fbpx

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τα εργαστήρια για αγροδιατροφή και ψηφιακό μετασχηματισμό στη Σάμο

Τα εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης, που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σάμο, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών σε κάθε σεμινάριο.

Τα δύο εργαστήρια, με αντικείμενο την Αγροδιατροφή και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουρισμό αντίστοιχα, είχαν ως στόχο την ανάδειξη ιδεών, που θα σκιαγραφήσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών και στρατηγικών καινοτομίας.

Το εργαστήριο με τίτλο «Αγροδιατροφή: Καινοτομία & Εξωστρέφεια», μάλιστα, ήταν και η πρώτη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Βαθύ, με τον Περιφερειάχη, κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη λειτουργία του χώρου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές του και τις προοπτικές να αποτελέσει επίκεντρο της πολιτιστικής και συνεδριακής «δράσης» στη Σάμο.

Στο πρώτο μέρος, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σέρκος Χαρτουνιάν, με μια τοποθέτηση για τα συστήματα ποιότητας και πιστοποίησης ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, η Βαρβάρα Μπεκτασιάδου που από τις Βρυξέλλες μίλησε για το πρόγραμμα Promotion of Agricultural Products (AGRIP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βάσω Αμυρσώνη για το ξεκίνημα και την εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης και τις προοπτικές παραγωγής ορχιδέας στη Σάμο, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Γκατζιώνης, που έκανε αναφορά στα εργαλεία sensory marketing για την ανάπτυξη προϊόντων και των εξαγωγών στην αγροδιατροφή.

Στο δεύτερο μέρος, ο Διευθυντής Πρωτογενή Τομέα του ΕΟΣ Σάμου, Θεόδωρος Χαρμπής, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις της οινικής αγοράς και ο Αλέξιος – Λέανδρος Σκαλτσούνης από το Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων Βορείου Αιγαίου NatPro Aegean μίλησε για τις ερευνητικές δράσεις και τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα.

Ο Scientific Affairs Manager ΚORRES AE, Γιώργος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της εταιρείας στον τομέα έρευνας και της βιοποικιλότητας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες αξιοποίησης της άγριας χλωρίδας της Σάμου από την εταιρεία του. Η Αργυρώ Κουτσουράδη μίλησε για τη δουλειά της εταιρείας Myrovolos Organics στη Χίο και ο Διευθυντής του ΙΒΕ Δημόκριτος (Openscreen), Δημήτρης Κλέτσας, αναφέρθηκε στα καινοτόμα βιοδραστικά αντι-γηραντικά προϊόντα, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγου Κουφέλου, που μίλησε για την πολιτική της Περιφέρειας στην αγροδιατροφή.

Την επόμενη μέρα, οι δράσεις του Γραφείου Καινοτομίας μεταφέρθηκαν στο φιλόξενο Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι, όπου πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Καινοτομία στον Τουρισμό – Τοπική Ανάπτυξη». Στο πρώτο μέρος, υπήρξε σύνδεση με την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, με παρεμβάσεις της Διευθύντριας Τουρισμού της ΠΒΑ, Αγγελικής Πολυτάκη, και της κ. Παρασκευής Γλαρού από το Ikaria Activities, η οποία έκανε ειδική αναφορά στον ιαματικό τουρισμό. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής, Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τοπική ανάπτυξη, ενώ ο Βασίλης Κρασσάς από την εταιρεία SoftOne στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου για να βοηθήσει στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Στο δεύτερο μέρος, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Gian Andrea Garancini, αναφέρθηκε στο τουριστικό μοντέλο της Κρήτης, ενώ η Κατερίνα Σταύρου από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Σάμου αναφέρθηκε σε ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της Σάμου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Εκπρόσωπος ΕΤΕΜ Μαραθοκάμπου Γιώργος Μουκαζής. Τέλος, ο Τίτος Φραντζής από τον ΕΟΣ Σάμου και ο Γιώργος Ματθαίου από το Samos Outdoors, αναφέρθηκαν στον ειδικό τουρισμό του κρασιού και στον εναλλακτικό τουρισμό στη Σάμο αντίστοιχα.

Και στα δύο εργαστήρια χαιρετισμούς απηύθυναν και τα παρακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Σουλτάνα Ανδρεάδου, Λεωνίδας Αθηνάδης, Βασίλειος Πανουράκης, Νικόλαος Νύκτας και Παντελής Μπουρνιάς, και επιπλέον υπήρξε τοποθέτηση από τον Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Γιάννη Καλατζή, από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και από τον Συντονιστή του Γραφείου Καινοτομίας, Γιώργο Στρογγυλόπουλο.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να παρακολουθήσει τα βίντεο από τα εργαστήρια παρακάτω:

Εργαστήριο για την Αγροδιατροφή:

Εργαστήριο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουρισμό:

Δείτε επίσης στο παρακάτω άλμπουμ φωτογραφίες από τα δύο εργαστήρια:

Στο σεμινάριο με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Καινοτομία στον Τουρισμό-Τοπική Ανάπτυξη», που έλαβε χώρα την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 στο Καρλόβασι,  ο πρώην δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκπροσώπησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Ι.Τ.Α. (ΚΕΔΕ) ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.

