fbpx

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Σάμος τίμησε τη συνεργασία της με τη γαλλική αγορά οίνου!

Επίτιμος δημότης του δήμου Ανατολικής Σάμου ανακηρύχθηκε την Τετάρτη ο Jean Pierre Cayard, πρόεδρος του Γαλλικού Οινικού Ομίλου COFEPP, σε μια τελετή που διεξήχθη στον δημοτικό κήπο της πρωτεύουσας του νησιού.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Κολλάρο, επέδωσαν στο πλαίσιο της τελετής ειδική τιμητική πλακέτα στον Jean Pierre Cayard, παρουσία του δημάρχου Δυτικής Σάμου, Αλεξάνδρου Λυμπέρη, καθώς και εκπροσώπων των αρχών του τόπου.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΣ Σάμου, προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Cayard για την εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και στον μακροβιότερο μέχρι στιγμής πρ. πρόεδρο του ΕΟΣ Σάμου Ιωάννη Βογιατζή, με 53 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στο Συνεταιρισμό και 3 προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού ο κ. Cayard, μετά την εισήγηση του πρώην αντιδημάρχου Δήμου Σαμίων και πρώην προέδρου του ΕΟΣ Σάμου, Ιωάννη Βογιατζή και μετά από θετική παράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου αναφέρει για την ανακήρυξη του Jean Pierre Cayard σε επίτιμο δημότη τα εξής:

“Αποτελεί μια πράξη ευχαριστίας για την προσφορά και το έργο του στο νησί μας μέσω της πολυετούς και ζώσας οινικής συνεργασίας με τη Σάμο.

Μια τελετή ιδιαίτερης σημασίας που τονώνει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς μας, την Ελλάδα και την Γαλλία με διαχρονική σχέση αγάπης για καλλιτεχνική δημιουργία και πολιτική έμπνευση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΕΟΣΣ για τη συνεργασία, την κ. Μαίρη Μουζάκη για την πολύτιμη βοήθειά της στη μετάφραση και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση“.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣΣ) αναφέρει για την τελετή τα εξής:

Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, αποτελεί την επισφράγιση της πολυσήμαντης διασύνδεσης της γαλλικής οινικής αγοράς με το σαμιακό αμπελώνα.

Η ανακήρυξη του κ. Cayard ως επιτίμου δημότη από το Δήμο Ανατολικής Σάμου έγινε κατόπιν σχετικής προτάσεως που κατατέθηκε από τον πρ. πρόεδρο ΕΟΣ Σάμου Γιάννη Βογιατζή, την οποία και υποστήριξε ομόφωνα ο Συνεταιρισμός. Μέσω αυτής, αποδίδεται τιμή σε όλους, Έλληνες και Γάλλους, που έχτισαν και εδραίωσαν την ιστορική συνεργασία μεταξύ του παραγωγικού ιστού του νησιού μας και της Γαλλικής Οινικής αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Ιωάννης Σκούτας, τόνισε μεταξύ άλλων κατά την τελετή τα εξής:

“Ο ΕΟΣ Σάμου, παράγοντας κρασιά Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης, έχει αναπτύξει μέσα στο χρόνο ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο δίκτυο συνεργιών και δεσμών, ένα πολυεπίπεδο οικοδόμημα προστασίας. Από τη μια, στηρίζεται τους ανθρώπους που επενδύουν καθημερινά στην πατρογονική καλλιέργεια, αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα του «μοσχάτου Σάμου”.

Από την άλλη, σέβεται και εκτιμά τους ανθρώπους που, όπως ο κ. Cayard, αυτό το εξαιρετικό προιόν της Σάμου σε συνδυασμό με την καινοτομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις στρατηγικές στοχεύσεις αλλά και τις προωθητικές δράσεις που επιχειρούνται ανελλιπώς από το Συνεταιρισμό, έχει συντελέσει στο να καταξιωθεί το κρασί μας στην απαιτητική γαλλική αγορά, στον οινικό κόσμο διεθνώς, καθώς και στη συνείδηση των καταναλωτών! Αυτό, έχει δημιουργήσει μια σοβαρή οικονομική δύναμη ανάπτυξης για το νησί μας, που προδιαγράφει μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια και στο μέλλον…

Το κρασί της Σάμου έχει μια ιστορία ταυτισμένη με το ίδιο το νησί εδώ και αιώνες και η σύνδεσή του με τον οινικό κόσμο της Γαλλίας αποτελεί έναν ισχυρότατο παράγοντα ανάπτυξης με μακραίωνη διαδρομή. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο φιλέλληνας υπουργός Ζακ Λανγκ, είχε πει:

“… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…”

Δείτε στο παρακάτω άλμπουμ φωτογραφίες του δήμου Ανατολικής Σάμου από την τελετή ανακήρυξης του προέδρου του Γαλλικού Οινικού Ομίλου COFEPP, Jean Pierre Cayard, σε επίτιμο δημότη:

Στο επόμενο άλμπουμ μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες του ΕΟΣΣ από την ίδια τελετή!

