Μία ομαδική ξενάγηση στο κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο με ξεναγό την Ειρήνη Χαραλαμπάκη διοργάνωσε την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου Σάμου “Ο Λυκούργος”, στο πλαίσιο της σειράς δράσεων και εκδηλώσεων του Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια” με τίτλο “Ο τόπος στον χρόνο”.

Δείτε στο παρακάτω άλμπουμ χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την κυριακάτικη ξενάγηση!

Λίγα λόγια για το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη

Ο πύργος κτίστηκε από τον Λυκούργο Λογοθέτη, αρχηγό της επαναστατημένης Σάμου, στη θέση ενός από τους πύργους του προϋπάρχοντος Βυζαντινού κάστρου του Πυθαγορείου .

Το Βυζαντινό κάστρο είχε κτιστεί στη θέση του αρχαίου κάστρου της Σάμου στα τέλη του 7ου αιώνα, εποχή έξαρσης της πειρατείας στο Αιγαίο.

Εγκαταλείφθηκε το 1475 μετά την κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς.

Το παλιό κάστρο ξαναζωντάνεψε όταν ο Λυκούργος Λογοθέτης ανέλαβε να οχυρώσει ξανά το λόφο του Κάστρου, προσπάθεια που ξεκίνησε το 1824 και ολοκληρώθηκε το 1827 με τη συνδρομή όλων των Σαμίων.

Ο πύργος ήταν το διοικητικό κέντρο του νησιού και το αρχοντικό του Λογοθέτη.

Ο Πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί πλέον ως επισκέψιμο μνημείο και αρχαιολογικό μουσείο.

* Το Φεστιβάλ “Ηραία Πυθαγόρεια” συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Ανατολικής Σάμου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σάμου και την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου Σάμου “Ο Λυκούργος”.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!