Τις προτάσεις του για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων παρουσιάζει το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου:
Σύμφωνα με το σωματείο, “βάσει νόμου η ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους, στην πραγματικότητα όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό η συμβολή των φιλοζωικών οργανώσεων και των φιλόζωων πολιτών είναι αυτή που συμβάλλει και εξασφαλίζει την ευζωία τους.
Για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων, που στην ουσία σημαίνει τη μείωση του αριθμού τους, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των οργάνων ελέγχου τα οποία είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4830/2021 η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, οι τελωνειακές αρχές, το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.
Πίσω από κάθε αδέσποτο κρύβεται ένας ιδιοκτήτης, που το εγκατέλειψε είτε επειδή δεν φρόντισε για την στείρωση της σκυλίτσας του και αδυνατεί να μεριμνήσει για τα ανεπιθύμητα μωρά της είτε επειδή βαρέθηκε (για διάφορους λόγους) το σκυλάκι του.
Αυτή η επιλογή των ανεύθυνων πολιτών που τυγχάνουν ιδιοκτήτες ζώων να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους πρέπει να σταματήσει και μπορεί να σταματήσει ΜΟΝΟ, αν υπάρχει η συμμετοχή των οργάνων ελέγχου. Είναι απαραίτητο να γίνονται όσο πιο συχνά μαζικοί έλεγχοι για το αν τηρήθηκε η υποχρέωση καταχώρισης του ονόματος του ιδιοκτήτη στο ζωάκι και για το αν έχει προβεί στην υποχρεωτική στείρωση του κατοικίδιου ζώου του.
Ένα «τσιπαρισμένο» κατοικίδιο ζωάκι με καταχωρημένο το όνομα του ιδιοκτήτη στην ουσία προστατεύεται από τυχόν εγκατάλειψη καθώς εύκολα μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και είτε να τιμωρηθεί από τα αρμόδια όργανα του κράτους είτε να επιστραφεί σε αυτόν σε περίπτωση που το κατοικίδιο χάθηκε ή κλάπηκε.
Όσα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων και να διεξάγουν οι Δήμοι, όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες να καταβάλουν οι φιλοζωικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, θα είναι άκαρπες, όταν δεν ελέγχεται η τήρηση του νόμου όσον αφορά την υποχρεωτική σήμανση του κατοικίδιου ζώου. Δυστυχώς χωρίς την συμβολή των οργάνων ελέγχου, το πρόβλημα αυτό θα διαιωνίζεται και τυχόν παραβάτες θα μένουν ατιμώρητοι και ανεξέλεγκτοι, τυραννώντας αθώες ψυχούλες.
Για αυτό ζητάμε για άλλη μια φορά από όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα την συμβολή τους στο δικό μας έργο ως φιλοζωικών σωματείων αλλά και του Δήμου πραγματοποιώντας τους ελέγχους, που η τοπική αυτοδιοίκηση και τα σωματεία αδυνατούν να κάνουν με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των κατοικίδιων χωρίς σήμανση και ο αριθμός των αστείρωτων ζώων-συντροφιάς.
Σχετικά με την κακοποίηση ζώων δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει στην αντίληψή μας αρκετά περιστατικά ιδίως παθητικής κακοποίησης, περιστατικά τα οποία και καταγγέλθηκαν αλλά τις περισσότερες φορές διαπιστώσαμε ότι οι αρμόδιες αρχές ιδίως η αστυνομία είτε δεν έδωσε την βαρύτητα που θα έπρεπε σε ένα τέτοιου είδους περιστατικό είτε δεν έχει ενημερωθεί και εκπαιδευτεί σχετικά ώστε να εντοπίσει έπειτα από κάθε αυτοψία που διενεργεί τυχόν υπάρχον περιστατικό κακοποίησης. Το μόνιμο δέσιμο, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας αρκετές φορές δεν βρίσκουν την ανάλογη αντιμετώπιση με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το μαρτύριο αθώων ζώων.
Σε κάθε αστυνομικό τμήμα υπάρχει το βιβλίο του κ. Χρυσάκη, που περιγράφει λεπτομερώς σχεδόν κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώων και τις απαραίτητες διαδικασίες, χρειάζεται όμως και η εφαρμογή του.
Για τα αναφερόμενα παράπονα έχουμε πολλαπλό αποδεικτικό υλικό με εκατοντάδες στοιχεία.
Παρακαλούμε να προχωρήσετε σε ελέγχους κατ΄ εφαρμογή του νόμου συμβάλλοντας και εσείς στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων αλλά και στην ευζωία των τετράποδων πλασμάτων“.
Τέλος το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου ενημερώνει σχετικά με τις συναντήσεις με την Εισαγγελία και τα όργανα ελέγχου:
“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του σωματείου μας για τις πρόσφατες επισκέψεις μας στην διεύθυνση της αστυνομίας και στην εισαγγελία, όπου κάναμε μια σύντομη εισήγηση για τα προβλήματα που αφορούν την διαχείριση των αδέσποτων και παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας ζητώντας την συμβολή τους στον τομέα των ελέγχων και των κακοποιήσεων.
Φυσικά έγινε και μια σύντομη αναφορά στο καινούριο καταφύγιο και την ανάγκη για την εύρεση πιο κατάλληλου χώρου.
Επίκειται σύντομα να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με το Δασαρχείο και το Λιμεναρχείο“.