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα στοιχεία του ΕΟΣΣ σχετικά με την εμπορική συσχέτιση της Σάμου με την γαλλική οινική αγορά

Η Γαλλία κατέχει επάξια την πρώτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή, ποιοτικά και ποσοτικά.

Παρά ταύτα, το κρασί της Σάμου είχε πάντα εξαγωγική σχέση με τη Γαλλία, κατά κύριο λόγο με το επιδόρπιο Μοσχάτο Σάμου, το επικαλούμενο «Ανθοσμίας Σάμου».

Μετά την επιδρομή της φυλλοξήρας στο γαλλικό αμπελώνα (κατά το 2ο μισό του 19ου αιώνα), το εξαγωγικό εμπόριο από τη Σάμο στη Γαλλία παρουσίασε σημαντική αύξηση καθώς η Σάμος δεν είχε ακόμη τότε προσβληθεί από τη φυλλοξήρα, οπότε και επωφελήθηκε από την ευνοϊκή συγκυρία.

Kατά τα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί η αμπελοπαραγωγική ισορροπία στην Ευρώπη και κυριαρχούσε μεγάλη οινεμπορική αβεβαιότητα, αναπτύχθηκε σημαντικά το οινοεξαγωγικό εμπόριο της Σάμου με τη Γαλλία και μάλιστα σε μόνιμη βάση, που συνεχίστηκε έκτοτε χωρίς διακοπή.

Το κρασί της Σάμου, συμμετέχει από τότε στις Χριστιανικές λατρευτικές εκδηλώσεις και έχει ταυτιστεί με την τελετή της θείας ευχαριστίας.

Το 1934 ιδρύθηκε η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, με σκοπό τη συνεταιριστική διαχείριση της αμπελοπαραγωγής του νησιού μας.

Από το 1936, αναλαμβάνει κατ’αποκλειστικότητα τη συγκέντρωση, οινοποίηση και εμπορία ολόκληρης της παραγωγής των συνεταιριστών-μελών της.

Οι μεγάλοι γαλλικοί οίκοι PRATT-DUBONET-NICOLA υπήρξαν σημαντικοί πελάτες του γλυκού κρασιού ΣΑΜΟΣ, το οποίο προμηθεύονται από την ΕΟΣΣ.

Μεταξύ των Γάλλων εισαγωγέων σαμιώτικου κρασιού ήταν και ο Leon Jarousse, ο οποίος, από την ίδρυση της ΕΟΣΣ, προμηθεύεται μικρές σχετικά ποσότητες γλυκού κρασιού ΣΑΜΟΣ τις οποίες εμφιάλωνε και επώνυμα διέθετε, ως SAMOS-JAROUSSE.

Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945) διακόπτονται αναπόφευκτα οι εξαγωγές και ξαναρχίζουν μετά τη λήξη του πολέμου.

Ο Leon Jarousse προσεκτικά επαναδραστηριοποιείται. Μερικές δεκάδες βαρέλια γλυκού κρασιού (SAMOS Vin de Liqueur) στους τύπους 9/15 και 10/15 είναι οι πρώτες του παραγγελίες.

Στο μικρό του εμφιαλωτήριο στο Παρίσι (Rue Neuve de la Garonne –στο Παρίσι) εμφιαλώνει και διαθέτει επώνυμα Vin de Liqueur SAMOS-JAROUSSE. Επαγγελματικά, συνδέεται στενότερα με την ΕΟΣΣ.

Το 1955 η Γαλλία με νομοθετικό διάταγμα αναγνωρίζει για το σαμιώτικο κρασί της κατηγορίας «SAMOS Vin de Liqueur» ό,τι προβλέπει ο γαλλικός νόμος για τα γαλλικά vins de liqueur της κατηγορίας προελεύσεως ελεγχόμενων περιοχών.

Το SAMOS γίνεται το πρώτο και το μόνο ελληνικό κρασί που μπορούσε να εισαχθεί στη Γαλλία εκτός ποσοστώσεως (contengent).

Με την πάροδο του χρόνου ο Leon Jarousse γίνεται αντιπρόσωπος της ΕΟΣΣ στη Γαλλία και η επιχείρησή του μετασχηματίζεται σε εταιρία CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS.

O μεγαλύτερος από τους τρεις γιούς του, ο Louis Jarousse, με αξιόλογες εμποροοικονομικές σπουδές, δραστηριοποιείται ολοκληρωτικά στην προσπάθεια για την καλύτερη τοποθέτηση των κρασιών Σάμου στη γαλλική αγορά και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να εισχωρήσει στην ΕΟΚ.

