Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συγκέντρωση που οργάνωσαν στο Καρλόβασι το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι διαδηλωτές μετέφεραν στους κεντρικούς δρόμους του Καρλοβάσου το επίκαιρο και στις μέρες μας μήνυμα του Πολυτεχνείου “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”.

Αυτό ανέφερε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας “την ανάγκη να δυναμώνουμε καθημερινά την πάλη για τα δικαιώματά μας, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Έτσι όπως έγινε και την 9η Νοέμβρη, τη μέρα της απεργιακής συγκέντρωσης πανελλαδικά αλλά και στη Σάμο”.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Νανά Νικολάου, γενική γραμματέα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, η οποία σημείωσε ότι “το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι κόντρα στην καθημερινότητα των voucher, pass, χαμηλών μισθών, της εντατικοποίησης στη δουλειά μας, του καλαθιού της ντροπής κλπ, μπορούμε με σωστό συντονισμό και οργάνωση στα συνδικάτα και στους συλλόγους μας να διεκδικούμε τις ανάγκες μας για αυξήσεις σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, μείωση τιμών σε ρεύμα, τρόφιμα, σπίτια ασφαλή, συγκοινωνίες φτηνές, σχολεία γερά και λειτουργικά, δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες δομές υγείας με επαρκές προσωπικό κλπ”.

Τόνισε επίσης “την ανάγκη να προταχθούν ξανά και ξανά τα αιτήματα που κοσμούσαν τις δύο πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ-Έξω το ΝΑΤΟ», ειδικά σε μία περίοδο που η Ελλάδα με τις υπογραφές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμπλέκεται επικίνδυνα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού μας, «βάζει το λιθαράκι» της για πόνο, δυστυχία και προσφυγιά”.

Από την Ευανθία Ματθαίου, πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Καρλοβάσου, διαβάστηκε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Το αγόρι και η πόρτα”.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Καρλοβάσου. Σύμφωνα με το ΕΚΣ, “τα συνθήματα που έδωσαν τον παλμό της μέρας ήταν «Του Πολυτεχνείου ο αγώνας ζει, μας δείχνει το δρόμο για την ανατροπή», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» αλλά και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές για να κλιμακώσουν τον αγώνα, να οργανώσουν τη μάχη της επόμενης μέρας που θα βάζει στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων, της καταστολής, της προσφυγιάς”.

Φωτογραφίες: ΕΚΣ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!