούν από αρμόδια όργανα και υπηρεσίες όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί κατά την νυν δημοτική περίοδο.

2. Να καταλογιστούν οι προβλεπόμενες ευθύνες στους αρμόδιους που διοικούν τον δήμο.

3. Να διευθετηθεί ο τρόπος, ούτως ώστε όσοι δημότες έχουν χρεωθεί παράνομα, να εισπράξουν άμεσα τη διαφορά των χρεώσεων και όχι να γίνει μελλοντικός συμψηφισμός, λόγω υπέρογκων ποσών.

Από τη δημοτική αρχή ζητάει εδώ και τώρα:

1. Να ανασταλούν όλες οι εισπράξεις των λογαριασμών τελών ύδρευσης για όλους τους δημότες μας, μέχρι να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί και να γίνουν οι επιστροφές.

2. Σε όσες περιπτώσεις αποδεικνύεται η παράνομη είσπραξη χρημάτων από τον δήμο, να επιστραφούν άμεσα και έντοκα.

3. Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι αιρετοί είναι υπεύθυνοι, υποβάλλοντας και την ανάλογη παραίτησή τους.

Το συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο δήμαρχος και τα στελέχη του είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και καταδεικνύει την ανικανότητα όλων αυτών που θα έπρεπε να οργανώσουν τον δήμο και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των δημοτών” δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!