fbpx

Στη Βουλή “η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση υπηρεσιών” του Νοσοκομείου Σάμου

Το θέμα της “εγκατάλειψης του νοσοκομείου της Σάμου και τις υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας του νησιού” αναδεικνύουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ο βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης υγείας Γιώργος Φραγγίδης, μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής Γιώργο Μουλκιώτη και Α. Πουλά.

Ειδικότερα, με ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνουν και ρωτούν τα εξής:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Θέμα: «Σε εγκατάλειψη το νοσοκομείο Σάμου, υποβαθμισμένες οι υπηρεσίες υγείας του νησιού»

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το μοναδικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών νησιών (Ικαρία, Φούρνους και Αγαθονήσι), τους επισκέπτες, μετανάστες και τουρίστες, βρίσκεται στη χείριστη κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί αποκλειστικά με ευθύνη της Πολιτείας, δεδομένου ότι το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί και αδυνατεί να ανταπεξέλθει με συνέπεια και σταθερότητα, στις απαιτήσεις της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Το θέμα του νοσοκομείου και της κατάστασης της υγείας στο νησί αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των αρμόδιων φορέων και των θεσμικών οργάνων του νησιού, αφού προηγουμένως υπήρξε ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου, τον Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Υγείας.

Από την ενημέρωση και τις συζητήσεις προέκυψε ότι λόγοι που ευθύνονται για την κατάσταση του νοσοκομείου είναι οι εξής:

Α) Το Νοσοκομείο αδυνατεί να λειτουργήσει εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επί συνόλου 70 οργανικών θέσεων ιατρών, υπάρχουν 38 κενές οργανικές θέσεις. Με πάγιο αίτημα την άμεση προκήρυξη 12 θέσεων, απολύτως αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, το αρμόδιο Υπουργείο ενέκρινε μόνο τέσσερις (4), γεγονός το οποίο αυτόματα σημαίνει υποστελέχωση και γενική υποβάθμιση.

Β) Ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου (ιατροτεχνολογικός και ηλεκτρομηχανολογικός) είναι πεπαλαιωμένος και ακατάλληλος. Ενδεικτικά η θερμοκρασία στο χώρο των χειρουργείων κατά τους θερινούς μήνες είναι 25 – 27ο, με αποτέλεσμα ο χώρος να καθίσταται επισφαλής.

Γ) Χαμηλή αποδοτικότητα των πόρων και ανορθολογική κατανομή τους καθώς και ελλιπής σχεδιασμός της διοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Θα προχωρήσετε σε άμεση προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση και ενίσχυση ιατρών κάθε ειδικότητας στο Νοσοκομείο της Σάμου;

2)Σκοπεύετε να δώσετε επιπλέον οικονομικά και άλλα κίνητρα για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών στις άγονες περιοχές;

3) Θα δοθεί από το Υπουργείο Υγείας χρηματοδότηση για την ανακαίνιση τμημάτων του νοσοκομείου τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση, για τη συντήρηση του κτιρίου και την ανανέωση του εξοπλισμού;

4) Θα καλύψετε τις ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) και των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) του νησιού;

5) Θα φροντίσετε για την επίλυση του προβλήματος εξεύρεσης μόνιμου και κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει τα οχήματα και τους διασώστες του ΕΚΑΒ;

6) Θα προχωρήσει το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας Σάμου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2019 (δεν υπάρχει Οργανισμός);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς”.

ΚΚΕ Σάμου: “Κάλπικη η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα υγείας στο νησί”

Την ίδια ώρα, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ επισημαίνει πως “τις τελευταίες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κυρίως μέσω του βουλευτή του νομού, αντιπαρατίθενται για την κατάσταση της υγείας στο νησί και πιο ειδικά του νοσοκομείου.

