Φωτογραφία του Μανώλη Ζάννη

Με μια λαμπρή παρέλαση και παραδοσιακούς χορούς στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας του νησιού, η Σάμος πανηγύρισε την Κυριακή την 110η επέτειο της Ένωσής της με την Ελλάδα!

Είχε προηγηθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσεβίου, και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Θεμιστοκλή Σοφούλη στην παραλιακή οδό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, η αντιπεριφερειάρχης για θέματα ανάδειξης και προώθησης προϊόντων Βορείου Αιγαίου, Άννη Ανδρεάδου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο διοικητής της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Νικόλαος Λαμπιδώνης, αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

Από εδώ, από την όμορφη Σάμο, πανηγυρίσαμε σήμερα για την Ένωση, τιμήσαμε όσους αγωνίστηκαν για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία. Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας αλλά και φιλίας, στέλνουμε όμως ταυτόχρονα μήνυμα ισχύος, εγρήγορσης και πάνω και περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο διευκρινίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μέχρι τον κάθε οπλίτη, αντιλαμβανόμαστε την κάθε νήσο μας, την κάθε μικρόνησο και την κάθε βραχονησίδα ως μια ξεχωριστή Πατρίδα. Είμαστε νηφάλιοι, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε ισχυροί, έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Πατρίδα. Χρόνια Πολλά“.

Στην παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο συμμετείχαν μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Οδηγοί, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου “Ο Καπετάν Λαχανάς”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος” και άλλων συλλόγων με τοπικές ενδυμασίες, Εθελοντριών Αδελφών του Ε.Ε.Σ. και τμημάτων του Στρατού Ξηράς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων του νησιού στην παραλιακή οδό.

Δείτε παρακάτω βίντεο και άλμπουμ με δεκάδες φωτογραφίες από την επίσημη δοξολογία, την κατάθεση στεφάνων, την παρέλαση και τους χορούς στην παραλιακή λεωφόρο Θεμιστοκλή Σοφούλη της πόλης της Σάμου!

Το μήνυμα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη για την 110η επέτειο από την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα:

Με λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις και παρέλαση η Σάμος εορτάζει σήμερα Κυριακή 13/11/2022 την Επέτειο της Ένωσή της με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου του 1912.

Η κήρυξη της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα , πραγματοποιήθηκε από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, μπροστά σε πλήθος κόσμου στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη πόλη της Σάμου και έστειλε το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης στον Ελ. Βενιζέλο.

Στη Σάμο δημιουργείται προσωρινή Κυβέρνηση με πρόεδρο τον Σοφούλη μέχρι τις 2 Μαρτίου του 1913 που η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει στη Σάμο το θωρηκτό «Σπέτσαι» και το εμπορικό «Θεσσαλία» τα οποία αποβίβασαν δύο λόχους Ελληνικού Στρατού που έγινε δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τους Σαμιώτες.

Η ενσωμάτωση της Σάμου με την Ελλάδα ήταν πλέον πραγματικότητα.

Η Σάμος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον Οθωμανό κατακτητή.

Οι Σαμιώτες δεν δέχθηκαν ποτέ να εγκαταλείψουν τη θρησκεία, τα ήθη και τα Ελληνικά έθιμα και συνέχισαν τους αγώνες για την ελευθερία τους μέχρι την οριστική Ένωσή με την Ελλάδα.

Η Ιστορία που έγραψε το αδούλωτο πνεύμα τους, της αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού και των συνεχών αγώνων, δεν εξάντλησαν τη δύναμη της γενναίας ψυχής του Σαμιώτικου λαού, την αγάπη του για την ελευθερία και την ένωση με την πατρίδα, όσος χρόνος και αν απαιτήθηκε.

Γι αυτό και αποτελούν παράδειγμα επιμονής και πίστις στον εθνικό αγώνα και τα δίκαια της Ελληνικής φυλής.

Χρόνια πολλά στην ελεύθερη Σάμο.

Χρόνια πολλά στα Νησιά μας.

Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο“.

