Φωτογραφία αρχείου

Τρίωρη στάση εργασίας για τους υγειονομικούς, από 12μ.μ. έως 3μ.μ., και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προκήρυξε για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Στην προκήρυξη της κινητοποίησης, ο σύλλογος των εργαζομένων αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού και όλο το λαό να συμμετέχουν μαζικά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Πλατεία Πυθαγόρα 6 μ.μ. για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την υγεία.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή τη Πέμπτη δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ αφού καταργεί το καθεστώς πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ. Προκηρύσσοντας θέσεις μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς ιατρούς οι οποίοι θα διατηρούν το δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αντί για μαζικούς διορισμούς μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Το νομοσχέδιο «λαιμητόμος» βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας και επιχειρεί να ρίξει τους ασθενείς βορρά στα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας.

Το νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια υγεία δε θα περάσει

Απαιτούμε – Απεργούμε – Διαμαρτυρόμαστε

● Ενάντια στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας

● Για να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο νοσοκομείο μας.

● Για να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία σε ιδιώτη

● Για να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι μας υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας

● Για να αποσυρθεί τώρα το νέο καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών

● Για να χορηγηθούν όλες οι κανονικές και ειδικές άδειες καθώς και τα ρεπό που οφείλει η διοίκηση στους εργαζόμενους

● Για την ένταξη μας στα βαρέα & ανθυγιεινά επαγγέλματα“.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Βουλή, θεωρώντας ότι “καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Στηρίζουμε της κοινοποιήσεις των υγειονομικών και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην απεργία τις Πέμπτης 1/12.
Το ΕΚΣ

Κάλεσμα στήριξης των κινητοποιήσεων για την υγεία απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου:

Καλεί τους νησιώτες να συμμετέχουν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία αυτή την Πέμπτη 1/12 και ώρα 18.00 ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητιέται την ίδια μέρα. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και οργανώνουμε αντίστοιχη στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία.

Ο λαός μας τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί κόντρα στο νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έρχεται να δώσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα νοσοκομεία, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από τους υγειονομικούς, οι οποίοι καλούν σε γενικό ξεσηκωμό!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία και φορείς των νησιών μας να καταγγείλουν άμεσα το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο που:

Προβλέπει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, δυνατότητα χειρουργείου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και την είσοδο στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών με part-time απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Εν ολίγοις, αυτό το νομοσχέδιο κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών και τους στέλνει βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας!

Ξεχωρίζουμε δύο στοιχεία:

1. Αντί να βελτιωθεί με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές το δημόσιο νοσοκομείο και η τραγική κατάσταση με τις λίστες αναμονής των χειρουργείων και των πανάκριβων θεραπειών, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και πατάει στην ήδη άθλια κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο νοσοκομείο και στις τεράστιες ελλείψεις –χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας- και πλέον επιβάλλει στον εκάστοτε ασθενή ένα αλισβερίσι με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια για επεμβάσεις ή για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη!

2. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών, τους συστήνει να βρουν τη λύση για να αυξήσουν το μηνιάτικό τους στους ασθενείς τους οδηγώντας τους σε ιδιωτικά ιατρεία ή απογευματινά χειρουργεία με το αζημίωτο φυσικά.

Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπως οι δικές μας (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) που οι δημόσιες δομές υγείας έχουν φτάσει σε άθλια επίπεδα λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης σε ειδικότητες και ελλείψεων σε βασικές υποδομές και ούτως ή άλλως αναγκαζόμαστε πολλοί από εμάς να ταξιδεύουμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εισιτήρια, τώρα θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έξτρα κόστος των ιδιωτικών κλινικών που αναγκαστικά θα γινόμαστε πελατεία τους όσο αντέξει η τσέπη μας.

Όλη αυτή η κατάσταση δε, έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Όμως η τσέπη μας δεν αντέχει άλλο! Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:
– Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία
– Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένη ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
– Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες (πχ μαγνητικό).
– Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.
– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

– Όλοι και όλες την Πέμπτη 1/12 στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Σάμο 18.00 πλ. Πυθαγόρα και στην Ικαρία 18.00 πλ. Ευδήλου.

– Στηρίζουμε τις στάσεις εργασίας των υγειονομικών στη Σάμο και την Ικαρία από τις 12.00 έως τις 15.00 και τη συγκέντρωσή τους στις 12.00 στα νοσοκομεία”.