Η αντιπαράθεση είναι υποκριτική και κάλπικη. Γιατί και οι δυο κρύβουν το κύριο: ποιες είναι οι ανάγκες του λαού του νησιού στην υγεία και αν με τις πολιτικές τους αυτές καλύπτονται σήμερα ή αν έστω καλύπτονταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δυο αραδιάζουν στοιχεία, αλλά κρύβουν:

– Ότι το νοσοκομείο εδώ και χρόνια έχει τεράστια κενά, άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα. Και μάλιστα αναφερόμαστε σε κενά με βάση το ξεπερασμένο οργανόγραμμα που υπάρχει. Κανείς τους δεν παίρνει θέση υπέρ της άποψης ότι πρέπει στο νοσοκομείο να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες σε επάρκεια, για να μην εξοντώνεται και από την εντατικοποίηση το προσωπικό, σε βάρος της υγείας του λαού.

– Ότι δεν υπάρχει στην ουσία για μεγάλο κομμάτι του νησιού ΠΦΥ. Και αυτό συνδέεται με την υποχρηματοδότηση στην υγεία, που κρατά εδώ και πολλά χρόνια.

– Ότι οι Σαμιώτες εδώ και χρόνια πάνε συχνά με πανάκριβα εισιτήρια στην Αθήνα για μια σειρά ιατρικές πράξεις, ακόμα και απλές.

Ανεξάρτητα από τους καυγάδες και τους τόνους η ταύτισή τους σε κρίσιμα ζητήματα δεν κρύβεται. Συγκεκριμένα:

– Συμφωνούν ότι η υγεία είναι εμπόρευμα, διαφωνούν με την κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ ότι η υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

– Και οι δυο δέχονται τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτική που αντικειμενικά υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, για να έχουν περιθώριο δράσης και κέρδους οι καπιταλιστές επιχειρηματίες της υγείας. Το πόσο συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας το είδαμε και στην πανδημία: χρηματοδοτήθηκε αδρά, «κονόμησε» από τα τεστ και δεν στήριξε το τιτάνιο έργο των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων.

– Και οι δυο συμφωνούν με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων: θυμίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το πρώτο νοσοκομείο ΑΕ στη Σαντορίνη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ λέει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι ο δήμος μπορεί να στηρίξει και αυτός οικονομικά το νοσοκομείο, δηλαδή απαλλαγή του κεντρικού κράτους από τις ευθύνες του.

Και επειδή η πανδημία είναι ακόμα εδώ, για να δούμε πόσο … αγεφύρωτες είναι οι διαφορές τους θυμίζουμε δυο απλά στιγμιότυπα:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναγορεύσει ως μόνο όπλο την ατομική ευθύνη και άφηνε τα νοσοκομεία αθωράκιστα, σήμαινε σιωπητήριο λέγοντας «θα λογαριαστούμε μετά» δίνοντας πίστωση χρόνου σε μια βάρβαρη κυβερνητική πολιτική.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε κοινό υπουργό υγείας!!!!!!!

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να δώσει μάχη μαζί με τους υγειονομικούς, συσπειρωμένος στα σωματεία του και στους άλλους μαζικούς φορείς για το δικαίωμά του στην υγεία, έχοντας ως αποκλειστικό κριτήριο, όχι τις αντοχές της οικονομίας (δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου), αλλά τις πραγματικές του ανάγκες.

Άλλωστε ο λαός μας παράγει τον πλούτο της χώρας και δικαιούται να τον απολαμβάνει.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η πολιτική των μπαλωμάτων.

– Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που σήμερα είναι ανύπαρκτη.

Υγ. σε σχέση με τις ευθύνες των δήμων να πούμε το εξής: η υγεία του λαού δεν είναι μόνο το να έχει γιατρό για όταν αρρωστήσει, είναι και η πρόληψη. Πχ για την υγεία των παιδιών μας οι δημοτικές αρχές έχουν συμβιβαστεί με τις λίγες καθαρίστριες που δε φτάνουν για τα σχολεία. Επομένως, πέρα από ότι προέρχονται από κόμματα που έχουν αντιδραστικές πολιτικές για την υγεία, έχουν και επί του πρακτέου λερωμένη τη φωλιά τους”.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!