Στη Συμφωνία των Αθηνών του 1962 (πρωτόκολλο 14, που αφορά τον οινικό τομέα) γίνεται ειδική μνεία για τις εισαγωγές των γλυκών κρασιών SAMOS στη Γαλλία.

O Louis Jarousse παρακολουθεί συστηματικά τα ισχύοντα στον οινικό τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της ΕΟΚ και ενημερώνει έγκαιρα την ΕΟΣ Σάμου για τις εξελίξεις και τις διαμορφούμενες συνθήκες εμπορίας οίνων.

Οι δεκαετίες 1960 και 1970 ήταν δύσκολες για τα γλυκά κρασιά. Στις καταναλωτικές συνήθειες επικρατούν ποτά χωρίς μεγάλη γλυκύτητα (whiskey).

Το 1963 προσλαμβάνεται στην ΕΟΣΣ ο μετέπειτα πρόεδρός της Ιωάννης Βογιατζής, ο μακροβιότερος ίσως πρόεδρος του Συνεταιρισμού μέχρι στιγμής, με 3 προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του και δύο αντιπροεδρείες. Ο Ιωάννης Βογιατζής, επιχείρησε τομές στη λειτουργία του Συνεταιρισμού και έδωσε, μα και δίνει ως σήμερα, το δικό του στίγμα στην ιστορική, οικονομική και κοινωνική πορεία του Συνεταιρισμού. Δεν είναι τυχαίο το ότι και η εκδήλωση τιμητικής διάκρισης στον κ. Cayard αποτελεί δική του πρωτοβουλία την οποία υποστήριξαν ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ο ΕΟΣ Σάμου.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στις αρχές της δεκαετίας 1980 έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΟΣΣ να ζητήσει να αναγνωρίσει η Γαλλία για το κρασί Σάμου της κατηγορίας VIN DOUX NATUREL (VDN), το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που είχε η Γαλλία και στα δικά της αντίστοιχα Vin Doux Naturels.

Το αίτημα, καλά τεκμηριωμένο, το υπέβαλλε η Ελλάδα όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος.

Tο 1982 (επί υπουργίας στην Γεωργία του μετέπειτα Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) η Γαλλία αναγνωρίζει για το ΣΑΜΟΣ της κατηγορίας «Οίνος γλυκύς φυσικός από επιλεγμένους αμπελώνες» (Vin Doux Naturel Grand Cru) την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που εφαρμόζει στα γαλλικά VDN. Πρόεδρος ΕΟΣΣ τότε, ήταν ο Ιωάννης Σπύρου.

Η CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS υπό τον Louis Jarousse δραστηριοποιείται εντονότερα. Εξασφαλίζει κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους στη Sete (γαλλικό λιμάνι της Μεσογείου) και από εκεί τροφοδοτεί με σαμιώτικο κρασί, όλη τη Γαλλία.

Οι εξαγωγές του SAMOS χρόνο το χρόνο αυξάνονται και μέσα σε λίγα χρόνια η Γαλλία απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής γλυκού κρασιού από τον σαμιακό αμπελώνα.

Η CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS έχει γίνει τώρα θυγατρική της πολύ μεγάλης γαλλικής οινικής εταιρείας LAMARTINIQUAISE, πρόεδρος της οποίας είναι ο δυναμικός και φιλοπρόοδος Jean Pierre Cayard, με στρατηγική επιχειρηματική σκέψη αλλά και ένα ήθος που προσδιορίζει τις επαγγελματικές και τις προσωπικές του σχέσεις.

Τον Ιανουάριο του 1996 υπογράφεται μεταξύ της CIE FRANCO HELLENIQUE DU SAMOS και της ΕΟΣΣ η πρώτη συμφωνία με 5ετή σύμβαση, η οποία ανανεώνεται έκτοτε. Πρόεδρος ΕΟΣΣ ήταν ο Ιωάννης Τζανενάς και μέλος του Δ.Σ ο Ιωάννης Βογιατζής.

Η συνεργασία ριζώνει, βλαστάνει, αναπτύσσεται. Η Σάμος, βρίσκει στο πρόσωπο του Jean Pierre Cayard έναν στρατηγικό συνεργάτη μα και έναν φίλο. Το σαμιώτικο κρασί κατακτά μια περίοπτη θέση στην απαιτητική αγορά της Γαλλίας, χάρη στις ακάματες προσπάθειες του κ. Cayard αλλά και την εδραιωμένη σχέση εκτίμησης και σεβασμού ανάμεσα σε εκείνον και τα προεδρεία του Συνεταιρισμού.

Μέχρι που, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο πρόσωπο του κ. Cayard η Σάμος τιμά το συνεργατικό μοντέλο μεταξύ δύο χωρών με οινική παράδοση, με ιστορικότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και τον πολιτισμό!

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!