fbpx

ΒΙΝΤΕΟ: Η αποκριάτικη περαντζάδα και το έθιμο του “Καδή” στην πόλη της Σάμου!

Το έθιμο του “Καδή” αναβίωσε το Σάββατο στον προαύλιο χώρο των Γυμνασίων Σάμου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου “Ο Καπετάν Λαχανάς”.

Προηγήθηκε από το πρωί, περαντζάδα με μασκαράδες και τσαμπουνιέρηδες, οι οποίοι ξεκίνησαν τον προαύλιο χώρο των Γυμνασίων Σάμου και συνέχισαν μέσα από τον εμπορικό δρόμο και την παραλιακή οδό.

Τα αποκριάτικα έθιμα στην πόλη της Σάμου προβλήθηκαν και πανελλαδικά, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ και τα ρεπορτάζ του Χάρη Ζαβουδάκη που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω!

Εκτός από τον Καδή του Βαθέος και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Καπετάν Λαχανάς, Μανώλη Φραντζή, και τον Καδή των Σπαθαραίων, την παράσταση έκλεψαν οι μικροί και μεγάλοι τσαμπουνιέρηδες που συμμετείχαν στην περαντζάδα!

Δείτε επίσης το βίντεο της αντιδημάρχου πολιτισμού του δήμου Ανατολικής Σάμου, Δέσποινας Κάιλα, από την έναρξη της περαντζάδας με τους τσαμπουνιέρηδες στην αυλή των Γυμνασίων Σάμου!

* Τι είναι το έθιμο του “Καδή”

Το έθιμο του Καδή προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και καθιερώθηκε ως λαϊκό δρώμενο τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, ως σάτιρα στην εξουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατ’ επέκταση σε κάθε είδους εξουσία. Τα πρώτα χρόνια γινόταν κάθε Καθαρή Δευτέρα, ενώ αργότερα καθιερώθηκε να γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Σύμφωνα με την αναπαράσταση του εθίμου, ο Καδής, ο Τούρκος δικαστής και εισπράκτορας των προστίμων και φόρων,έμπαινε στο χωριό καβάλα σε έναν γάιδαρο ανάποδα,κρατώντας την ουρά του σαν το μαρκούτσι του ναργιλέ,συνοδευόμενος από μασκαρεμένους.Οι κάτοικοι τον υποδέχονταν πετώντας του διάφορα άχρηστα αντικείμενα και λαχανικά.Στην κεντρική πλατεία άρχιζε να δικάζει διάφορες παρανομίες και παρασπονδίες των κατοίκων πάντα με σατιρική διάθεση βάζοντας στο τέλος και χρηματικά πρόστιμα!

Όπως κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, μέλη και φίλοι του “Καπετάν Λαχανά” επιστρατεύουν τη φαντασία, το χιούμορ και τη σκωπτική τους διάθεση, προκειμένου να διακωμωδήσουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, προσφέροντας στιγμές ακατάσχετου γέλιου μέσα από την απεικόνιση χαρακτήρων, συμπεριφορών και στάσεων ζωής. Ο Καδής παρατηρεί, αφουγκράζεται, “δικάζει” και καταλήγει πάντα σε μια ετυμηγορία που φαίνεται να ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα υπέρ δικαίου, αποκαθιστώντας την τάξη κι οδηγώντας σε λύσεις που μόνο μια θεατρική σατιρική παράσταση θα μπορούσε να προσφέρει!

Related Articles

error: Content is protected !!