fbpx

Νοσοκομείο Σάμου: Απεργία & συγκέντρωση την Πέμπτη 20/10

Στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “Άγιος Παντελεήμων”. Το ΔΣ του συλλόγου τους οργανώνει την ίδια ημέρα και συγκέντρωση στις 10:00 στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει, “η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική στον χώρο της Υγείας. Τρία χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει «πρόσθετα μέτρα» για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν «προσθέτουν προσωπικό». Αντί να μονιμοποιηθούν, ξανά – «προσλαμβάνονται» οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις, ενώ δεν αντικαθιστούνται αυτοί που συνταξιοδοτούνται και παραιτούνται, «προσλαμβάνονται» συνταξιούχοι γιατροί με μπλοκάκι. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις ιατρών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νησί σε νησί. Οι 3.720 θέσεις μονίμων νοσηλευτών που προκηρύχτηκαν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων. Κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές παραμένουν υποστελεχωμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και ασθενείς.

Με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιούνται υποβιβαζόμενοι σε βοηθούς θαλάμου. Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ζητήσαμε και αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας την ανάκληση του εν λόγω καθηκοντολογίου, την έκδοση νέου που θα περιλαμβάνει ως καθήκοντα τις νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στις σχολές, τη θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου με διακριτά καθήκοντα και τη διέξοδο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν Υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας, όσο και των ασθενών μας.

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των γονιών μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας δεν πρόκειται να γίνουμε!

Το πρόσφατο παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» δείχνει τον δρόμο. Οι συνάδελφοί μας ξεσηκώθηκαν, απέργησαν μαζικά, οργάνωσαν κοινές κινητοποιήσεις με το «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» και το «Παίδων Πεντέλης», με αποτέλεσμα να στριμώξουν κυβέρνηση και διοικήσεις και να επιβάλουν μόνιμες προσλήψεις.

Είναι απάντηση σε όσους καλλιεργούν τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων για να καλλιεργήσουν στάση αναμονής και ανοχής.

Καλούμε όσους συναδέλφους αμφιβάλλουν για τη δύναμη που έχουμε αν ξεσηκωθούμε να αναρωτηθούν: Αν οι αγώνες μας δεν τους φοβίζουν, γιατί ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός; Γιατί σέρνουν στα δικαστήρια όποιον αγωνίζεται; Γιατί έχουμε ρεκόρ ποινικοποιήσεων των αγώνων;

Διεκδικούμε:

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Άρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς.

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Ενίσχυση της ΠΦΥ.

Αύξηση μισθών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού”.

Το ΕΚΣ

Στηρίζει την 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20/10 το Εργατικό Κέντρο Σάμου, που “ενώνει τη φωνή του” με τους υγειονομικούς πανελλαδικά, αλλά και στη Σάμο και την Ικαρία.

Όπως αναφέρει, “στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πάλης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, το ΕΚΑΒ.

Δεν αντέχουμε άλλο την υποβάθμιση και την υποστελέχωση των δημόσιων ιατρικών δομών ειδικά στα νησιά μας που θα έπρεπε να υπάρχουν πρότυπες μονάδες Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκές προσωπικό. Αντ’ αυτού τρέμουμε μη μας συμβεί κάτι και περιμένουμε για ώρα το ΕΚΑΒ, υπάρχει έλλειψη ειδικότητας για την πάθησή μας, πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας σε ιδιώτες για βασικές εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια ή ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Το ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι και στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Δεν αποτελεί «απόνερα της πανδημίας» το γεγονός ότι 3000 παιδάκια είναι σε αναμονή στο Παίδων Αγία Σοφία ακόμα και για σοβαρά χειρουργεία. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ώστε να ωθούνται οι οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά από τους μεγάλους μεγαλοκλινικάρχες της υγείας. Παίρνουμε όμως, παράλληλα, θάρρος από τη νίκη των εργαζομένων στο Παίδων Αγία Σοφία, οι οποίοι με τις μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις τους κατόρθωσαν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας!

Υπάρχει ελπίδα λοιπόν και οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα! Αν δεν το υπολόγιζαν αυτό οι κυβερνήσεις δε θα επιστράτευαν την τρομοκρατία και την καταστολή. Δε θα κυνηγούσαν τους συνδικαλιστές, δε θα τους έσερναν στα δικαστήρια επειδή αγωνίζονται.

Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας με τους υγειονομικούς και διεκδικούμε:

Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένη ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες (πχ μαγνητικό).

Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλεια καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς”.

Το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου

Ψήφισμα για την απεργία των υγειονομικών εξέδωσε το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, που αναφέρει:

“Οι συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε στη Γενική Συνέλευση τη Τρίτη 18/10/2022, συζητήσαμε και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία τους την Πέμπτη 20/10/22.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Λέμε φτάνει πια.

