Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης εικαστικών του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ “…της γης οι κολασμένοι”, που συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή” και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών όλων των ηλικιών, το εικαστικό δρώμενο “Η υπόσχεση του παιδιού”, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της συγγραφέως Έρης Ρίτσου.

Η πλατεία Πυθαγόρα γέμισε χαμόγελα, παιδικές φωνές και ζωγραφιές. Η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας του παραμυθιού “Η υπόσχεση του παιδιού”, το αφηγήθηκε στα παιδιά, δίνοντας το έναυσμα για να ζωγραφίσουν, μικροί – μεγάλοι για την Ειρήνη.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΥΕ, “λέξεις όπως μπράβο, ωραίο, όμορφο, συγχαρητήρια, ήταν αυτές που έκαναν τα παιδιά και τους γονείς να λάμπουν.

Η συλλειτουργία, η ομαδικότητα ήταν αυτονόητες για τα παιδιά. Στο τέλος του εικαστικού δρώμενου η βάση του αγάλματος του Λέοντα – αντίγραφο του Λέοντα της Χαιρώνειας – ντύθηκε συμβολικά από τα παιδιά με χάρτινα περιστέρια της Ειρήνης! Έτσι έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το φως στη ζωή οφείλει να νικήσει το σκοτάδι, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, χωρίς πολέμους, προσφυγιά και θάνατο!

Τα παιδιά στη Σάμο μέσα από το συγκεκριμένο εικαστικό δρώμενο απέδειξαν ότι η τέχνη είναι το απόλυτο θαύμα της ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου κι από το Βαθύ της Σάμου η τέχνη των παιδιών και των γονιών, των φίλων της Ειρήνης συντάχθηκε με τον κοινό αγώνα για την Ειρήνη, μαζί με τον λαό της γείτονας χώρας, δηλώνοντας πως οι δυο λαοί και τα παιδιά τους, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα! Αντίθετα, οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να αγωνιστούν ενάντια στην εμπλοκή των δυο χωρών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στο εθνικιστικό δηλητήριο, για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ του ελληνικού, του τουρκικού και όλων των λαών”.

Μαζί με τα παιδιά ζωγράφισαν οι εικαστικοί Τάκης Βαρελάς, Ιρφάν Ερτέλ κι ο κεραμίστας και μέλος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, Τίμος Χατζηλαγός. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε η Αργυρώ Στεφανάκη, πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μπουρχάν Αξακάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εικαστικών πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και θα διαρκέσει έως 24/9.

Δείτε στο παρακάτω άλμπουμ φωτογραφικά στιγμιότυπα από το εικαστικό αυτό δρώμενο:

Φωτογραφίες: ΕΕΔΥΕ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!