Η ΑΔΕΔΥ Σάμου

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 1/12 ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία απευθύνει και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ:

Η Ε.Γ. του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε Σάμο και Ικαρία, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει απ’ το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων των νησιών μας προκήρυξαν 3ωρες στάσεις εργασίας 12.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 12.00 στο Νοσοκομείο Σάμου και 12.30 στο προαύλιο του Νοσοκομείο Ικαρίας. Η ΑΔΕΔΥ με σημερινή της ανακοίνωση, προκήρυξε, επίσης, στάση εργασίας απ’ τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Σάμου καλεί σε συγκέντρωση το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18.00 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, ενώ για την Ικαρία το ΕΚΣ καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία του Ευδήλου.

Καλούμε τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης 1/12. Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό των νησιών μας να συμμετέχουν, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και πλήρες δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που εντάσσεται στους σχεδιασμούς της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και που, σε καμία περίπτωση, δεν έρχεται να δώσει λύσεις και να υπηρετήσει τις ανάγκες του λαού, αλλά έρχεται να εφαρμόσει απαιτήσεις που χρόνια προβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τις απαρχαιωμένες υποδομές και την υποχρηματοδότηση, θα οδηγήσει τους ασθενείς κατευθείαν στις μεγάλες επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λαϊκή οικογένεια που σήμερα στενάζει απ’ την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Μαζί με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς απαιτούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών.

Χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Καμία σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα“.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Με τη σειρά του και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου καλεί “όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου την Πέμπτη 1/12:

12.00 στο Νοσοκομείο Σάμου (στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ 12.00 ως λήξη)

18.00 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Στις συγκεντρώσεις ήδη καλούν με ανακοινώσεις τους Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και Ε.Κ. Σάμου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, επιτρέποντας σε νοσοκομειακούς γιατρούς, που θα το επιλέξουν, να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές. Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί με ανακοινώσεις και ψηφίσματα απ’ τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και Ιατρικούς Συλλόγους, όπως επίσης και από σειρά σωματείων και συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και την αναμονή μηνών για χειρουργείο, για να δημιουργήσει ένα μεγάλο πελατολόγιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:

κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών

ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας“.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σάμου εκφράζει τη στήριξή του στην κινητοποίηση της Πέμπτης 1/12 για την υγεία:

Με το νομοσχέδιο που εισάγεται την Πέμπτη 01/12/2022 στην ολομέλεια της βουλής, το καθεστώς Μητσοτάκη, επιχειρεί να ακυρώσει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας.

Αντί να δώσει αξιοπρεπείς αμοιβές στου γιατρούς του Ε Σ Υ, τους επιτρέπει και τους προτρέπει, να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία για να αυξήσουν το εισόδημά τους, βάζοντας το χέρι στις τσέπες των ασθενών. Ταυτόχρονα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς να χρησιμοποιούν τις υποδομές των νοσοκομείων, για την ιδιωτική τους πελατεία.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, από καταφύγιο όλων των ανθρώπων, από χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, στον οποίο όλοι οι πολίτες μπορούν ελεύθερα να προσφύγουν, να εξεταστούν, να κάνουν διαγνωστικές πράξεις και αν χρειαστεί να νοσηλευτούν χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, μετατρέπεται σε πεδίο εμπορίου της ζωής και του θανάτου. Οι υπηρεσίες υγείας, από θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, μετατρέπονται σε ακριβό εμπόρευμα, λαμπρό πεδίο κερδοσκοπίας και «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Το καθεστώς βρίσκεται σε αποδρομή και, όσο πλησιάζει το τέλος του, τόσο πιο επιθετικά, προσπαθεί να καταστρέψει κάθε δομή και θεσμό κοινωνικής προστασίας.

– Απαιτούμε να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

– Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

– Καλούμε τους εργαζόμενους των σωματείων που έχουν πάρει σχετική απόφαση να συμμετέχουν την Πέμπτη 01/12 στη 3ωρη στάση εργασίας 12.00-15.00 και όλους τους συμπολίτες μας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου, την Πέμπτη 01/12, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα.

Η προσπάθεια κατεδάφισης του εθνικού συστήματος υγείας, δεν θα περάσει.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΑΜΟΥ“.

Την κινητοποίηση της 1ης Δεκεμβρίου για την υγεία στηρίζει και το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, το οποίο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση – κάλεσμα:

Το Νομοσχέδιο για την υγεία που προωθεί η κυβέρνηση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο σύστημα Υγείας.

Χειροτερεύει την κατάσταση στις Δημόσιες υποδομές Υγείας και παραδίδει τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους της Χώρας μας, ακόμα περισσότερο στο έλεος της ιδιωτικής υγείας.

Τους αναγκάζει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πρόνοια και την αποκατάσταση της υγείας τους και την ίδια ώρα υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας.

Χειροτερεύει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συνολικά του ιατρικού προσωπικού με επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Όλοι αύριο στη συγκέντρωση στις 6:00 το απόγευμα στην Πλατεία Πυθαγόρα να απαιτήσουμε την απόσυρση και την μη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου“.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!