Στη Σάμο, στο Μαλαγάρι, στις εγκαταστάσεις του ΕΟΣΣ, φιλοξενείται αυτές τις μέρες ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής συνθηκών πυρκαγιάς Fire Dragon, του Πυροσβεστικού Σώματος, για την εκπαίδευση των πυροσβεστικών υπαλλήλων του νησιού, με πρωτοβουλία του διοικητή της τοπικής Π.Υ., αντιπύραρχου Γεώργιου Μιαούλη.

Ο εξομοιωτής “Fire Dragon” είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ μήκους 12 μέτρων, το οποίο προσομοιάζει τις συνθήκες πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους κι έχει τη δυνατότητα να τροποποιείται στο εσωτερικό του, ώστε να καλύπτει ποικίλα σενάρια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Διαθέτει μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς, τα οποία εγγυώνται την πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο της εκπαίδευσης.

Το Fire Dragon προσφέρει τη δυνατότητα στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εκπαιδευτούν – εξοικειωθούν με τον πλήρη ατομικό εξοπλισμό τους σε ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς που προσομοιάζει αστικούς κλειστούς χώρους. Ειδικότερα καλούνται να εφαρμόσουν επικαιροποιημένες τεχνικές πυρόσβεσης σε περιβάλλον με πραγματικές εστίες, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα και παράλληλα να εξασκηθούν στις ενέργειες έρευνας και διάσωσης θύματος, μετά από την παρακολούθηση ενός ιδιαίτερα εμπλουτισμένου θεωρητικού μέρους, από κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές.

Όπως ενημέρωσε το Γραφείο Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του προσωπικού της Υπηρεσίας για νέες τεχνολογίες πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, καθώς και της διαρκούς βελτίωσης της επαγγελματικής τους κατάρτισης, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 6-10 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, διεξάγεται μικτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα “Συμπεριφορά της πυρκαγιάς σε κλειστούς διαμερισματοποιημένους χώρους”.

Κατά το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, εξετάζονται ζητήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους, αναπτύσσονται τα φαινόμενα “Flashover”, “Backdraft” και “Rollover”, ενώ τέλος γίνεται αναφορά σε βασικές αρχές έρευνας και διάσωσης σε δομημένο περιβάλλον.

Στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι επιχειρούν υπό ρεαλιστικές συνθήκες, οι οποίες επιτυγχάνονται με την αξιοποίηση αυτοκινούμενου εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς Fire Dragon, ενώ καλούνται να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνικές πυρόσβεσης και διάσωσης σε περιβάλλον με πραγματικές εστίες, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα υπό την συνεχή επίβλεψη κατάλληλα καταρτισμένων εκπαιδευτών.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν συνολικά 77 πυροσβεστικοί υπάλληλοι των τοπικών Υπηρεσιών, καθώς και 23 εθελοντές πυροσβέστες, ενώ αναγνωρίζοντας την αυξημένη επικινδυνότητα και την ιδιαιτερότητα στην αντιμετώπιση συναφών συμβάντων και δεδομένου ότι σε όλη τη Σάμο δραστηριοποιούνται ενεργά αρκετές εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι, θα δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης του θεωρητικού τμήματος των συγκεκριμένων εκπαιδεύσεων την Παρασκευή 10 Μαρτίου εκ μέρους των μελών τους.

Μετά από μακρά παύση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, το Fire Dragon επέστρεψε δυναμικά στα τέλη της αντιπυρικής περιόδου. Από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο 2021 εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 360 υπαλλήλους από τις ΔΙ.Π.Υ.Ν Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Χαλκιδικής, 60 υπάλληλοι από τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Εθνικών Οδών της “Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου”, 103 δόκιμοι πυροσβέστες και 84 υπάλληλοι από Π.Υ. αεροδρομίων.

Και τo 2022 στον Fire Dragon μετεκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε κλειστούς χώρους συνολικά 950 στελέχη, μεταξύ αυτών και εθελοντές, του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτογραφίες: Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!