Μπαράζ δηλώσεων-ανακοινώσεων μετά την τελευταία συνεδρίαση (15/9) του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου με μοναδικό θέμα τη δημόσια Υγεία στο νησί.

Μετά τις αναφορές Κολλάρου, Τζίχα, Στάντζου, Στεφανάδη, την Τρίτη υπήρξε και συνέχεια στο θέμα.

Πιο αναλυτικά, τοποθετήθηκαν σχετικά:

* Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου:

“Δυστυχώς, η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα προβλήματα του νοσοκομείου που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, την Πέμπτη 15/09/20022, με ηχηρή την απουσία του αντιπεριφερειάρχη και του βουλευτή, αντί να αποτελέσει έναυσμα για δυναμική διεκδίκηση μέτρων στήριξης του νοσοκομείου, εξετράπη σε μια άγονη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. βουλευτή και της Δημοτικής αρχής.

Η αλήθεια είναι ότι, χειρών αδίκων ήρξατο ο κ. Στεφανάδης, ο οποίος, αντί να απολογηθεί για την απόλυτη αδιαφορία, που έχει δείξει για το νοσοκομείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ή τουλάχιστον να σιωπήσει, επέλεξε να επιτεθεί με δριμύτητα στη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στους προσκείμενους στη Ν.Δ αντιδημάρχους.

Θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο δύσκολα για το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού μας.

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια σοβαρή προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του νοσοκομείου Σάμου, η οποία υπό την εμπνευσμένη διοίκηση του κ. Λάζαρου Θεόφιλου, έδωσε απτά αποτελέσματα ( αύξηση των ειδικευμένων γιατρών από 28 σε 46, λειτουργία τμήματος ημερήσιας νοσηλείας/χημειοθεραπείας, αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 3 σε 6, εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου, καινούργιος κλίβανος αποστείρωσης, αποκατάσταση του κτιρίου στην παραλιακή, απομάκρυνση των εργολάβων κλπ).

Μετά το 2019, εγκαταλείφτηκε στη μοίρα του και μπήκε σε μια μακρόσυρτη πορεία φθοράς, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν, από τους συλλογικούς φορείς των υγειονομικών, με αναλυτικό και πειστικό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο. Η εγκατάλειψη του Ε Σ Υ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή ανεπάρκειας. Είναι κεντρική ιδεολογική και πολιτική επιλογή. Πρόκειται για μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία σιχαίνεται το δημόσιο και αποθεώνει το ιδιωτικό. Δεν θεωρεί την υγεία ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, η διασφάλιση του οποίου, σύμφωνα με το σύνταγμα, είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα, το οποίο πουλιέται και αγοράζεται με τους νόμους της αγοράς. Στηρίζει προκλητικά τους ιδιωτικούς ομίλους και απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην κορύφωση της πανδημίας, προτίμησε να αφήσει ανθρώπους να πεθάνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αντί να επιτάξει τις κενές κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Από αυτή την κυβέρνηση δεν περιμένουμε ευαισθησία για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μοναδική επιλογή είναι ο μαζικός επίμονος και ενωτικός αγώνας.

Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα και οι δύο δήμοι του νησιού, η περιφερειακή αρχή, ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να οργανώσει μια πάνδημη κινητοποίηση της κοινωνίας και να  αναγκάσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τη στήριξη του νοσοκομείου, που περιλαμβάνονται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”.

* Η ΝΟΔΕ ΝΔ Σάμου, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου σχετικά με το Νοσοκομείο:

“Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σάμου ή ζουν σε άλλη χώρα ή έστω σε άλλο νησί ή συνειδητά και βάναυσα προσβάλλουν τη μνήμη των πολιτών της Σάμου και του Νομού μας. Μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. Δυστυχώς όμως για αυτούς όλοι οι συμπολίτες μας θυμούνται την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου προ του 2019… όταν ασφυκτιούσε από την πίεση του μεταναστευτικού και την εξαθλίωση της κοινωνίας της Σάμου που η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την άθλια πολιτική της στο μεταναστευτικό και τα «ανοιχτά σύνορα» είχε καταφέρει. Οι πολίτες όμως θυμούνται, συγκρίνουν και με την ψήφο αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση που απέτυχε οικτρά σε κάθε τομέα και βέβαια στην Υγεία!

