Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και προβολής, τόσο του περιεχομένου της βιβλιοθήκης (κατάλογος), όσο και του ψηφιακού ιστορικού υλικού που διαθέτει και περιλαμβάνει τοπικές εφημερίδες από το 1950 ως σήμερα, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει πρόσφατα η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα η Βιβλιοθήκη αναβάθμισε το συμβατικό εξοπλισμό της με server υψηλών προδιαγραφών και περιφερειακές μονάδες, και εφήρμοσε σύστημα σήμανσης και ασφάλειας του υλικού, βασισμένο σε τεχνολογία RFiD.

Το σύνολο του έργου υλοποιήθηκε από την ELiDOC (ανάδοχος Δημόσιου Διαγωνισμού) και βασίστηκε στις δυνατότητες του Ολοκληρωμένου λογισμικού διαχείρισης βιβλιακού υλικού και ψηφιακών τεκμηρίων (VSmart, VSmart DAM και Iguana DAM), εξοπλισμό πληροφορικής Fujitsu και εξοπλισμό RFiD της Lyngsoe.

Έγινε μετάπτωση και διόρθωση/εμπλουτισμός των βιβλιογραφικών εγγραφών από το σύστημα ΑΒΕΚΤ 5.6 στο V-Smart, επεξεργασία και OCR των ψηφιακών αντιγράφων των τοπικών εφημερίδων και OCR αυτών, ενώ έγινε επιλεκτική αποδελτίωση άρθρων.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει σήμερα Κατάλογο βιβλιοθήκης για 22.000 περίπου τεκμήρια, και 48.000 περίπου εγγραφές περιγραφής του περιεχομένου των ψηφιακών εφημερίδων.

Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στο internet και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σ’ αυτό μέσω των δυνατοτήτων που εξασφαλίζει το Iguana DAM (αναζήτηση με βάση ευρετήρια, φασέτες, αναζήτηση στο πλήρες κείμενο αξιοποιώντας την OCR απόδοση του ψηφιακού περιεχομένου.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!