Ο κ. Αγγελόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»

* «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ.

* «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ.

* «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

Ο κ. Αγγελόπουλος έκλεισε τον χαιρετισμό του με την πρόταση σύναψης ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης του νησιού μας, προκειμένου τα γνήσια σαμιακά προϊόντα να βρίσκουν σ’ ένα μίνιμουμ ποσοστό θέση στα τραπέζια των επισκεπτών μας, με την σχετική σήμανση του ποσοστού χρήσης τοπικών προϊόντων (πχ 50% ή 60%).

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Μ. Αγγελόπουλου:

Κυρίες και κύριοι, θέλω αρχικά να συγχαρώ όλους για τη σημερινή πρωτοβουλία, που εντάσσεται σ’ ένα κρίσιμο και ιδιαίτερα χρήσιμο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού -και – στη Σάμο. Η εποχή μας είναι, χωρίς αμφιβολία, εποχή της ψηφιακής πληροφορίας. Και, σε ό,τι αφορά την κύρια πηγή προσόδου για την τοπική μας κοινωνία, τον τουρισμό, κάθε δράση που συνεισφέρει στην εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση των επισκεπτών στις κρυφές και φανερές ομορφιές του νησιού μας, προσφέρει εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Επί των ημερών της δικής μου Δημαρχίας, ο ενιαίος Δήμος Σάμου, σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από το Ψηφιακό Κέντρο Αποδήμων της Σάμου για τη δημιουργία του οποίου είμαι επίσης πολύ υπερήφανος, στο πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020” εντάχθηκαν επίσης και, μεταξύ άλλων:

* Το έργο «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ.

* Το έργο «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ.

* Το έργο «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

Και θέλω ιδιαιτέρως, να σταθώ σ’ αυτή την τελευταία, που από πέρυσι ήδη αναδεικνύει με σπουδαίο τρόπο τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου. Με κρασιά φημισμένα από την αρχαιότητα ήδη, αλλά και ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες που αναδείχθηκαν στην πορεία των αιώνων, το νησί μας μπορεί, μέσω αυτής της εφαρμογής, να πάρει τη θέση που του αξίζει σ’ έναν από τους πλέον δυναμικούς και γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού. Η σημασία που έχει ένας τόπος ως ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός είναι, στις μέρες μας, μεγάλη. Και η ψηφιακή ανάδειξη αυτής της διάστασης του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο για κάθε επισκέπτη της προκειμένου να ξεπεράσει το γλωσσικό εμπόδιο της ελληνικής γλώσσας και γραφής και να αποκτήσει άμεσα και με εύληπτο τρόπο αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε πτυχή του αντικειμένου “Σαμιακές γεύσεις”: από την καθαρά διατροφική, έως αυτήν της ιστορίας πίσω από κάθε ποτήρι κρασί και κάθε μοναδικό πιάτο που μπορεί να απολαύσει στον τόπο μας.

Δίχως αμφιβολία, το samosfood.gr, αλλά και οι σχετικές εφαρμογές του και για τα δύο μεγάλα λειτουργικά συστήματα έξυπνων τηλεφώνων, συνιστούν ένα μεγάλο ατού για τον σαμιακό τουρισμό και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια παράδοση του νησιού μας και σ’ αυτόν τον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα και πάλι να φέρω στο τραπέζι μια ιδέα που γεννήθηκε στα χρόνια του Ενιαίου Δήμου Σάμου και η οποία, πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει πολλά και, στην εποχή μας, να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ψηφιακά.

Δεν είναι άλλη από τη σύναψη, αρχικά, ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης του νησιού μας, προκειμένου τα γνήσια σαμιακά προϊόντα να βρίσκουν σ’ ένα μίνιμουμ ποσοστό θέση στα τραπέζια των επισκεπτών μας.

Πέρα από μια φυσική σήμανση και μια εμφανή σημείωση στους καταλόγους, μια επιπλέον “ψηφιακή” ταυτότητα που θα αναδεικνύει μια τέτοιου είδους συνεργασία και θα αποδεικνύει αυτή την αυθεντικότητα, είμαι βέβαιος ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει σπουδαία ώθηση στους θησαυρούς της σαμιακής γης. Θα αποτελεί μια συνεχή διαφήμιση γι’ αυτά και, συγχρόνως, θα προσφέρει ένα ξεχωριστό “χρώμα” και μια αίσθηση παράδοσης σε κάθε πιάτο φαγητό και κάθε ποτήρι κρασί που θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και για μια ακόμη φορά να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, που συνιστά ένα ακόμη βήμα για το πέρασμα του σαμιακού τουρισμού στην επόμενη μέρα.»

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!