Το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης οικογενειακών φωτογραφικών αρχείων που αφορούν στο Καρλόβασι αρχίζει η “Φωτόνησος Τεχνών & Πολιτισμού”.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της “Φωτόνησος”, “ως διοργανωτές του Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου – Ανατολικό Άκρο, για τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν στο παρελθόν του νησιού, από την περίοδο της Ηγεμονίας της Σάμου μέχρι και σήμερα.

Οι τομείς που θα μας απασχολήσουν είναι η βυρσοδεψία, η καπνοπαραγωγή, η οινοπαραγωγή, η εκπαίδευση, το εμπόριο και η ναυτιλία, η τοπική πολιτική, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, η λογοτεχνία και η μουσική.

Ψηφιοποιούμε οικογενειακές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, επαγγελματικές ταυτότητες, εμπορικές επιστολές, αρχεία και λογότυπα παλαιών εταιριών, παλαιό προεκλογικό υλικό και αφίσες υποψηφίων, επαγγελματικές κάρτες, παλαιά σχολικά απολυτήρια, δημόσια έγγραφα κ.λ.π..

Όλα τα αρχεία σκανάρονται με πολλή προσοχή και, ανάλογα με τον όγκο του υλικού, σε μία ή δύο ημέρες επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους όπως παρελήφθησαν.

Μέρος του ψηφιακού, πλέον, υλικού θα χρησιμοποιηθεί σε απευθείας μεγάλα τυπώματα, τα οποία θα αναρτηθούν σε δημόσιους χώρους κατά τις περιόδους πραγματοποίησης των επόμενων φεστιβάλ, ως ιστορικές και ως εικαστικές παρεμβάσεις, και θα δοθεί σε ψηφιακή μορφή στους καλλιτέχνες οι οποίοι θα κληθούν να εμπνευστούν από αυτό και να δημιουργήσουν σχετικά.

Η ενασχόληση του φεστιβάλ με την ιστορία του νησιού δεν έχει μόνο τον χαρακτήρα μιας νοσταλγικής ματιάς στο παρελθόν. Θέλουμε κοιτάζοντας προς τα πίσω να σχηματίσουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του παρόντος και να φωτιστούν, κατά το δυνατόν, πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με ιστορικούς και ερευνητές, με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Βαθύ, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με όσους φορείς και ιδιώτες μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο μέλλον, και ανάλογα με τον όγκο του υλικού, θα εξεταστεί η πιθανότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ή περισσοτέρων βιβλίων με τα αρχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί.

Για τη συγκέντρωση του υλικού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο photonisos@gmail.com, να τηλεφωνούν απευθείας στον Αποστόλη Γιαννακόπουλο (6974367418) ή να στέλνουν μήνυμα στις σελίδες της Φωτονήσου στο facebook https://www.facebook.com/photonisosarts και https://www.facebook.com/artphotonisos.

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια συγκέντρωσης του υλικού προσφέρει η Κοινότητα Καρλοβασίου, στο γραφείο της οποίας, κατά τις πρωινές ώρες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δίνουν τα αρχεία τους, προκειμένου να προωθηθούν στη Φωτόνησο για ψηφιοποίηση“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!