Η πολύ καθυστερημένη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία του Νοσοκομείου της Σάμου και η προσπάθεια απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του προσκρούσει στην πραγματικότητα. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με ασφάλεια. Αυτό δείχνουν σήμερα τα αδιάψευστα στοιχεία των αριθμών. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι είναι Νοσοκομείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή( Βόρεια Δωδεκάνησα ) σε ασθενείς με Κορωνοιό! Η Κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει έμπρακτα και συνεχώς το Νοσοκομείο και τις άλλες Μονάδες Υγείας του Νομού μας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τις εξαθλίωσε κυριολεκτικά! Όσον αφορά την θέση της ΝΔ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραπέμπουμε στα δεκάδες Νομοθετήματα βελτιωτικά του ΕΣΥ και κυρίως στην έμπρακτη οικονομική στήριξη και στελέχωση. Καλό είναι να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο πεδίο μικροπολιτικής και δημαγωγικής αντιπολίτευσης. Ας αφήσει την Υγεία. Εάν οι ενοχές του από την καταστροφική πολιτική τους στον τομέα αυτό δεν τους συγκρατούν, τουλάχιστον ας σκεφτούν τους συμπολίτες μας και ας μην προσπαθούν στον βωμό της ανακατάληψης της εξουσίας -που είναι πλέον για αυτούς όνειρο απατηλό – να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους στο Νοσοκομείο μας.

Ο Πρωθυπουργός μας στηρίζει με πράξεις την υγεία και όπως ανακοίνωσε στην ΔΕΘ από 1/1/2023 θα αναμορφωθεί το Ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (η αύξηση θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους) και ήδη έχουν δρομολογηθεί χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού με 14 θέσεις νοσηλευτών να προβλέπονται για το νοσοκομείο μας. Τέλος έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη τριών (3) μόνιμων ιατρών στις ειδικότητες του Καρδιολόγου, του Πνευμονολόγου και του Ορθοπεδικού.

Όσον αφορά στο έκτακτο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο που εξελίχθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό και μόνο τα λέει όλα! Οι συμπολίτες μάς κρίνουν όλους!”.

* Ο βουλευτής Χίου, αναπλ. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, που απάντησε στον Χρ. Στεφανάδη:

“Πλήρης η εγκατάλειψη του νοσοκομείου Σάμου με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ: 

Τα ζητήματα  σοβαρής υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στο νησί της Σάμου, αλλά και όλων των νησιών μας, τα έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

Τα έχουμε αναδείξει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και στον δημόσιο λόγο γενικότερα. Συχνές είναι οι επισκέψεις μας στο νοσοκομείο Σάμου, τις οποίες πραγματοποίησα ως βουλευτής, αλλά και μαζί με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό, όπως και με τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Σάμο.

Η εγκατάλειψη του νοσοκομείου Σάμου είναι πλήρης, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.

Οι πολίτες της Σάμου και των νησιών οφείλουν να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και να απομονώσουν όλους εκείνους που λειτουργούν ως εντελλόμενοι κομματάρχες και υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής.

Απογοητευτική και η στάση του τοπικού βουλευτή και συνάδελφου ιατρού κ. Στεφανάδη, ο οποίος διαπίστωσε με σχετικό δελτίο τύπου ότι η υγεία είναι σημαντικό θέμα και πως στη Σάμο έγινε σεισμός, βλέποντας παντού πολιτικούς υποκινητές. Συμφωνούμε κ. συνάδελφε. Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι άθλια· είναι τρισάθλια και στηρίζεται μόνο από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Και γι’ αυτήν την κατάσταση η κυβέρνησή σας δεν έκανε τίποτα!“.

* Ο βουλευτής Σάμου, Χρ. Στεφανάδης:

“Σχετικά με το Νοσοκομείο Σάμου και την ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου, συναδέλφου ιατρού κ. Α. Μιχαηλίδη, ο οποίος, αφού προφανώς έλυσε τα προβλήματα της Χίου, πολύ καθυστερημένα και με τουλάχιστον άκομψο τρόπο, χαρακτηρίζει την κατάσταση του Νοσοκομείου μας τρισάθλια!…

Μια μόνο απάντηση: ” Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί”…

Ας μην υποτιμά το επίπεδο της πρόσφατης μνήμης των συμπολιτών μας. Έχουν πολύ τραυματική εμπειρία από το επίπεδο λειτουργίας του Νοσοκομείου προ του 2019…”.​

* ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σάμου: “Υγεία, το υπέρτατο αγαθό”

“Η Υγεία είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Η έμπνευση και η υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως βασικού πυλώνα του Κράτους Πρόνοιας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., βασίστηκε σε ένα θεμελιώδες αξίωμα. Η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό όπου ο λαός πρέπει να έχει καθολική πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Η θέση και η στάση μας είναι διαχρονικά συνεπής, αγωνιζόμαστε για υψηλού επιπέδου Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με επαρκώς στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες δομές για όλο τον λαό.

