Το κτίριο του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, και τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη.

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ακόμη ο πρώην νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, αλλά και οι πρώην αντιπεριφερειάρχες, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, και Νίκος Κατρακάζος, οι οποίοι συνέβαλαν ο καθένας από την πλευρά του ώστε να περάσει από το όραμα στην πράξη η δημιουργία ενός πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου στο Νομό της Σάμου.

Παρευρέθηκε επίσης πλήθος πολιτών που ξεναγήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, παραστάσεων, χορού, τις αίθουσες για μαθήματα ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς διαθέτει σκοτεινό θάλαμο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Πρόσφατα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ως προς τη χρήση του κτιρίου με τον Δήμο Αν. Σάμου να ζητά την συνδιαχείριση με την Περιφερειακή Ενότητα ώστε να καλύπτονται τα έξοδα και να μη παραχωρηθεί στο Ινστιτούτο Μακροζωίας η σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, για να εξευρεθούν πόροι για την συντήρηση του.

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τόνισε ότι το κτίριο ανήκει στο Σαμιακό Λαό και στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Σάμο θα αποφασιστεί ο τρόπος χρήσης και συντήρησης του λέγοντας ότι “οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα έχουν τη θέση που τους ανήκει”.

Οι διαδικασίες για την παραχώρηση του παλιού Καπνοκοπτηρίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου ξεκίνησαν το 2003 και επικαιροποιήθηκε το 2010. Ακολούθησε η εκπόνηση της μελέτης του έργου από την ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Γιάννη Κίζη, σε συνεργασία της Ν.Α Σάμου με τον ΕΟΤ, η αίτηση της Ν.Α. Σάμου για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (Ε.Π.ΑΕ.) , η απόφαση ένταξής του (27/6/2012) και τελικά η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και της Αντιπεριφέρειας Σάμου (16/4/2013) για την υλοποίηση του που ολοκληρώθηκε το 2022.

Πηγή: ErtNews.gr

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για το Επικούρειο

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από συνεχείς παλινωδίες της Περιφερειακής αρχής, σε σχέση με τη διαχείριση και τη χρήση του, εγκαινιάζεται το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο σε ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο ιστορικά έχει μια πολυποίκιλη διαδρομή.

Χτίστηκε και λειτούργησε ως παραγωγική μονάδα (Καπνοκοπτήριο), στέγασε στην πορεία κρατικές υπηρεσίες – σύμβολα καταπίεσης και καταδυνάστευσης του λαού, όπως η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής Σάμου, έγινε τόπος κράτησης και βασανιστηρίων λαϊκών αγωνιστών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο δεν το αξιοποίησε ποτέ και επιστράφηκε στο δήμο Βαθέος.

Σ’ αυτό βρήκε στέγη για πολλά χρόνια η ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και στεγάστηκαν, με ένα ιδιότυπο καθεστώς, φορείς όπως η Θεατρική Ομάδα Σάμου, η Κινηματογραφική Λέσχη, το περιοδικό «Απόπλους», το Λύκειο Ελληνίδων κ.ά , ενώ διεκδικούσαν την στέγασή τους και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

Οι διαδικασίες ανακαίνισής του ξεκίνησαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου με σαφή απόφαση να στεγάσει τους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της πόλης και της περιοχής και τη δραστηριότητά τους και ολοκληρώθηκαν από την Περιφερειακή Διοίκηση Β. Αιγαίου.

Η αρχική απόπειρα της Περιφερειακής αρχής να παραχωρήσει τη χρήση του σε ιδιωτικό ίδρυμα αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στη κινητοποίηση των φορέων που δικαιωματικά διεκδικούν την στέγασή τους εκεί.

Με αφορμή τα εγκαίνιά του, η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι απαιτούμε:

– Τη λειτουργία του Επικούρειου ως πολιτιστικό κέντρο και μόνο, ανοιχτό στο λαό που θα στεγάσει εντελώς δωρεάν όλους τους φορείς του πολιτισμού του τόπου μας, οι οποίοι είναι αρκετοί με μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά στην τοπική κοινωνία.

– Η διαχείριση και η απρόσκοπτη λειτουργία του να χρηματοδοτείται επαρκώς και αποκλειστικά από το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία.

– Να αποκλειστεί κάθε εμπλοκή χορηγών, ιδιωτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ κλπ, τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στη λειτουργία του.

Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα δρα ανεμπόδιστα για την ανάπτυξη του πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Ο λαός της Σάμου το δικαιούται“.

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!