Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη ζητούν τέσσερις συνδικαλιστικοί φορείς της Σάμου και συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Σάμου, ενώ το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζει και η Λαϊκή Συσπείρωση, που πραγματοποίησε σχετική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων και της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Εργατικό Κέντρο Σάμου:

Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έρχεται να δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα νοσοκομεία που κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη έχει απορριφθεί από τους υγειονομικούς, οι οποίοι καλούν σε γενικό ξεσηκωμό!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία και φορείς των νησιών μας να καταγγείλουν άμεσα το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο που:

Προβλέπει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, δυνατότητα χειρουργείου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και την είσοδο στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών με part-time απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Εν ολίγοις, αυτό το νομοσχέδιο κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών και τους στέλνει βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας!

Ξεχωρίζουμε δύο στοιχεία:

1. Αντί να βελτιωθεί με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές το δημόσιο νοσοκομείο και η τραγική κατάσταση με τις λίστες αναμονής των χειρουργείων και των πανάκριβων θεραπειών, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και πατάει στην ήδη άθλια κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο νοσοκομείο και στις τεράστιες ελλείψεις –χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας- και πλέον επιβάλλει στον εκάστοτε ασθενή ένα αλισβερίσι με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια για επεμβάσεις ή για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη!

2. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών, τους συστήνει να βρουν τη λύση για να αυξήσουν το μηνιάτικό τους στους ασθενείς τους οδηγώντας τους σε ιδιωτικά ιατρεία ή απογευματινά χειρουργεία με το αζημίωτο φυσικά.
Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπως οι δικές μας (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) που οι δημόσιες δομές υγείας έχουν φτάσει σε άθλια επίπεδα λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης σε ειδικότητες και ελλείψεων σε βασικές υποδομές και ούτως ή άλλως αναγκαζόμαστε πολλοί από εμάς να ταξιδεύουμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εισιτήρια, τώρα θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έξτρα κόστος των ιδιωτικών κλινικών που αναγκαστικά θα γινόμαστε πελατεία τους όσο αντέξει η τσέπη μας. Όλη αυτή η κατάσταση δε, έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Όμως η τσέπη μας δεν αντέχει άλλο! Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:

– Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία

– Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένη ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

– Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες (πχ μαγνητικό).

– Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.

– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς“.

Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για τη «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» διότι αποτελεί την επίσημη ταφόπλακα στο ΕΣΥ και συντασσόμαστε με τα αιτήματα των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας, γιατί διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.

Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς.
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Όλοι γνωρίζουμε πως η λύση στους καθηλωμένους μισθούς των γιατρών δεν είναι να στραφούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να βρουν πελατεία, ούτε βέβαια να εξαντλούνται δουλεύοντας ασταμάτητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Γνωρίζουμε πως ο σχεδιασμός της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ υπήρχε εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα εάν καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, στην οποία αποδείχτηκε ο ρόλος που παίζει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, αφού στην περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκε περίτρανα, πως ο ιδιωτικός τομέας ούτε μπορεί κι ούτε «θέλει» να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Μαζί με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς απαιτούμε:
• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών.
• Χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
• Καμία σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
• Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα.”

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Ένα νομοσχέδιο που βάζει στην κυριολεξία την ταφόπλακα στο εθνικό σύστημα υγείας και που είναι συνεχεία όλων των νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και επέτρεπαν τα απογευματινά ιατρεία, όπως τώρα τα απογευματινά χειρουργεία, το νομοσχέδιο επιτρέπει σε νοσοκομειακούς ιατρούς που θα το επιλέξουν να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια. Η Κυβέρνηση ποντάρει στην άθλια κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και την αναμονή πολλών μηνών για χειρουργείο και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αποδυνάμωσαν και υποχρηματοδότησαν όλες οι Κυβερνήσεις το δημόσιο σύστημα υγείας και το έφεραν σε τέτοια κατάσταση, ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των ιδιωτών. Ζωντανό παράδειγμα, το νοσοκομείο του νησιού μας που εδώ και πολλά χρόνια οι μισές ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καν, αλλά και αυτές που υπάρχουν είναι με λιγοστούς ιατρούς, λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό και ελάχιστο λοιπό προσωπικό Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο».