Τα μεγάλα προβλήματα των δομών υγείας στο νησί μας τα βιώνουμε ως πολίτες καθημερινά. Περιγράφηκαν λεπτομερώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου από αυτούς που δίνουν την καθημερινή «μάχη» στην πρώτη γραμμή. Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά μας.

Η Δημόσια Υγεία δεν είναι και δε θα επιτρέψουμε να γίνει, πεδίο μικροκομματικών διαπληκτισμών. Ειδικά από μια Κυβέρνηση και από τους τοπικούς της εκπροσώπους, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στον νομό μας”.

* Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατ. Σάμου, που απάντησε στην ανακοίνωση του δήμου:

“Η δημοτική αρχή εξακολουθεί με νέα ανακοίνωση να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του δημάρχου να «πάμε όλοι μαζί» στον πρωθυπουργό, με ένα «κολοβό» διεκδικητικό πλαίσιο που δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου , του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου και των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, και αφήνει στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Τονίζουμε λοιπόν και πάλι: Οι διεκδικήσεις και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των άμεσα αρμόδιων φορέων, του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών και γενικότερα των εργαζομένων και του λαού, είναι αυτές που έχουν προτεραιότητα.

Φυσικά ο δήμος έχει δικαίωμα (αλλοίμονο!) να διεκδικεί εκ μέρους του λύσεις σε κάθε πρόβλημα (αυτό το υποστηρίζουμε πάντα), αλλά δεν μπορεί να εγείρει θέμα ενότητας και να θέλει να ηγηθεί του λαϊκού κινήματος, πολύ περισσότερο με την απαίτηση να γίνουν εκπτώσεις στο διεκδικητικό πλαίσιο. Ειδικότερα στις μέρες μας που δήμοι και περιφέρειες ( η πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση) έχουν  γίνει, δια νόμου, όργανα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Και θέλει «κότσια» να πάει κάποιος κόντρα σ’ αυτή την κατάσταση (μοναδικό – δυστυχώς- παράδειγμα ο δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Πάτρα, Κ. Πελετίδης).

Επιπλέον, η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Ανατολικής Σάμου δεν μπορεί, με αποκλειστικά δική της ευθύνη,  να εγγυηθεί ότι θα τηρήσει έστω τα όποια συμφωνημένα, διότι στηρίζει δημόσια και χωρίς καμιά επιφύλαξη την κυβερνητική πολιτική. Εξάλλου η περίπτωση της κατασκευής του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Προσφύγων και Μεταναστών όπου «άδειασε» τον Σαμιακό λαό διαπραγματευόμενη με την κυβέρνηση πίσω από την πλάτη του, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των έργων και ημερών της”.

* Το ΕΚΣ για την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

“Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του λαού για την υγεία είναι τα όσα ειπώθηκαν εισηγητικά και αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου που συνεδρίασε την Πέμπτη 15-09-2022.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου μέσω της προέδρου του Βάσως Βρυνιώτη, η οποία παρευρέθηκε με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από πρόσκληση, ανέφερε ότι τα αιτήματα και οι πρακτικές του Δημοτικού Συμβουλίου πατάνε σε δύο βάρκες, αφού δεν έχουν ουσιαστικές διεκδικήσεις και δεν καταδικάζουν την πολιτική που αφήνει το λαό μας χωρίς στελεχωμένα με προσωπικό και εξοπλισμό νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία.

Η υγεία και η περίθαλψή του θα χειροτερεύει όσο η πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) εξυπηρετεί τα κέρδη και αντιμετωπίζει την υγεία και το φάρμακο ως εμπόρευμα.

Όσες «επιστολές» και όσες «αποστολές» και αν στέλνουν στον πρωθυπουργό αν δεν υπερασπιστούμε και δεν παλέψουμε για ένα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, τότε κανένα πρόβλημά μας δεν πρόκειται να λυθεί. Θα εξακολουθούμε να μην έχουμε γιατρούς και μηχανήματα, να πεθαίνει κόσμος, να βάζει όποιος μπορεί και έχει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγεία του.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε την οργάνωση της δράσης, όπως άλλωστε κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς, συνολικά το λαό του νησιού μας για αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Διεκδικούμε:

Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα με βάση τις ανάγκες του λαού.

Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλεια καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Γενναία κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες πχ του χειμώνα για θέρμανση, που τόσο σχετίζεται με την υγεία των παιδιών μας κ.α.

Επισκευές όλων των σχολείων από το σεισμό, ανέγερση νέων όπου υπάρχει ανάγκη, σύγχρονα και ασφαλή κτήρια.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι με μόνιμο προσωπικό”.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!