Θέλουμε πραγματικά Δωρεάν και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θέλουμε να είμαστε βορά των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Έχουμε κοινά αιτήματα.

Διεκδικούμε

Πραγματικά Δωρεάν και Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, στα νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στα αγροτικά και περιφερειακά Ιατρεία.

Να αγοραστεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός για να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις στο Νοσοκομείο και στα Κ.Υ. Αγορά μαγνητικού τομογράφου εδώ και τώρα.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που δεν καλύπτει τα έξοδα των νοσηλευομένων ασθενών, όπως ορίζει ο νόμος, όταν μετακινούνται για ιατρικές εξετάσεις σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά εξεταστήρια.

Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ όλων των εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε μη συμβεβλημένα ιατρεία, για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ.

Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ.

Ενίσχυση της «Βοήθειας στο Σπίτι»’ και μονιμοποίηση του προσωπικού. Ένταξή τους στη ΠΦΥ του ΕΣΥ”.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Σε δήλωσή του για την 24ωρη πανυγειονομική απεργία ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, σημειώνει πως η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ), που πραγματοποιούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου απεργιακή κινητοποίηση στην περιφέρεια με βασικό αίτημα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, δικαιούται τη στήριξη και τη συστράτευση όλων μας.

Στη χώρα έχουμε υγειονομική φτώχεια για το 1/3 του πληθυσμού. Οι δομές υγείας στα νησιά μας αντιμετωπίζουν κρίση στελέχωσης, αδυνατώντας σε πολλές περιπτώσεις να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα σε κατοίκους και επισκέπτες. Οι απώλειες του προσωπικού που συνταξιοδοτείται, παραιτείται ή τίθεται σε αναστολή εργασίας δεν αναπληρώνονται ή καθυστερούν χαρακτηριστικά (Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας). Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο όριο της λειτουργικής του κατάρρευσης, στηριζόμενο στην αφοσίωση και την αυταπάρνηση των ανθρώπων του. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με τους μνημονιακούς Οργανισμούς του 2012 και τις συρρικνωμένες οργανικές θέσεις, με συνέπεια μονές ειδικότητες και καμία προοπτική για ενδυνάμωση υφιστάμενων ή ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, παρόλο που δεν υπάρχουν θεσμικοί ή δημοσιονομικοί περιορισμοί τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η απάντηση της κυβέρνησης, αντί για ένα γενναίο πακέτο στήριξης του ΕΣΥ, είναι η επικείμενη νομοθέτηση της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών των νοσοκομείων και η εξώθησή τους στην παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, επιστρέφοντας το σύστημα υγείας 50 χρόνια πίσω, όταν για να έχεις πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα έπρεπε να πληρώσεις ή να μεσολαβήσει ο βουλευτής ή ο τοπικός κομματάρχης.

Σε αυτή την κατάσταση, αλλά και απέναντι στο εξελισσόμενο σχέδιο της κυβέρνησης, απαιτείται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει:

1. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία.

2. Εφαρμογή της ρήτρας αυτόματης αναπλήρωσης των κενούμενων θέσεων. Για κάθε υγειονομικό που αποχωρεί, έναν χρόνο πριν θα προκηρύσσεται η θέση του.

3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και αρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς.

4. Υλοποίηση ενός σχεδίου επιπλέον 15.500 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

5. Θεσμοθέτηση εισαγωγικού μισθού για νεοδιόριστο γιατρό 2.000€, με αναλογική αύξηση στις άλλες βαθμίδες και στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

6. Ειδικό πλαίσιο κινήτρων (οικονομικών, στεγαστικών, διοικητικών, επιστημονικών) για κάλυψη θέσεων γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με ενιαίο και ισότιμο τρόπο. Με ευθύνη και δαπάνη της κεντρικής κυβέρνησης και όχι πετώντας το μπαλάκι στην διαφορετικών δυνατοτήτων ανά περιοχή Αυτοδιοικητική Αρχή.

7. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού.

8. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών από το ΕΣΥ στην φυσική ιατρική και αποκατάσταση, στην γηριατρική φροντίδα, κατ’ οίκον φροντίδα, στην ειδική αγωγή και φροντίδα, στη σχολική υγεία.

9. Υλικοτεχνική αναβάθμιση (κτήρια και εξοπλισμός) των δομών υγείας αξιοποιώντας τον «Φιλόδημο» για την Υγεία.

10. Στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, θεσμοθέτηση της θετικής διάκρισης για τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών, με κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ των υπηρεσιών που δεν παρέχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οφείλουμε να να δεσμευτούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, τις εκπροσωπήσεις τους, την αυτοδιοίκηση να αγωνιστούν προς την ίδια κατεύθυνση με συνέχεια και συνέπεια, στο πλάι των ανθρώπων του ΕΣΥ, που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Τώρα είναι η δική μας σειρά να δείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό και την αναγνώριση στην προσπάθειά τους”.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!