fbpx

Συμπαράταξη Πολιτών: Ζητεί ενημέρωση για τη συνάντηση Μουτζούρη – πρωθυπουργού

Η Συμπαράταξη Πολιτών Β. Αιγαίου, με επικεφαλής τον Γ. Σπιλάνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ζητώντας να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και ειδικά κατά πόσο έθεσε τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη Περιφέρεια.

Η ερώτηση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι πρόσφατα συναντήσατε τον κ. Πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητας σας.

Επειδή ο ρόλος σας ως Περιφερειάρχη είναι να εκτελείτε τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε αν θέσατε, επί τη ευκαιρία, τα παρακάτω θέματα για τα οποία είτε υπάρχει ρητή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε έχει φανεί η ομοθυμία:

– Αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

– Αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας με αύξηση των πιστώσεων από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προς τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή χρηματοδότηση 660 εκ € μόνο από το ΕΣΠΑ.

– Εφαρμογή, το γρηγορότερο δυνατόν, του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά αφού πλέον έχει υιοθετηθεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει αυτήν τη δυνατότητα (ΕΕ 2022/542).

– Εξίσωση της σεισμόπληκτης Σάμου και της Βρίσας και των πυροπλήκτων περιοχών με την ισότιμη υπαγωγή τους, σε όλες τις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και ισχύουν για τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών , την στελέχωση της ΔΑΕΦΚ(κεντρικά και τοπικά) ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης(master plan) όπως αυτό για τη Β. Εύβοια με πρόσθετη χρηματοδότηση.

– Αντιμετώπιση της δραματικής υποστελέχωσης των δομών υγείας ώστε να πάψουν , επιτέλους, να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές στα μικρά αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά μας.

– Μέτρα στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως αύξηση των Φοιτητικών Εστιών και των δικαιούχων σίτισης, χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα ανάπτυξης των κτιριακών υποδομών και των Εργαστηρίων, ειδικά κίνητρα στο Επιστημονικό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΠ), ενίσχυση των κονδυλίων για την έρευνα κ λ π.

– Επιτάχυνση των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της αύξησης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων και θεσμική πρόνοια ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων τέτοιας έκτασης όπως αυτή που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα

– Τη μη λειτουργία δομών για μακροχρόνια φιλοξενία μεταναστών στα νησιά όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί προεκλογικά. Του δηλώσατε ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα επιμείνει στη θέση που έχει πάρει από το 2020 και ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δομή 5000 ατόμων που σχεδιάζει ο Υπουργός του ο κ. Μηταράκης;

Παρακαλούμε να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο ποιες απαντήσεις πήρατε από τον κ. Πρωθυπουργό.

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γ. Αργυρούδη – Μ. Κάρλας – Μ. Νικολάρα – Γ. Σπιλάνης“.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!