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αλλά προβλήματα θα επιδυνοθουν και σύντομα θα συναντήσουμε ελλείψεις φαρμακευτικού, υγειονομικού υλικού, στην θέρμανση, ακόμα και στην παροχή ζεστού νερού. Κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες έως και έναν χρόνο, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό , με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς , τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή.

Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η αντίθεση των υγειονομικών και όλου του λαού στο νομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να είναι καθολική, μπορούμε να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας. Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς του νησιού μαζί με τους υγειονομικούς να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας”.

Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Σάμου:

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και χτυπάει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν υγεία

Κατατέθηκε το βράδυ της 23ης Νοέμβρη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών, στέλνοντάς τους “πελάτες” των μεγάλων επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και χειρουργείου σε ιδιωτικές κλινικές.

Με ανακοινώσεις και ψηφίσματα έχει καταδικαστεί από τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και Ιατρικούς Συλλόγους, όπως επίσης και από σειρά σωματείων και συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας και επισημαίνοντας την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου καταδίκασε το νομοσχέδιο αυτό με ψήφισμα που εξέδωσε στις 16/11 και το οποίο κοινοποιούμε ξανά σήμερα, στο τέλος του παρόντος κειμένου.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επίσης, είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία την ημέρα που θα φτάσει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε νοσοκομειακούς γιατρούς, που θα το επιλέξουν, να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές. Η κυβέρνηση ποντάρει στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και την αναμονή μηνών για χειρουργείο.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, λίγο πριν καταθέσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε κάποιες ελάχιστες αυξήσεις – κοροϊδία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς (οι οποίες βέβαια δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουν φτάσει στο – 43%), επιχειρώντας μ’ αυτά τα ψίχουλα να τους κλείσουν το στόμα.

Με το νομοσχέδιο αυτό, οι υπηρεσίες περίθαλψης θα επιδεινωθούν και θα βρεθούμε μπροστά σε αδιανόητες καταστάσεις με ασθενείς να ψάχνουν με κάθε τρόπο χρήματα, μέχρι και να υποθηκεύουν το σπίτι τους για να κάνουν επέμβαση ή άλλη ιατρική πράξη.

Το Ψήφισμα Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου που δημοσιοποιήθηκε στις 16/11:

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική – επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων, συλλόγων.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε: – κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
– αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
– μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών
– ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου:

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την Β’βάθμια περίθαλψη

Την καταδίκη του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για την Β’βάθμια περίθαλψη, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση με παρέμβασή της στην τελευταία συνεδρίαση. Δυστυχώς όλες οι άλλες παρατάξεις επέλεξαν τις υπεκφυγές τύπου «δεν έχουμε διαβάσει τι λέει το νομοσχέδιο», «να καλέσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο να μας ενημερώσει και μετά να πάρουμε θέση» ή την αφωνία , και όλοι μαζί αποφάσισαν να μη συζητηθεί και να παραπεμφθεί στις ελληνικές «καλένδες». Προφανώς όταν θα έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η εξής:

«H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχώς χειροτερεύει. Είναι πρόσφατη η συζήτησή μας για την κατάσταση του Νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων όπου περιγράφτηκε η εικόνα κατάρρευσης. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Ήδη από σήμερα (σ.σ 18-11-2022) όπως ακούσαμε το πρωί στην ΕΡΑ Αιγαίου, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (της πόλης) διακόπτει την 24ωρη λειτουργία του η οποία γίνεται 16ωρη. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα ασθενών, να θεσμοθετήσει και επίσημα την πλήρως εμπορευματοποιημένη Υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε πολίτη. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Νοσοκομεία-επιχειρήσεις, είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών με παράδοση κρεβατιών, απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες τώρα και με ιδιώτες γιατρούς-επισκέπτες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μετατροπή της Υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα.

Αντί το Υπουργείο να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών, με αναγνώριση των επιμέρους εξειδικεύσεών τους, προτείνει να βρουν μόνοι τους τον τρόπο να αυξήσουν το μισθό τους… από τους ασθενείς τους, οδηγώντας τους σε ιδιωτικά ιατρεία ή απογευματινά-επί πληρωμή- χειρουργεία. Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων και ενώσεων.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε αυτό το ν/σ, και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσει την απόσυρσή του“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!