Το μήνυμα του Μιχάλη Αγγελοπούλου, Προέδρου Ε.Σ. ΙΤΑ και πρώην δημάρχου Σάμου:

Ημέρα με τη δική της, σπουδαία σημασία, για τη Σάμο, τον ελληνισμό και τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας είναι, πάντοτε, η 11η Νοεμβρίου, που σηματοδοτεί την Ένωση του νησιού μας με την Ελλάδα μετά από μια σκληρή, ανένδοτη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια, κυρίως υπό την καθοδήγηση του εμβληματικού Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Εκείνη τη σημαδιακή ημέρα, πριν 110 χρόνια, η χώρα μας δε μεγάλωσε απλώς σε έκταση.

Ούτε πρόσθεσε, απλώς, ένα ακόμη προπύργιο αυθεντικής ελληνικής συνείδησης στον κρίσιμο αυτό χώρο.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1912, η Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα ή, μάλλον, η επανένωση για την ακρίβεια, σφράγισε και πάλι, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, μια πολιτιστική, πολιτισμική και ιστορική συνέχεια δεκάδων αιώνων, σ’ ένα σημείο του Αιγαίου που μόνον οι Έλληνες δικαιούνται να ονομάζουν “γαλάζια πατρίδα” τους.

Η περίοδος εκείνη αναδεικνύει δεκάδες χρήσιμες και εξαιρετικά διδακτικές προσωπικές και συλλογικές , όπως, επίσης και πολλές πολιτικές, αλλά και διπλωματικές ιστορίες, που δεν πρέπει να σβήσουν από τη μνήμη μας.

Είναι ιστορίες-φάρος για το τι -και πώς ακριβώς – μπορεί να επιτύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος και αφοσιωμένος σ’ έναν κοινό στόχο.

Για το πόσα και τι μεγέθους και δυσκολίας εμπόδια μπορεί να ξεπεράσει, όταν συνταχθεί με σύμπνοια και διάθεση πραγματικής συνεργασίας σ’ ένα σκοπό υψηλό και ιερό, όχι μόνο με τη στενή, αλλά με την ευρύτερη έννοια της λέξης.

Στις ταραγμένες μέρες μας και σ’ ένα Βορειοανατολικό Αιγαίο που, κυρίως από την εποχή της μεγάλης προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και μετά, αντιμετωπίζει πολύ κρίσιμα ζητήματα σε πολλά επίπεδα, μια μέρα όπως η σημερινή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό και σημασία.

Οι προκλήσεις των καιρών μας είναι πολλές, πολυεπίπεδες και περίπλοκες, ειδικά για τη Σάμο και τα υπόλοιπα ακριτικά νησιά μας.

Η αντιμετώπισή τους δε μπορεί να αφορά πρόχειρες και μονοσήμαντες αναγνώσεις των γεγονότων.

Το παράδειγμα που πριν από 110 χρόνια έδωσε λαός και κλήρος της Σάμου υπό την ηγεσία ενός πεφωτισμένου πολιτικού άντρα όπως ο Σοφούλης, που έβαλε το συλλογικό καλό πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη και φιλοδοξία, είναι ζωντανό και πολύ δυνατό!

Και ως ηθικό παράδειγμα και πολιτικό μήνυμα, αλλά και ως οδικός χάρτης για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων που έμοιαζαν ως και αξεπέραστες.

Η σημερινή μέρα είναι, έτσι, ημέρα υπερηφάνειας και χαράς, αλλά, επίσης και αφορμή για σοβαρό στοχασμό και περισυλλογή.

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της Ιστορίας είναι ότι κάνει το χθες χρήσιμο για το σήμερα και, πολύ περισσότερο, το αύριο.

Και η 11η Νοεμβρίου του 1912 αποτελεί ένα λαμπρό, πολύ χαρακτηριστικό, αλλά και πολύ ξεχωριστό τέτοιο παράδειγμα“.

Πηγές βίντεο: Κανάλι YouTube “Μικρές Διαδρομές Σάμου” – Άρης Κωνσταντάρας, Κανάλι YouTube “Michali’s Films”, Σελίδα facebook Βασίλης Μπαρέκος.

Πήγες φωτογραφιών: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Σελίδα facebook Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου Σάμου “Ο Λυκούργος” και σελίδες facebook Μανώλη Ζάννη, Χρήστου Βασιλάκου, Παναγιώτη Κυπριανού, Στέλιου Δεμερτζή.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!