Στη Σάμο βρίσκεται αποστολή από τον δήμο του Greifswald (Γκράιφσβαλντ) της Γερμανίας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής μαθητών μεταξύ των δυο συνεργαζόμενων δήμων.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Βαγγέλης Καρράς, ο δήμος, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογράψει από το 2015 με τον γερμανικό δήμο, και κυρίως τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων σε θέματα που αφορούν τη νεολαία, υποδέχτηκε το Σάββατο την αποστολή 14 μαθητών Λυκείου, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί μας για μία εβδομάδα με θεματικό αντικείμενο το Περιβάλλον.

Την αποστολή των Γερμανών μαθητών επικεφαλής της οποίας είναι ο δήμαρχος του Greifswald, Stefan Fassbinder, υποδέχτηκε στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος.

Οι γερμανοί μαθητές θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών στο νησί μας και θα ανταποδώσουν τη φιλοξενία τον Σεπτέμβριο, όταν οι μαθητές από τη Σάμο θα επισκεφθούν το δήμο του Greifswald.

Την Κυριακή, οι μαθητές των δύο σχολείων μαζί με τους συνοδούς τους επισκέφθηκαν την περιοχή των αρχαίων λατομείων, όπου ξεναγήθηκαν σε ένα από αυτά, έμαθαν για την ιστορία τους. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε συμβολική δενδροφύτευση, όπου τα παιδιά έδεσαν λευκές και μαύρες κορδέλες στη μνήμη των θυμάτων, και ιδιαίτερα των νέων παιδιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία των δασών για το περιβάλλον, την ιδιαίτερη χλωρίδα της Σάμου και τον τρόπο που προστατεύονται τα δάση μας από τις πυρκαγιές.

Η δράση συνεχίστηκε με περίπατο στη γύρω περιοχή, όπου επισκέφτηκαν την πηγή των Αγιάδων, τη βόρεια πύλη του Ευπαλίνειου Ορύγματος και το Βυζαντινό Υδραγωγείο στο ρέμα του Αγίου Ιωάννου.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου ευχαριστεί για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της δράσης τους συλλόγους ΕΟΠΣΣ, Σπηλαιολογικό Σύλλογο “Ο Ευπαλίνος”, τη Διεύθυνση Δασών Σάμου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μυτιληνιών Σάμου.

Τη Δευτέρα οι δράσεις συνεχίζονται με επίσκεψη στο ΓΕΛ Σάμου, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.

Ο δήμος απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της επίσκεψης, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Καπιωτά, τον καθηγητή του Πυθαγόρειου Γενικού Λυκείου Στέφανο Γιαννούλη, στις οικογένειες που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τους μαθητές, καθώς και στην Ελληνογερμανική Συνέλευση που στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Φωτογραφίες: Δήμος Ανατολικής Σάμου

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!