fbpx

Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο: Το συνέδριο “πυροδότησε” αντιπαράθεση

Ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου, στο Βαθύ, διατυπώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, Νίκος Ζάχαρης, με αφορμή και το συνέδριο που θα λάβει χώρα εκεί στο τέλος του μήνα.

Όπως εξηγεί, “εδώ και ενάμισι χρόνο ζητάμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη να γίνει συνάντηση εκπροσώπων της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Σάμου και πολιτιστικών φορέων για τη δημιουργία Φορέα Διοίκησης και Λειτουργίας του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου (με ένα βιώσιμο σχέδιο χρηματοοικονομικών πόρων-εσόδων και εξόδων του), ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σκοπούς και στόχους παραχώρησης, χρηματοδότησης, ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου.

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε ότι το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος (στο οποίο πρωταγωνιστεί ο βουλευτής Σάμου κ. Χρ. Στεφανάδης) θα πραγματοποιήσει Ιατρικό Συνέδριο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου στο Επικούρειο με θέμα «Γυναίκα-Υγεία-Μακροζωία» και εκτός των συμμετεχόντων ειδικών γιατρών θα προσκαλέσει και γυναίκες πολιτικούς: την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και τη βουλευτή Α’ Πειραιώς της Ν.Δ Νόνη Δούνια.

Παράλληλα διαβάζουμε στα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να υπάρχει ως θέμα «Έγκριση διάθεσης εξειδικευμένης πίστωσης για την κάλυψη των μετακινήσεων και της διαμονής σαράντα-εφτά (47) συμμετεχόντων στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Γυναίκα Υγεία Μακροζωία», που θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου στις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022, ύψους 29.845,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Τι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω:

Α) Είναι πολύ σημαντικό που διοργανώνεται στη Σάμο ένα Ιατρικό Συνέδριο.

Β) Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον βουλευτή Σάμου κ. Στεφανάδη, αλλά δυστυχώς, με δημόσιο χρήμα (της Περιφέρειας) αξιοποιεί ένα Ιατρικό Συνέδριο σε ακραιφνή προεκλογική σκοπιμότητα, όπως αποφαίνεται από τις προσκεκλημένες γυναίκες (κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ).

Γ) Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει καμία διάθεση συζήτησης για την από κοινού, με τον δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους, συλλειτουργία του Επικούρειου (όπως προαναφέραμε με τη δημιουργία ενός από κοινού πολιτιστικού φορέα), αλλά επιμένει στην παραχώρησή του στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία.

Δ) Καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι η Περιφέρεια δεν έχει χρήματα για τη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων του Επικούρειου, γι’ αυτό το παραχωρεί στο Ινστιτούτο για τη Μακροζωία, που θα αναλάμβανε τα λειτουργικά και λοιπά έξοδα.

Ε) Κανείς δεν υποστηρίζει ότι στους χώρους του Επικούρειου δεν θα έχει δραστηριότητες το Ινστιτούτο για τη Μακροζωία, όπως και κάθε άλλος φορέας με εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και τις επιστήμες.

Είναι υπόθεση της τοπικής κοινωνίας πολιτών και των εκπροσώπων της, όχι μόνο να βγάλει τα συμπεράσματά της, αλλά και να διεκδικήσει επιτέλους το στολίδι που ανακαινίσθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας, το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου να γίνει ο πολιτιστικός και πνευματικός πνεύμονας της Σάμου” δηλώνει ο κ. Ζάχαρης.

Τι απαντά ο βουλευτής

Σε απάντησή του, ο βουλευτής του Νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σημειώνει πως “το Επικούρειο Πολιτιστικό κέντρο είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με απόφασή της θα δοθεί στέγη και στο Ινστιτούτο”.

Σχετικά δε με το συνέδριο, υπογραμμίζει πως “είναι Πανελλήνιο Συνέδριο (το δεύτερο που οργανώνω στη Σάμο). Θα συμμετάσχουν 47 κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας (Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκοί κ.λ.π). Επιπλέον προσκλήθηκαν και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα ως ομιλητές, όχι για πολιτικές ομιλίες, αλλά επιστημονικές και κοινωνικές που έχουν άμεση σχέση με το θέμα του συνεδρίου.

Σχετικά με την παρατήρησή σας (και τη μομφή) ότι οι πολιτικοί αυτοί προέρχονται από τη ΝΔ, εδώ οι συντάκτες του Δελτίου τύπου βιάστηκαν…

Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι έχω οργανώσει εκατοντάδες επιστημονικά συνέδρια και ποτέ δεν έμπλεξα την πολιτική με την Επιστήμη.

Για την οργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, όσον αφορά την πρόσκληση μικρού αριθμού πολιτικών προσώπων, η πρώτη πρόσκληση έγινε στον αγαπητό Καθηγητή και πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Σεβαστάκη, ο οποίος δεν αποδέχθηκε (για προσωπικούς λόγους).

Την ίδια άρνηση είχα και από τον φίλο και συνάδελφο κ. Μ. Κάρλα. Ανάλογες αρνητικές απαντήσεις (για προσωπικούς λόγους) είχα από τη κ. Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) και την κ. Ν. Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν στην επιλογή πολιτικές προτιμήσεις…”.

Για την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας, τέλος, ο κ. Στεφανάδης επισημαίνει: “Γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια ενισχύει οικονομικά πολλές ανάλογες εκδηλώσεις και ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημά μας. Για την πληροφόρησή σας, το συνολικό κόστος του συνεδρίου είναι περίπου τριπλάσιο από το ποσό που ευγενώς διέθεσε η Περιφέρεια”.

Ο Μανώλης Κάρλας

“Ό,τι κερδίσαμε, το καταφέραμε με πάνδημη, κοινή και ενωτική προσπάθεια που κράτησε χρόνια. Γι’ αυτό και το Επικούρειο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο ανήκει δικαιωματικά και αποκλειστικά, κατά πλήρη νομή και κυριότητα, στην Κοινωνία των Πολιτών της Σάμου” δηλώνει από την πλευρά του ο πρώην Νομάρχης Σάμου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Κάρλας.

 

Related Articles

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

error: Content is protected !!